Hlavní obsah

Utopenci, čatní, karamelky i kosmetika: Dárky, které zvládnete vyrobit doma

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Každý dárek potěší, ale takový, do kterého jste vložili čas i energii, ten je zkrátka nej. Máme pro vás pár tipů na maličkosti pro mlsouny, milovníky ostřejších chutí nebo likérů a také pro ty, kdo mají rádi přírodní kosmetiku.

Článek

Dobroty, které potěší mlsné jazýčky nebo podpoří zdraví, domácí sladkosti či kosmetika bez chemie… Právě to jsou vánoční dárky, které zvládnete vyrobit doma. Můžete je přizpůsobit chuti obdarovaného, zvolit jeho oblíbenou vůni či barvu – zkrátka mu je ušít přímo na míru. A navíc za ně dáte často i méně peněz.

Že byste ocenili trochu inspirace, nebo dokonce i postup výroby krok za krokem? Vybrali jsme pro vás pár šikovných nápadů.

Domácí marmeláda a naložená zelenina

Jestli nemáte k dispozici vhodnou marmeládu z ovoce, které dozrávalo v létě, vyrobte skvělou zavařeninu z exotických plodů – jsou k mání celou zimu. Zajímavou volbou může být marmeláda z kiwi a pomeranče nebo exotický džem s ananasem a mangem. Anebo vyzkoušejte aktuální předvánoční suroviny a uvařte dýňovou marmeládu s jablky. V krásných skleničkách a s mašličkou kolem víčka jim nikdo neodolá!

Zavařovat můžete i z dalších momentálně dostupných surovin – co třeba vyzkoušet naloženou pečenou řepu, čatní ze zelených rajčat, šípkovou marmeládu či dýňový džem s kokosem? Recepty na všechny tyto pochoutky najdete v přehledném článku o podzimním zavařování. A jestli chcete potěšit milovníky sushi, darujte jim skleničku nakládaného zázvoru.

Foto: Ondřej Hošt

Marmeládu z exotického ovoce dejte jako dárek všem, kteří milují bohaté snídaněFoto: Ondřej Hošt

Sladkosti nejen pro děti

Domácí sladkosti jsou tutovka a vždy potěší, ať už je dáte dospělému, nebo dítěti. Máte jistotu, z čeho jsou vyrobené, a uděláte je přesně takové, jaké obdarovaný ocení nejvíc. Miluje mandle a s nostalgií vzpomíná na italskou dovolenou? Upečte mu krabici pravých mandlových sušenek cantuccini. Dětem nachystejte domácí nutelu, tyčinky snickers nebo třeba krásně růžové marshmallow. Jistě ocení i parádní domácí karamelky. Výtečný a naprosto jednoduchý je domácí čokoládový fondán.

Kamarádce, která si hlídá postavu a sladkostem se běžně vyhýbá, ale vy víte, že je miluje, uděláte radost vlastnoručními müsli tyčinkami nebo vyrobte domácí müsli s brusinkami. Moc dobré a efektní jsou i datlové raw kuličky bez cukru.

Foto: Mona Martinů

Nejen děti potěší smetanové domácí karamelkyFoto: Mona Martinů

Domácí likér, pečený čaj i sirup proti kašli

Myslíte, že větší úspěch budete mít s nápoji? Perfektní je pečený čaj s rumem, a pokud chcete variantu bez alkoholu, zkuste pečený švestkový čaj s rakytníkem.

Láká vás výroba domácích likérů? Není nijak náročná a výsledek stojí za to. Jestli chcete s dárkem rozdávat i pravou vánoční atmosféru, vyzkoušejte domácí perníkový likér. A proč pod stromečkem nezavzpomínat na teplé kraje a palmy? S kokosovým likérem to bude hračka. Chybu neuděláte ani mandlovým likérem, který bezvadně dochutí kávu, anebo rovnou kávovým likérem – chutná výborně samotný i v moučnících.

Toužíte spojit příjemné s užitečným? Bude se vám hodit recept na léčivou zázvorovici, tu v době nachlazení a studených nohou ocení každý. U častých marodů pak uspějete s domácím tymiánovým sirupem proti kašli, který docela jednoduše připravíte z pytlíku sušené bylinky.

Foto: Eva Malúšová

Vánoční atmosféru podpoří perníčkový či kávový likérFoto: Eva Malúšová

Utopenci, nakládané sýry, pesto a čatní

Jestli je něco opravdu dobrý vánoční dárek, pak to jsou dobroty, které může obdarovaný využít už na silvestra a ráno na Nový rok. Skvěle se hodí domácí utopenci lepší než z hospody, domácí zavináče nebo nakládané sledě, jejichž chuť je prostě nepřekonatelná. Velmi vítaným zpestřením bude i nakládaný sýr hned v několika variacích a vegetariány jistě potěší pikantní nakládaná vejce natvrdo.

Chcete jedlým dárkem potěšit někoho, kdo rád vaří? Úžasné a originální je sezonní řepné pesto s dýňovými semínky, nikdo nepohrdne výbornou domácí vegetou bez chemie ani jednoduchým domácím kořením ze sušených hub. Efektní, snadné a velice chutné je také pikantní čatní: můžete ho připravit na mnoho způsobů a z rozmanitých surovin, a jestli máte tvůrčího ducha, použijte náš univerzální recept na čatní. Příznivcům pálivých jídel udělá radost domácí chilli omáčka, která může mít grády přesně podle jejich gusta.

Foto: Jakub Jurdič

Vánoční dárek, který najde uplatnění nejpozději na silvestra – přesně to jsou utopenci, zavináče nebo nakládaný sýrFoto: Jakub Jurdič

Přírodní kosmetika pro pány i dámy

Ale jedlé dárky nejsou to jediné, co můžete vyrobit a potěšit tak blízké. Radost budou mít jistě i ti, komu nadělíte domácí kosmetiku: může to být balzám na rty, pleťová voda či krém na holení. Pro ženy i muže lze nachystat pečující a pěkně našlehanou pěnu na holení, ale třeba i tuhý parfém jen ze tří ingrediencí. Milou pozorností je i kakaový peeling (za minutu hotový) a hitem před odjezdem na hory se může stát domácí opalovací krém. Víte přesně, jaké je složení, obejdete se bez „chemie“, a když dáte své výrobky do pěkných obalů a hezky zabalíte, budou směle konkurovat produktům z obchodů!

Foto: Thinkstock

Domácí kosmetika je skvělý tip na drobný dárek třeba pro kamarádkyFoto: Thinkstock

Máte hlouběji do kapsy nebo chcete darovat krásnou pozornost ruční výroby? Bude se vám hodit návod na 5 voňavých dárků, které vypadají opravdu luxusně a přitom jsou za hubičku.

Reklama

Načítám