Hlavní obsah

Ďábelské kuře s barevnou smaženou rýží

Hodnocení:
(89)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Vypadá to jako katův šleh alias kaťák, ale není to kaťák. Co to je? Naše pikantní kuře po čínsku! Díky kabátku z vajíčka a škrobu je opravdu krásně šťavnaté a spolu se smaženou rýží, do které zužitkujete lecjakou zbylou zeleninu, vytvoří perfektní rychlou večeři na všední dny.

Ingredience pro:
4 porce
Na marinování kuřete
  • 650 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 1 vejce
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
Na dohotovení
  • řepkový olej
  • chilli
  • 2 cibule
  • 1 paprika
  • 35 g nesolených oříšků kešú
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 70 g rajčatového protlaku
  • sůl
Na rýži
  • 200 g uvařené rýže
  • sůl
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kari
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 2 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si ingredience. Zeleninu i oříšky můžete libovolně zaměnit či vynechat (k paprice se hodí i řapíkatý celer, čínské zelí, mrkev a bulvový celer a místo kešu jsou prima i arašídy, alergici samozřejmě vynechají). Otrlejší jedinci můžou dát místo protlaku asi dvojnásobné množství kvalitního kečupu.

Foto: Eva Malúšová

Kuře, cibule a zázvor je základ, ale další zeleninu už můžete přidávat podle chuti

Krok 2: Maso pokrájejte na nudličky, smíchejte s najemno nasekaným zázvorem, sójovou omáčkou, vejcem, škrobem a chilli a nechte alespoň půl hodiny marinovat, maso pak krásně zkřehne.

Foto: Eva Malúšová

Díky kombinaci škrobu a vajíčka si maso vytvoří jemný kabátek a zůstane parádně šťavnaté

Krok 3: Ve velké pánvi nebo woku pak rozehřejte asi 4 lžíce oleje a maso na něm zprudka za stálého míchání dozlatova orestujte. Vyndejte, podle potřeby přidejte ještě trochu oleje a ve stejné pánvi opékejte na nudličky pokrájenou cibuli a papriku. Během restování osolte a případně přidejte ještě trochu chilli.

Foto: Eva Malúšová

V pánvi nejprve orestujte maso a poté zeleninu

Krok 4: Přidejte nahrubo nasekané oříšky a zalijte směsí sójové omáčky, protlaku, medu, prolisovaného česneku a 250 ml vody. Vmíchejte i maso a nechte prohřát.

Foto: Eva Malúšová

Vmíchejte pikantní zálivku a vše už jen společně prohřejte

Krok 5: Kuře je skvělé i s obyčejnou rýží, ale jestli chcete mít trochu zajímavější přílohu, pusťte se do rýže smažené. Zeleninu opět upravte podle toho, co máte po ruce.

Foto: Eva Malúšová

Já dala jarní cibulku, mrkev a hrášek z mrazáku, ale do rýže můžete přidat téměř jakoukoli zeleninu včetně cibule a česneku

Krok 6: Na troše oleje doměkka orestujte nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku (kousek zelené části si nechte na ozdobu), během opékání osolte. Zeleninu shrňte stranou a do pánve vyklepněte vajíčka, která míchejte a obracejte, až se zatáhnou.

Foto: Eva Malúšová

V jedné pánvi jsem připravila zeleninu i vajíčka

Krok 7: Přidejte kari (nebo koření pěti vůní), uvařenou rýži, hrášek a sójovku a podle chuti případně ještě dosolte nebo dochuťte sójovou omáčkou.

Foto: Eva Malúšová

Rýži ochuťte i trochou kari a sójovou omáčkou. Nám v redakci chutnala i samotná!

Krok 8: Podávejte posypané jarní cibulkou nebo sezamovým semínkem.

Foto: Eva Malúšová

I „čína“ bez glutamanu může chutnat skvěle!

Co považujete za nejexotičtější jídlo, které si vaříte doma?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama