Hlavní obsah

Daniel Radcliffe slaví 30! Je to jen další dětská hvězda?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jeho životní rolí je legendární kouzelník Harry Potter bránící dobro před zlem. Daniel Radcliffe slaví 30. narozeniny a za svůj krátký život toho stihl už dost. Třeba vyléčit se z alkoholové závislosti, napsat sbírku básní, vysvléct se na jevišti v rámci role a bojovat za práva homosexuálů.

Článek

Kdo by neznal čarodějnického učně Harry Pottera, který studoval v Bradavicích a bojoval s lordem Voldemortem? Poslední díl série (podle knih anglické spisovatelky Joanne Kathleen Rowling, 53) měl premiéru v roce 2011. Daniel Radcliffe ale netoužil být po celý život klukem s jizvou na čele a kouzelnickým nadáním. To se mu podařilo, od té doby už ztvárnil několik dalších charakterních rolí.

Když slavil své 21. narozeniny, jel se do Moskvy podívat na dům Michaila Bulgakova (1891-1940), autora jeho oblíbené knihy Mistr a Markétka. Jak dnes oslaví 30. narozeniny, nevíme, jisté ale je, že alkoholem si nepřipije.

Životní roli dostal v 11 letech

Daniel Radcliffe jako kdyby se pro roli Harry Pottera narodil. A přitom rodiče syna na casting zprvu nechtěli ani pustit. Měli strach, aby nebyl případně zklamaný. Autorka knih J. K. Rowling i režisér Chris Columbus (60) ale prohlásili, že Daniel Radcliffe byl jejich první volba a filmové studio slíbilo, že natáčení filmů bude probíhat jen ve Velké Británii. Harryho Pottera hrál celých 10 let (2001–2011) a za celou dobu zameškal pouhé dva natáčecí dny kvůli nemoci. Během natáčení zlomil téměř sto kouzelnických hůlek, protože je používal jako paličky na bubnování a spotřeboval 160 ikonických kulatých brýlí.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Radcliffe a jeho filmoví parťáci z filmů o Harry Potterovi: Emma Watson (29) jako Hermiona a Rupert Grint (30) jako RonFoto: Profimedia.cz

Nebojí se hereckých výzev

Nikdy se nebál hereckých výzev a náročnějších rolí. Na jaře 2007 hrál v divadelní hře Equus, kde ztvárnil Alana Stranga, posedlého ošetřovatele koní. Objevoval se na scéně i nahý a svým výkonem přesvědčil i náročné anglické kritiky. Že s nahotou nemá problém, potvrdil i při natáčení Zbav se svých miláčků (2013), kde hrál mladého Allena Ginsberga (1926-1997), hvězdu generace beatniků. Kvůli roli v Prosincových klucích (2007) se učil australský akcent, pro Ztracen v džungli (2017) výrazně zhubl a kvůli roli jihoafrického aktivisty, který uteče z vězení v Pretorii (Útěk z Pretorie je film, na kterém letos pracuje), se přestal holit a vypadá značně ošuntěle.

Foto: Profimedia.cz

Fotka z divadelní hry Equus. Daniel Radcliffe nemá problém se kvůli roli svléknoutFoto: Profimedia.cz

Bojoval se závislostmi

Herec o sobě říká, že má sklony k závislostem. Kromě toho, že je silným kuřákem, a dokonce si vysloužil přezdívku Harry Puffer kvůli množství vykouřených cigaret, se léčil ze závislosti na alkoholu. V době natáčení posledního filmu z potterovské série prý běžně pil i mezi natáčením jednotlivých scén. Alkoholu holdoval mezi lety 2009–2013, od té doby se ho nedotkl.

Foto: Profimedia.cz

Dětské hvězdy jsou od malička vystavené stresu a mediální slávě a jsou k závislostem, tedy i ke kouření, náchylnějšíFoto: Profimedia.cz

Úzkostlivě si hlídá soukromí

Zbavit se závislosti mu pomohla mimo jiné přítelkyně herečka Erin Darke (34), se kterou se seznámil při natáčení filmu Zbav se svých miláčků v roce 2012. Herečka je o čtyři roky starší a o půl hlavy vyšší, což ale v případě 165 cm vysokého herce není až takový problém. Svůj vztah do světa nevytrubovali a ani po letech nejsou sdílnější. Má se za to, že jsou zasnoubení, protože byli viděni, jak kupují prsten. Žijí spolu na Manhattanu a říká se, že herec vedle své snoubenky našel klid.

Foto: Profimedia.cz

S partnerkou Erin Darke žije v New Yorku a když nepracují, tráví společný čas třeba na pikniku v parkuFoto: Profimedia.cz

Pere se za práva homosexuálů

Daniel Radcliffe je velmi aktivní v charitativní činnosti a boji za lidská práva, zasazuje se například za ta homosexuálů. Je zapojen v projektu upozorňujícím na problematiku sebevražd v LGBTQ komunitě, kde je zejména mládež do 25 let až 4x náchylnější k tomu sáhnout si na život než heterosexuální mladí lidé.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Radcliffe uvedl, že se ho diskriminace homosexuálů velmi dotýká, proto je v této otázce aktivníFoto: Profimedia.cz

Co dělá, když nehraje?

Herectví není jeho jediná láska. V roce 2007 vydal pod pseudonymem Jacob Gershon sbírku básní a prý by se nebránil napsání divadelní hry. V dětství chtěl být profesionálním hráčem kriketu a jako dospělý vášnivě rád hraje ping pong. A je i velký sportovní fanoušek – ač pochází z Londýna, miluje americký fotbal a fandí týmu New York Giants. Dokonce hraje ve dvou fantasy týmech, což jsou virtuální týmy, které si soutěžící skládají ze skutečných hráčů, a pak získávají body podle toho, jak se hráčům daří v reálných zápasech.

Foto: Profimedia.cz

Jako malý chtěl být profesionálním hráčem kriketu, konkurz na Harry Pottera mu ale změnil plányFoto: Profimedia.cz

Který další herec také zazářil již v dětství? Poznali byste dnes dětské hvězdy?

Reklama

Související témata:

Načítám