Hlavní obsah

7 triků, díky kterým zhubnete bez diety a cvičení

Foto: Asier Romero, Shutterstock.com

Foto: Asier Romero, Shutterstock.com

Reklama

Chtěly byste po svátcích něco shodit, ale ze slova „dietářka“ máte husí kůži? Nesnášíte diety a sportovní typ také zrovna nejste? Pak zkuste naše nápady, jak se zbavit nadbytečných kil i bez chození do fitka nebo dodržování speciálního jídelníčku. Někdy stačí málo! Posuďte samy…

Článek

I když se nechcete vzdávat oblíbených jídel, můžete zhubnout. Detaily a maličkosti udělají někdy víc než trápení s cvičením nebo úmorným počítáním kalorií. Jedině když budete v pohodě, můžete něco změnit. Zkuste naše triky, přidejte přirozený pohyb a brzy uvidíte změny!

1. Zbavte se lahůdek

Chcete začít hubnout, ale doma máte spoustu lákadel? Pryč s nimi – vyhoďte je anebo darujte. Dokud budete mít po čem sáhnout, velmi pravděpodobně to ve slabší chvíli uděláte. Když vás bude honit mlsná, účinným trikem je dát si kousek tučného sýra, který obalamutí chuťové buňky. Místo brambůrek si nakrájejte večer k filmu zeleninu a zakusujte ji třeba s troškou hummusu nebo jinou zdravou pomazánkou.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Vyhoďte všechna lákadla, která doma máteFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

2. Pijte před jídlem

Snadný a účinný trik, jak toho sníst méně, je vypít před každým jídlem alespoň sklenici vody, lépe rovnou dvě. Tekutina zaplní žaludek a vše, co do něj potom dorazí, „nabobtná“, a vy tak nebudete mít hlad a ještě toho mnohem méně sníte. Kdo má problém s pitným režimem, se tak navíc naučí doplňovat pravidelně tekutiny.

3. Čtěte obaly

Toužíte shodit? Pak nevěřte nápisu „dietní“, ať už jde o cokoli. Věnujte nákupům jídla čas a čtěte složení potraviny. I v „light“ jogurtu může být obrovské množství cukrů, který je při redukci horší, než kdybyste si koupili normální „tučný“ bílý jogurt bez sladidel, dochucovadel a barviv. Zapamatujte si, že za nadpisem „složení“ je na prvním místě složka, jíž je v produktu obsaženo nejvíc.

Foto: Naty.M, Shutterstock.com

Najděte si čas na čtení složení potraviny, které kupujeteFoto: Naty.M, Shutterstock.com

4. Choďte brzy spát

Když začnete chodit brzy spát, nejenže vás nebudou lákat noční nájezdy na lednici, ale také budete odpočatější – a to s hubnutím velmi úzce souvisí. Dostatek spánku je pro shazování kil nezbytný. Unavený člověk má vždy tendence doplňovat energii většinou velmi tučným, sladkým a obvykle i nezdravým jídlem. Když budete odpočatí, nebude vás to trápit, vaše tělo bude navíc lépe fungovat, tedy i více spalovat.

5. Jezte z malých talířů

Jedním z triků, jak obalamutit sami sebe, je servírovat na malý talíř. Vědci zjistili, že když lidé jedí z velkého nádobí, mají pocit, že snědli méně než ve skutečnosti. Stejná porce na menším talířku funguje naopak: bude se vám zdát, že jste toho spořádali dost, a nebudete mít tendenci si dál nakládat, abyste vyplnili prázdný prostor okolo jídla na velikém talíři.

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Na malém talíři vypadá stejná porce větší Foto: Golubovy, Shutterstock.com

6. Alkoholu jen pomálu

Během redukční snahy nesmíte zapomínat na pití – i to může obsahovat opravdu hodně energie, počínaje sladkými limonádami přes slazený čaj nebo kávu se smetanou a konče alkoholem. Právě ten je ze všeho nejhorší. Pokud mu holdujete často, a zvláště tvrdému, velmi pravděpodobně se vám zhubnout jen tak nepodaří. Víno je na tom výrazně lépe, zvlášť suché. Ovšem podle některých odborníků jsou i dvě deci denně při dietě moc.

7. Jezte v přítomnosti mužů

Nikdy nejezte samy. Člověk sám před sebou nemá žádné zábrany. Při jídle se ideálně obklopte muži. Podle některých vědců stačí ženám k uspokojení hladu mnohem menší porce, když u stolu sedí s muži. Je to proto, že si ženy v jejich přítomnosti chtějí (byť nevědomky) většinou připadat atraktivnější, a proto svou porci obvykle nikdy nedojedí.

Zkoušíte klasické diety, nebo jim nevěříte?

Reklama

Související témata:

Načítám