Hlavní obsah

Dělají se vám modřiny a teče krev z nosu? Víme, co vám chybí

Foto: Tuzemka, Shutterstock.com

Foto: Tuzemka, Shutterstock.com

Reklama

Když se začne mluvit o potřebě vitaminů, nejspíš se vám vybaví céčko, možná béčko… Ženy se silnou menstruací, lidé, kteří trpí na tvorbu modřin nebo jim často teče krev z nosu, by ale měli znát hlavně vitamin K! Tenhle nováček mezi vitaminy je vlastně vhodný pro všechny. Co umí?

Článek

Divíte se, že jste doposud o tomto vitaminu neslyšeli? Přitahuje pozornost až poslední rok nebo dva, a nové jsou i studie, které dokládají jeho účinky. Na co je dobrý? Na časté modřiny i extrémně silnou menstruaci. I to mohou být známky nedostatku vitaminu K. Ten zásadně ovlivňuje srážlivost krve, pevnost kostí, pomáhá v boji se záněty, jako prevence aterosklerózy (kornatění tepen) a jak se ve výzkumech ukazuje, může být v budoucnosti i součástí léčby rakoviny.

Záhadné Káčko

„Vitamin K patří do stejné skupiny jako vitaminy A, D a E, ale ve srovnání s nimi toho o něm zatím moc nevíme. Přitom jeho účinky na organismus jsou veskrze pozitivní,“ říká MUDr. Jana Čepová, Ph.D. z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie, 2. LF a  FN v Motole. Je ale dobré vědět, že pod souhrnným označením vitamin K se skrývají hned tři látky: vitaminy K1, K2 a provitamin K3. Všechny jsou rozpustné v tucích (podobně jako vitamin A), ale každý z nich má ve vašem těle jiný úkol:

Vitamin K1 – zajišťuje správnou srážlivost krve. Pokud ho máte v těle dostatečné množství, omezuje vznik modřin, ale třeba i časté krvácení z nosu či nadměrné krvácení při menstruaci. Pro jeho vliv na srážlivost krve se podává budoucím maminkám jako prevence nadměrného krvácení při porodu a také čerstvě narozeným dětem, jako ochrana před krvácením. 

Vitamin K2 – společně s vitaminem D je zásadní pro silné kosti, určuje, kam se bude vápník ukládat, jak bude organismus s vápníkem hospodařit. Jestliže ho máte málo, hrozí osteoporóza (řídnutí kostí). Má ale vliv i na metabolismus pojivových tkání a také na správnou funkci ledvin. Nízká hladina vitaminu K2 se spojuje i s výskytem Alzheimerovy choroby a byly prokázány i jeho protirakovinné účinky. 

Provitamin K3 – ten uvádíme jen pro pořádek, protože jde o uměle vyrobenou látku, která se v přírodě nevyskytuje a živé organismy ji nedovedou vyrobit. Označení provitamin nese proto, že se v těle mění na vitamin K2.

Foto: nalinda117, Shutterstock.com

Špatná srážlivost krve se může projevovat častými modřinami. Pomůže vitamin KFoto: nalinda117, Shutterstock.com

Kolik ho potřebujete?

Jaká by měla být denní dávka není jednoznačné a světoví odborníci se zatím neshodnou. V Čechách je ale maximální doporučená dávka pro dospělého 75 mikrogramů vitaminu K na den (bez ohledu na to, zda jde o K1 nebo K2). Většina populace však přijímá jen asi deset procent z toho. „Takže vám jen prospěje, když zvýšíte jeho denní příjem. Buď ve stravě, nebo formou vhodných potravinových doplňků,“ radí MUDr. Jana Čepová.

Jen pro příklad: 100 g vaječných žloutků obsahuje až 33,5  mikrogramů K2, kuřecí maso až 11,3 a vepřové do 9,9 mikrogramů K2, oproti tomu fermentované sójové boby mají ve 100 g až 998 mikrogramů tohoto vitaminu. K doplnění vitaminu K1 se skvěle hodí například bazalka – ve 100 g je až 415 mikrogramů, ve 100 g jarní cibulky s natí 260 a ve 100 g vařené růžičkové kapusty 140 mikrogramů.

Foto: Ekkaratk, Shutterstock.com

Předávkovat se jím nemůžete, ale pokud berete léky na srážlivost krve, určitě se nejdřív poraďte s lékařemFoto: Ekkaratk, Shutterstock.com

Kde ho najdete?

Na K vitamin byste neměli při stavbě svého jídelníčku zapomínat. A kde ho najdete?

  • Vitamin K1 - obsahuje ho převážně listová zelenina, například špenát, hlávkový salát a kapusta. Je v olivovém oleji, luštěninách a brokolici, ale třeba i ovsu, zeleném čaji.
  • Vitamin K2 - v malém množství ho produkují střevní bakterie, ale je obsažen i v potravinách živočišného původu. Najdete ho i ve fermentovaných potravinách – například sójových bobech. V našich podmínkách je nejsnadněji dostupný z tvrdých sýrů, masa, tvarohu, jater, žloutku, ale i z kysaného zelí.
  • Provitamin K3 - je syntetický. „Může být součástí zvířecích krmiv, použití u lidí je u nás zakázané," říká PharmDr. Ivan Procházka z e-shopu Lékárnacz. V některých zemích, například na Slovensku, povolený je a podává se například spolu s vitaminem C nebo D pro zvýšení jejich účinnosti.
Foto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Používejte olivový olej, i v něm je obsažen vitamin KFoto: DUSAN ZIDAR, Shutterstock.com

Může si ho dát každý?

Hodí se i jako podpora dalších látek. „Určitě bych ho brala dohromady s vitaminem D, vzájemně si zvyšují účinek. A pokud užíváte delší dobu antibiotika, spolu s probiotiky zvyšuje i vitamin K jejich léčivý dopad,“ radí Michaela Carter, specialistka na výživu a výživové doplňky Terranova.

Ačkoli se jím předávkovat nedá, jedno omezení ale platí. „Pozor v případě, když užíváte léky na srážlivost krve, protože může ovlivňovat jejich účinnost. Určitě se nejdřív poraďte s lékařem,“ radí PharmDr. Ivana Lánová z lékárny Benu.

A co vy, užíváte pravidelně nějaké vitaminy? 

Reklama

Související témata:

Načítám