Hlavní obsah

Dekorace z růží, která vydrží!

Foto: Petr Makovička

Vytvořte si doma originální dekorace!Foto: Petr Makovička

Reklama

Čerstvé květiny jsou ozdobou krásnou, ale také drahou. Kupovat týdně pugét růží do obývacího pokoje něco stojí. Ale spoustu parády naděláte i s jedinou květinou, když z ní vytvoříte aranžmá podle našich návodů. Je jednoduché, levné a zvládne ho každý!

Článek

Jedna růže, několik lístků, stuha a aranžovací hmota – tak málo vám stačí, abyste si vytvořili krásnou a originální dekoraci, která ozdobí nejen jídelní či konferenční stůl, ale zároveň se může stát i cenově přijatelným dárkem třeba k blížícímu se Dni matek.

Foto: Petr Makovička

Váleček z aranžérské hmoty obmotejte stuhouFoto: Petr Makovička

Do dekorací se hodí všechno

K aranžmá můžete použít květiny čerstvé, sušené nebo třeba stabilizované, jako jsou v našem případě. Na učení jsou ideální, neboť i když j budete mít delší dobu položené jen tak na stole, a nikoli ve vodě, nezvadnou. „Při stabilizaci je míza nahrazena speciálním roztokem, proto rostliny nezvadnou ani během aranžování, ani následující dva roky. Po celou dobu si zachovávají svou měkkost a strukturu a při dotyku rozdíl od pravé nepoznáte,“ popisuje Petra Drkošová z firmy Smeraldino. Podívejte se na podrobnosti sem!

Na dekoraci pak doporučuje šedou hmotu určenou na suché květiny; pokud budete pracovat s čerstvými květinami, kupte si zelenou.

Foto: Petr Makovička

Konce zahněte a připevněte ozdobnými špendlíkyFoto: Petr Makovička

Jak na to?

Na začátek zkuste jednoduché aranžmá s jednou růží.

Připravte si: Květ růže, několik zelených lístků, váleček aranžovací hmoty 8 x 5 centimetrů (tento rozměr se přímo prodává zhruba za desetikorunu), stuhu širokou 5 centimetrů, špendlíky obyčejné i ozdobné a nůžky.

Foto: Petr Makovička

Doprostřed zapíchněte hlavičku růžeFoto: Petr Makovička

Postup: Ustřihněte si mašli, ta by měla být zhruba o dva centimetry delší než je průměr, abyste mohli založit otřepaný konec. Stuhu přichyťte špendlíčky k hmotě, obtočte, založte a druhý konec připíchněte dvěma ozdobnými špendlíky, jejichž hlavičky připomínají korálky. Není je proto třeba zakrývat. Doprostřed hmoty zapíchněte hlavičku růže, měla by barevně ladit s mašlí, kolem dokola naaranžujte zelené lístky tak, aby nikde neprosvítala šedá hmota. Dekoraci ještě můžete dozdobit jemnou mašličkou nebo nechat jen takto. A je hotovo.

Foto: Petr Makovička

Kolem dokola napíchejte zelené lístkyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Dekorace je hotováFoto: Petr Makovička

Pokud se vám to zdálo snadné, zde jsou tipy na další dekorace!

Dekorace s jednou růží

2. V jednoduchosti je krása – do malých sklenek na tvrdý alkohol dejte na dno mech a přidejte hlavičku růže. Pohrát si můžete s barvami. Jen na vás záleží, zda zvolíte jeden odstín, nebo celou škálu barev, kterou růže nabízejí.

3. Misku ve tvaru loďky vyplnila jedna hlavička růže, kolem dokola zamotaná takzvaná medvědí tráva a celou dekoraci vyplňují drobné kamínky z IKEA.

4. Zbývá vám doma jedna sklenička, ke které nemáte žádné jiné do sady? Na dno nasypejte bílé oblázky, přidejte hlavičku květiny a kolem dokola zatočte medvědí trávu.

5. Kolem šedého válečku z aranžovací hmoty obtočte stuhu, doprostřed zapíchněte hlavičku růžea kolem naaranžujete barevně sladěný sisal, nakonec dozdobte lístky a zapíchnete ptačí pírko.

Tipy pro ty náročnější

Pokud jste si poradili s jednoduchými dekoracemi, zkuste i ty náročnější s více květy. Zde je opět několik z nich pro inspiraci.

6. Základem tohoto aranžmá je obyčejný květník, který opět vyplníte šedou aranžovací hmotou, doprostřed zapíchněte jednu hlavičku růže a kolem dokola přidejte dalších sedm.Ozdoba vepředu je splývající amarantus.

7. Na dno misky přilepte tavnou pistolí čtyři lístky, pak kolem nich zatočte a opět přilepte sloní trávu. Doprostřed přijdou čtyři hlavičky růže a zbytek vyplňte závojem.

8. Základem této dekorace je podlouhlá miska na olivy, do níž jste umístilipět hlaviček růže, takzvaný nevěstin závoj, a to vše jste zasypali dekoračním pískem. Jednoduché a krásné, že?

9. Na hranatou misku dejte vrstvu aranžovací hmoty, kterou opět obtočte mašlí jako v našem návodu. Doprostřed dejte větší růži, kolem čtyři menší a zbytek zakryjte květem hortenzie, aby opět neprosvítala šedá hmota.

10. Vhodnou dekorační rostlinou je také bambus. Nízkou misku zakryjte mechem. V místě, kde bude aranžmá, pod něj dejte kousek hmoty, ať je vysoký bambus stabilní. Osm až deset bambusových stvolů svažte mašlí, můžete je k sobě i přilepit tavným lepidlem a aranžovací pistolí. Tou také připevněte hlavičku růže na jeden ze stvolů. Další dejte před bambus a dozdobte bílými oblázky.

Které aranžmá se vám líbí nejvíc?

Reklama

Související témata:

Načítám