Hlavní obsah

Děti a čas: Naučte je ho chápat!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak vysvětlit dítěti pojem času?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Nedaří se vám vysvětlit svému dítku, co je včera nebo zítra? Možná se po několika nezdařených pokusech vysvětlit mu pojem času spoléháte spíše na to, že ho to ve školce naučí. Neházejte ale flintu do žita! Pomocí našich jednoduchých triků si s tím hravě poradíte.

Článek

Známe to všechny dobře, když naše zvídavé dítko přijde s otázkou: „Mami, už je zítra?" Pobaveně je opravujeme, že ne, a snažíme se jim krkolomně vysvětlit, jak to s tím časem vlastně je.

Když se mě můj syn poprvé na tohle zeptal, udělala jsem stejnou chybu jako mnohé maminky a snažila se mu během následující půlhodiny s papírovými hodinami v ruce objasnit, jak se věci mají a dokonce jsem si myslela, že to hned všechno pochopí. Vězte, že je to marná snaha - čtyř až pětileté děti tohle neumí jednoduše pochopit. Dokáží si totiž představit jen věci, které si osahají.

Pomůže kalendář

Jediný způsob, jak jim tento abstraktní pojem vysvětlit, je zaměřit se na svět kolem nás. Ideální pomůckou je kalendář, ve kterém budou symboly, které dítě dobře zná a umí si představit, co se za nimi skrývá. Vzpomeňte si na Vánoce, kdy každý den radostně vstává a slupne jeden dílek čokolády, který ho přiblíží k očekávanému dni, kdy přijde Ježíšek. Podobně to může vypadat po celý rok.

Pověste kalendář na viditelné místo a zaškrtněte nebo jinak označte konkrétní probíhající den. Každýn den také opakujte, co je za den. „Dnes je pondělí. My s tatínkem jdeme do práce a ty do školky. Jak se dny začnou opakovat, dítě snadno pochopí, že od pondělí do pátku se pracuje a v sobotu a v neděli se odpočívá. Metodu můžete vylepšit i tím, že každý den obohatíte o obrázek činnosti, kterou vaše dítě prožilo. Když např. šli se školkou do zoo, nakreslete k příslušnému dni obrázek zvířátka, které zná. Další den si o tom znovu popovídejte: „Lucinko, co jste včera viděli v zoo?"

Opakování matka moudrosti!

Dále si můžete před spaním ještě jednou zopakovat, co všechno jste dnes společně prožili a nechat si vyprávět, co budete dělat zítra. Je to také ideální příležitost, jak dítě seznámit i s jinými časovými pojmy jako „teď" a „potom". Pochopí snáze, co je minulost, přítomnost a budoucnost. Bez tohohle základu se do dalšího učení nepouštějte. Všechno chce čas!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nespoléhejte, že se to dítě naučí ve školceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Přecházíme k měsícům

Dítě předškolního věku už umí základní počítání. Pokud zvládne uvědomit si, co je dnes a co zítra, můžete mu začít vysvětlovat, že týden má sedm dní, kolik dní má měsíc a kolik měsíců má rok. Stejně jako o Vánocích, i jiné významné události jako narozeniny, prázdniny nebo něco, na co se moc těší, společně den po dni odpočítávejte. Zapojte svou fantazii a zvolte takový způsob, který nadchne právě vaše dítko. Pro každou příležitost se dá vymyslet jiné počítání, např. pomocí roztomilých nálepek, stříháním metru, vláčkem s drobnými dárky (na každý zbývající den jeden) apod. Bude-li se těšit na tábor s koníčky, můžete na papír nakreslit stáj (měsíc předem), do které každý den bude na určená místa vlepovat koníčky. Bude jasné, že až ve stáji nebude chybět ani jeden koníček, jede se na tábor!

Ručičky místo digitálek

Vzpomínáte si, jak jsme se učily čas pomocí papírových hodin? Dnes už existuje celá řada knížek a pomůcek, které fungují na podobném principu. Znázorněný čas se vždy pojí s určitou činností. Např. na obrázku jsou nakreslené hodiny, na kterých je sedm. U toho je na obrázku nakreslený chlapeček, který vstává z postele. V osm zase snídá. Podobně vysvětlujte dítěti i jeho konkrétní činnosti v konkrétním čase.

Můžete mu pořídit i dětské hodinky, ale vyvarujte se digitálek. Z těch nepochopí, ani co je čas, ani jak běží. Povídejte si o tom, co v kterou hodinu děláte a nastavujte při tom papírové hodiny na dobu, která tomu odpovídá. Dobrou pomůckou může být i budík nebo „minutka" na vaření. Deset minut před Večerníčkem ho nastavte na čas a dítěti řekněte, že za deset minut bude pohádka na dobrou noc. Dítě může sledovat, jak minuty ubíhají, a když budík zazvoní, pustí si televizi.

Stejně jako u ostatního učení, i tady platí škola hrou. Nemyslete si, že mrknutím oka bude vaše dítě všechno umět a chápat. Buďte trpělivá a opakujte a opakujte. Učení přesného času klidně nechte na paní učitelku ve škole!

Reklama

Související témata:

Načítám