Hlavní obsah

Dárky za dvacku? Vyrobte je! Naše tipy zvládnou i méně šikovní

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Už vám z toho shánění dárků jde hlava kolem? Ale potřebovali byste ještě maličkosti za pár korun, které budou malým dárkem, pozorností? Jestli máte alespoň trochu zručnosti, můžete si je vyrobit!

Článek

Učitelkám do školky, kámoškám na sraz u svařáku na trzích… prostě je spousta příležitostí, kdy uplatníte maličkost pro radost, která nestojí moc. Můžete koupit nějaké sladkosti, ale obdarovaný jistě ocení, že jste do dárku dali svůj čas. Máme pro vás pár velmi jednoduchých tipů.

Závěsná šiška

Dekorací není kolem Vánoc nikdy dost a ty, které se inspirují přírodou, nevyjdou z módy nikdy. Právě proto se hodí vyrobit jednoduchou ozdobenou šišku, která může viset pod lustrem, ale třeba i v okně. Pokud byste udělali několik menších, pak se mohou stát i ozdobičkou na stromku.. Výroba není složitá – špičky šupinek šišky natřete lepidlem a omočte ve flitrech. Místo toho lze použít i blýskavé lepidlo nebo lak na nehty. Po zaschnutí připevněte k šišce mašli a provázek – nejlépe za pomoci tavné pistole.

Foto: Jakub Jurdič

Samozřejmě, že k mašli můžete přidat i větvičky jehličnanu nebo další ozdůbky, ale to už necháme na vás. Pořizovací cena je kolem 10 KčFoto: Jakub Jurdič

Zvoneček pro štěstí

Zvonek s mašlí lze použít jako jmenovku na stůl, ale třeba i do okna, do truhlíku. Jeho výroba je také velmi nenáročná a levná. Základem je polystyrenový zvonek, který koupíte za cenu kolem 10–20 Kč (podle velikosti). Jeho povrch můžete natřít barvou, ale klidně i polepit odstřižky balicího vánočního papíru, krepového papíru a stužek – použijte k tomu univerzální lepidlo, které je po zaschnutí průhledné. Na vrchol zvonku udělejte ozdobu z mašle, jehličí a jmelí. Přilepte ji tavnou pistolí. Výroba zvonku se vejde do dvacky.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud chcete ze zvonku udělat jmenovku, stačí cedulku se jménem připíchnout špendlíkem s ozdobnou hlavičkouFoto: Jakub Jurdič

Vánoční svíčka

Doba Vánoc je plná světýlek a svitu svíček. Proto nikdy neuděláte chybu, pokud někomu svíčku darujete. Kupte obyčejnou jednobarevnou svíčku a ozdobte ji. Zbytek stužky, provázku nebo krajky, ozdoba na stromeček, které se utrhlo poutko… prostě se porozhlédněte po bytě a na ozdobu svíčky použijte to, co máte zrovna po ruce. I proto se lze s pořizovací cenou vejít – opět podle velikosti svíčky – do 25–50 Kč.

Foto: Jakub Jurdič

Mašli můžete ke svíčce jen přivázat, vše ostatní připevněte hmotou tavné pistole. Tou ale nelze nic lepit přímo na vosk, protože na něm nedržíFoto: Jakub Jurdič

Váza se stromkem

Na jmelí, na Barborku, ale třeba i na kytici z jehličí, můžete použít vázu, vyrobenou z obyčejné zavařovačky na okurky. Nebudete potřebovat nic dalšího, než jednu velkou šišku, barvu a tavnou pistoli. Sklenici dobře omyjte a naneste rovnoměrně barvu. Než uschne, rozeberte si šišku na jednotlivé šupinky. Pak šupinky nalepte do tvaru vánočního stromku na stěnu sklenice a řadou šupinek oblepte i okraj.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud na výrobu stromečku použijete plátky šišky, jejichž konce jste natřeli lepidlem a omočili ve třpytkách, bude vypadat slavnostněji. Variantou je i to, že na konečky plátků nakapete hmotu tavné pistole a na ni přilepíte vatu. Stromeček pak bude vypadat jako zasněženýFoto: Jakub Jurdič

Dárky ve sklenici

Jestli vaše srdce bije spíš pro praktické dárky, můžete se zaměřit na ty „jedlé“ či kosmetické. Můžete tak využít i to, co máte doma ve spíži. Například sušené houby z letošní velmi povedené sezony. Velmi lehce lze vyrobit i levandulovou sůl do koupele – stačí navrstvit himálajskou či hrubou mořskou sůl a usušenou levanduli. Před uzavřením do ní můžete kápnout pár kapek levandulového olejíčku a kvalitního olivového oleje.

Ať do sklenice dáte cokoli, stačí ji dozdobit mašličkou, větvičkou či jiným vánočním motivem – klidně na ni lze přivázat na stužce navlečené perníčky.

Foto: Jakub Jurdič

Náklady na takové dárky bývají kolem dvacky, protože většinu surovin máte doma. Sklenice s houbami je navíc dozdobená podložkami pod skleničky, které dobře vypadají, ale jsou i samostatným dárkemFoto: Jakub Jurdič

V hlavní roli tavná pistole

Královnou levných dárků je tavná pistole. Z její roztavené hmoty lze totiž vyrábět spoustu dekorací – a nemusíte na to být ani zvlášť zruční. Jen snad natolik, abyste se nepopálili. Tady je pár důkazů, jejichž pořizovací cena závisí jen na počtu spotřebovaných náplní, tedy tyčinek. Cena jedné bývá kolem 10 Kč. Pokud tavnou pistoli nemáte a chcete si ji pořídit, počítejte s investicí kolem tří stovek, i když nejlevnější pořídíte již kolem stokoruny. Koupíte ji v hobby marketech i v papírnictvích. Práce s ní je snadná a uplatnění najde při výrobě dárků i dekorací.

Foto: Jakub Jurdič

Z rozehřáté hmoty můžete tvarovat vločky a z nich vyrobit sněhový věnec. Jestli si netroufnete ani na tvar vloček, lze velmi snadno vyrobit „korál“, který se hodí na poličku do koupelny. A do kuchyně se hodí podložky pod hrnek, které díky použitým barvám vypadají jako pletenéFoto: Jakub Jurdič

Kolik peněz letos utratíte za dárky? Napište nám!

Reklama

Načítám