Hlavní obsah

Děti a nahota: Kdy je dobré je vzít na nudapláž, a kdy ne?

Foto: thinkstock

Nahota by neměla být v rodině tabu, ale hranice intimity může mít každý jindeFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to dobře, nebo špatně, když se rodiče ukazují před dítětem nazí? Je vhodné brát ho na nudistickou pláž nebo do společné sauny? Přečtěte si, co to udělá s jeho sexualitou!

Článek

„Brr, to byl ale zážitek,“ otřásá se při vzpomínce dvanáctiletá Katka. „Máma mě přemluvila, ať s ní jdu na nudapláž, většina těch naháčů ale byla ve věku babičky a dědy. Prsa jim visela až na břicho a špeky se třásly, prostě trapas. Celou dobu jsem byla zabalená v ručníku a koukala do časopisu.“

Tohle se Katčině mamince moc nepovedlo. Jestli existuje opravdu špatná doba pro skoncování se studem, je to právě puberta. V té době se často začnou stydět i děti, které jsou na nahotu zvyklé.

Je nahé tělo fuj?

Někteří rodiče se běžně s dětmi koupou, jiní se v koupelně zamykají a děti je bez šatů ani nezahlédnou. Přehnaný ostych ale může dětem vztah k intimním partiím a k sexualitě pořádně zkomplikovat. Když to musíme tak usilovně schovávat, určitě to bude něco zakázaného a špatného!

„Jestliže jsou děti odmala zvyklé na to, že být občas nahý je naprosto přirozené, nepřijde jim to nijak zvláštní a nemají důvod se v rodinném kruhu stydět. Naopak jedinci vyrůstající s prudérními rodiči, kde je tabu jen vykouknout ve spodním prádle, mívají často poruchy vnímání vlastního těla, které mohou vyústit až v úzkostný stud, anorexii či sexuální poruchy,“ vysvětluje dětský psycholog Radim Opatrný.

Foto: thinkstock

Malým dětem nevadí koupání bez plavek. Až kolem puberty se probudí stydlivostFoto: thinkstock

Řiďte se tím, co cítíte

To samozřejmě neznamená, že se musíte přemáhat a v zájmu zdravého vývoje potomka se doma denně producírovat, jak vás příroda stvořila. Úplně stačí neječet, když vás dítě překvapí v koupelně. Správné je to, co vnímáte jako přirozené – a budou to tak brát i děti.

Pokud vás přivádí do rozpaků, když dítě projeví zájem o vaše nahé tělo (třeba ve vaně nebo při převlékání), přiznejte to, dítě vaše zábrany stejně vycítí. Hned ale přidejte vysvětlení: vyprávějte mu třeba o tom, že vám vaše maminka nikdy nedovolila tulit se k ní, když byla bez noční košile, a tak je to pro vás trochu zvláštní.

Respektujte hranice

Pokud vám ale něco doopravdy vadí, klidně to řekněte. Dáte tím dítěti najevo, že existují osobní hranice, které musí ostatní respektovat. I ono samo má právo se rozhodnout, jestli se nechá po koupání osušit od maminky. Jeho tělo patří jen jemu a stud se může objevit ze dne na den.

Foto: thinkstock

Když malá holčička touží po dvojdílných plavkách, má na to právo. Proč jí nevyhovět?Foto: thinkstock

„Na dovolené začala naše šestiletá Lucinka najednou vyvádět, že v plavkách bez horního dílu do bazénu nepůjde,“ vypráví Ilona. Tahle maminka to ovšem vzala za správný konec: dcerce se nevysmívala ani ji k ničemu nenutila, naopak – koupily spolu ty nejhezčí plavečky s medvídkem Pú.

Oblečení a nahatí nejdou dohromady

Setkávání s nahotou tedy dítěti neublíží – pokud jde o přirozený, pozvolný, a hlavně dobrovolný proces. Odmalička by mělo vědět, že není možné chodit „jen tak“ vždycky a všude, ale jen doma nebo na zvláštních, k tomu určených místech, protože nahatí a oblečení nejdou moc dohromady. Pokud se ale potomek návštěvě takových míst brání, nesmí ho rodiče v žádném případě přemlouvat, i když jsou přesvědčení naturisté.

Když dítě od malička ví, jak vypadá skutečné lidské tělo se všemi rozdíly a nedokonalostmi, může mu to jen prospět. Co myslíte?

Reklama

Načítám