Hlavní obsah

Děti a tablet: (Ne)bezpečné spojení?

Foto: Thinkstock

I malé děti zvládají bez problémů hry na tabletechFoto: Thinkstock

Reklama

Potřebujete zabavit neposedné batole? Půjčíte mu tablet, a je klid. Jenže po čase ho chce potomek skoro pořád a obyčejné hračky ho nezajímají. Patří vůbec takováto technika do dětských rukou?

Článek

V rodině Ivety „jedou“ v tabletech všichni. Rodiče si čtou noviny, jedenáctiletá dcera surfuje na internetu a kouzlu počítačové „destičky“ propadla Kačka, které ještě nejsou ani tři roky. Pouští si na ní videa nebo hraje hry. A tak Iveta uvažuje, že holkám nadělí vlastní tablet Ježíšek.

„Většinou by ho asi měla Kačka, starší dcera sedí hlavně u počítače v pokojíčku,“ vysvětluje Iveta. Když ale nápad zmínila před babičkou a dědou, dostala vynadáno. „Myslí si, že je to hloupost, že máme radši koupit normální dárky,“ váhá teď Iveta.

Napětí zůstává v těle

Z hlediska batolete jde o ideální hračku. Nemusí používat myš, jen se lehce dotkne displeje, a je hotovo. Je ale rozumné zapojit takový přístroj mezi běžné dětské hračky? Nemělo by tam v určitém věku patřit spíš skládání kostek nebo listování v obrázkové knize?

„Pokud malé dítě stráví většinu dne u tabletu koukáním na videa nebo hraním her, brzy ho běžné hračky přestanou zajímat. Nebude se umět kreativně zabavit, a navíc dostane zabrat jeho nervová soustava. K ovládání používá jen jeden prst, takže veškeré napětí zůstává v těle. Při normálním hraní musí vyvíjet aktivitu celým tělem,“ vysvětluje dětská psycholožka Alena Vávrová.

Foto: Thinkstock

Všeho s mírou. Důležitá je hra s klasickými hračkami, která podporuje rozvoj motorikyFoto: Thinkstock

Jen hladký povrch

Dětská psycholožka Markéta Klingerová má další postřeh: „Uvědomte si, že při pohybu prstem po tabletu pozná dítě vždy jen jeden stejný hladký povrch." Co to pro rozvoj dítěte znamená?

„Pokud byste měli volit mezi hodinami strávenými u tabletu a hodinami strávenými u knížek a skládaček, pak raději to druhé. Dítě se při manipulaci s nimi setká s různými materiály, tvary, zvuky, musí sem tam něco zmáčknout, někde přitlačit, hračky mu kladou odpor. Rozvíjí se tak motorika a nezkresluje se vnímání okolního světa, který skutečně není hladký a nereaguje na pouhý dotyk prstem,“ radí Markéta Klingerová.

Největší nebezpečí se skrývá v riziku závislosti. Ta se totiž může týkat i malých dětí. Je potomek nervózní, znuděný, otrávený? Chce svoji denní dávku zábavy na tabletu!

Foto: Thinkstock

Ať je hra jakákoli, důležité je sdílení s rodičiFoto: Thinkstock

Jak na to zdravě?

Stejně jako u všeho ostatního platí pořekadlo „Všeho s mírou“. Když tablet občas malému dítěti půjčíte, aby si na něm zahrálo, ale udržíte tuto aktivitu v rozumné míře, nemusíte se dětské závislosti bát. „Nemělo by to být ve stylu – chci klid, šoupnu mu tablet a pár hodin o něm nebudu vědět,“ zdůrazňuje Alena Vávrová. Markéta Klingerová by ideálně tablet u batolat viděla v případě, že si dítě průběžně hraje s normálními hračkami odpovídajícím jeho věku. „Pokud to bude jeden z mnoha podnětů, které malé dítě potká, nevidím v tom problém. Když u něj ale sedí od rána do večera, je to špatné,“ varuje Markéta Klingerová.

Nedělejte z půjčování tabletu pravidlo, udělejte si z něj pomocníka, po kterém sáhnete tehdy, kdy už si opravdu nevíte rady.

Kdy je půjčení tabletu vhodné?

  • Čeká vás dlouhá cesta autem.
  • Dítě se věnovalo jiné aktivitě, a už se nudí.
  • Dlouho čekáte u lékaře.
  • Výjimečně potřebujete rychle uvařit večeři či pověsit prádlo.

„Velmi záleží na přístupu rodičů. Pokud je děti jinak než před počítačem, tabletem nebo s mobilem v ruce nevídají, přijde to i jim normální,“ zdůrazňuje Alena Vávrová.

A co vy? Dáváte batolatům na zabavení tablet? Jak často? Co si vlastně počít, když vás hraní si s dětmi nebaví? Zkuste mu pořídit třeba adoptivní babičku!

Reklama

Načítám