Hlavní obsah

Děti: Tohle jíst nesmí!

Foto: Thinkstock

Děti ze zvědavosti ochutnávají všechnoFoto: Thinkstock

Reklama

První rok přemýšlejí maminky v podstatě nad každým soustem svého dítěte. Pečlivě vybírají ty správné potraviny, odměřují porce a dbají rad všech okolo i příruček. Jak dítě stárne, tato „přecitlivělost“ slábne. Přitom ale existují potraviny, které by neměly jíst třeba i desetileté děti. Které to jsou? Čemu se v jednotlivých obdobích života dítěte raději vyhnout? To jsme pro vás zjišťovali.

Článek

Zpočátku je to vcelku jednoduché. Pokud je vše v pořádku, minimálně několik měsíců se o stravu svého miminka nemusíte strachovat. Prvních šest měsíců si totiž vystačí pouze s mateřským mlékem, a pokud prospívá, není potřeba mu ničím přilepšovat. „Pokud není možné kojení, podáváme umělou mléčnou kojeneckou stravu. Ta se musí vždy připravovat přesně podle návodu. Snaha dítě uklidnit či vykrmit vyšším podílem nasypaného prášku jen zbytečně zatěžuje ledviny miminka,“ upozorňuje pediatr Tomáš Honzík.

Do jednoho roku – žádné ryby, žádný bílek

Zhruba od šestého měsíce už začíná být strava dětí tak trochu vědecká disciplína. Začíná se totiž se zaváděním příkrmů (super recepty na první příkrmy najdete ve článku 8 tipů na mňamky pro miminka), dítě ochutnává nové věci, ale stále toho je hodně, co by jíst nemělo. Jde třeba o bílek (proto i těstoviny je potřeba dávat bezvaječné) či sladkovodní i mořské ryby. Důvodem bývá to, že tyto potraviny mohou u dětí vyvolat alergickou reakci.

„V případě dětí s atopickým ekzémem pak vejce nedáváme až do tří let,“ upřesňuje nutriční terapeutka Hana Knížková z poradenského centra Výživa dětí. A pokud má vaše ratolest nějakou potravinovou alergii, prodlužte i lhůtu na ryby a zařaďte je do jídelníčku až mezi druhým a třetím rokem.

Foto: Thinkstock

Do tří let solte pokrmy velmi máloFoto: Thinkstock

Do dvou let – cokoli polotučného je špatně

V době mezi prvním a druhým rokem už můžete sice dětem dát klasické krabicové (trvanlivé pasterizované) kravské mléko, ale vždy musí být plnotučné. Na cokoli polotučného, nebo dokonce nízkotučného zapomeňte. Nízkotučné potraviny jsou určeny lidem, kteří potřebují snížit svou váhu. Zdravé a dobře prospívající děti naopak tuky potřebují pro svůj správný růst a vývoj a také jako zdroj energie.

Pro děti mladší dvou let nejsou vůbec vhodné vnitřnosti. „Jde o těžce stravitelnou potravinu,“ vysvětluje Hana Knížková. Ta doporučuje vynechat i syrový hrášek, a to hlavně kvůli možnému vdechnutí dítětem.

Do tří let – nesolit, nesolit, nesolit

Ještě do tří let věku dítěte byste měli hodně šetřit se solí (do jednoho roku byste solit neměli vůbec). Také z toho důvodu patří mezi „zakázané“ potraviny například párky, salámy a uzeniny obecně. Stále by se v dětském jídelníčku neměly objevovat mořské ryby, mořské plody a mořské řasy, protože jde o možné alergeny. „Děti mladší tří let by neměly ani moc jíst tvrdé sýry. Mají totiž mnohem horší stravitelnost než sýry termizované,“ radí Hana Knížková.

Pozor i s exotickým ovocem, medem, ořechy a semeny všeho druhu. U citlivějších dětí mohou vyvolat alergickou reakci, v případě ořechů a semen je riziko vdechnutí.

Do šesti let – žádná „plíseň“, žádné houby

Máte doma předškoláka a myslíte, že už je dost velký, takže není nutné úzkostně sledovat jeho jídelníček? Omyl! I pro děti mladší šesti let platí hodně omezení. Stále by třeba neměly jíst žádné tavené sýry. „Při jejich výrobě se používají takzvané tavicí soli, nejčastěji fosforečnany, které zajistí měkkost a snadnou roztíratelnost sýru. Ve větším množství ale mohou způsobovat odebírání vápníku z kostí, který je především pro děti velmi důležitý,“ vysvětluje Hana Knížková. Dále by do jídelníčku předškoláků neměly patřit žádné plísňové ani zrající sýry, jsou těžko stravitelné, obsahují hodně soli a mohou podráždit citlivé zažívání malých dětí.

Nevhodné jsou i jakékoli exotické potraviny (například asijské omáčky či koření), sója a také čokoláda. Opět z důvodu možné alergické reakce.

A pozor i na houby! Těžko se tráví a dětem mohou způsobit zažívací obtíže.

Foto: Thinkstock

Uzeniny nejsou obecně zdravé, natož pro dětiFoto: Thinkstock

Do deseti let – celozrnné pečivo jen výjimečně

Přestože v rámci zdravé výživy je usilovně doporučováno celozrnné pečivo, pro děti vhodné není. Do tří let by ho neměly jíst vůbec, ale vyhýbat by se mu měly až do deseti let. „Celozrnné pečivo obsahuje velké množství vlákniny, ale malé děti ještě nemají zcela vyvinutý trávicí trakt, takže by jim to mohlo činit potíže,“ potvrzuje Hana Knížková. Pokud totiž dítě moc nepije a ani nemá příliš pohybu, může mu velké množství vlákniny způsobit bolesti břicha či zácpu. V opačném případě, kdy má tekutin i pohybu dost, může trpět na průjmy. Proto celozrnným pečivem rozhodně šetřete. „Výjimečně je možné ho dětem dát, ale převažovat by mělo rozhodně pečivo bílé,“ dodává Hana Knížková.

A jak jedí vaše děti? Jakým potravinám se při vaření pro ně vyhýbáte a proč? Napište nám své rady do diskuse pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám