Hlavní obsah

Detoxikace pochvy: Podvod, nebo zbraň proti gynekologickým problémům?

Foto: sheff, shutterstock.com

Je třeba čas od času detoxikovat vaginu? Co myslíte?Foto: sheff, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detox je zejména v předjaří velmi oblíbené téma. Lze detoxikovat také vaši vaginu, a vyléčit tak množství gynekologických problémů, jak slibují výrobci speciálních preparátů?

Článek

Detox je v poslední době velmi oblíbené téma. Zejména na začátku roku a na jaře se každý druhý chlubí tím, že pije jen vodu s citronem a že má tedy čisticí období, kdy se snaží vypudit z těla špatné látky.

Na střídmost po rozumnou dobu určitě nelze nic namítat, ale je to případ i vaší vaginy? I tu si totiž údajně můžete detoxikovat.

Na našem trhu si můžete zakoupit speciální detoxikační tělíska, která se vkládají dovnitř pochvy. Vypadají jako malé balíčky z gázy s provázkem (jakési baňatější tampony), které jsou prý napěchované bylinkami. Vše by mělo vycházet z čínské medicíny a prodejci tohoto zázraku slibují mnohé.

Mají léčit i nemocem předcházet

Tělíska prý mají účinek preventivní i léčebný. V bylinkách jsou údajně látky s antibakteriálními účinky, které se pomalu uvolňují, ty odstraňují nežádoucí produkty vaginálního metabolismu a zrychlují přirozenou obnovu optimálního poševního prostředí.

Tělísko prý pomáhá při výtocích všeho druhu, zánětech močového měchýře, nebo třeba při vaginálních mykózách. Předmět se vloží hluboko do pochvy na celé tři dny, mnohdy prý začne pálit, toho se ale ženy nemají rozhodně děsit. Po vytažení se prý spustí hustý výtok, i to je údajně správně, neboť se právě takto děloha čistí.

Foto: Dmytro_Zinkevych, shutterstock.com

Některé ženy se cítí dobře i po placebuFoto: Dmytro_Zinkevych, shutterstock.com

Pocházejí z Číny

Podobná tělíska, která jsou prý založená na čínské medicíně, se prodávají vlivem internetu všude po světě. Na webech, kde se prodávají, lze často najít názory gynekologů, pochopitelně souhlasné: „Ženy, u nichž prokážeme jasnou příčinu potíží, nejprve cíleně přelečíme a poté doporučujeme ke stabilizaci narušené obranyschopnosti pochvy vaginální bylinné tělísko. Pacientkám tím velmi pomůžeme," uvádí například MUDr. Jan Kestřánek z hradecké porodnice.

Nejde o lék

V první řadě je však třeba si uvědomit, že vaginální tělíska nejsou lékem. Jejich schvalování na našem trhu tedy nepodléhá tak přísným regulím jako schvalování léků, navíc jejich dovozce nemusí prokazovat, že se jedná o preparát skutečně účinný. Důležité však je, aby nešlo také o preparát nebezpečný.

Foto: neinchpunch, shutterstock.com

V případě potíží navštivte odbornou ordinaciFoto: neinchpunch, shutterstock.com

Na pochvu pozor...

Mnozí gynekologové totiž varují před tím, abyste si citlivé vnitřní prostředí pochvy narušovaly z venku. Je známo, že třeba výplachy pochvy jsou škodlivé a podobně prý není vhodné do pochvy cokoli dodávat zvenčí.

„Mluvit o vaginální detoxikaci je bombasticky znějící nesmysl orientovaný na laickou veřejnost, u jejíž části jsou různé detoxifikační kůry velmi oblíbené,“ uvádí pro spolek Sysifos, který se zabývá potíráním pseudovědeckých nesmyslů, profesor Vladimír Tesař, přednosta Kliniky nefrologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice.

I známá americká gynekoložka Jen Gunter, provozující vlastní praxi, jež se specializuje právě na odhalování mýtů ohledně pochvy, tvrdí, že detoxikace vaginy je nesmysl, a navíc je nebezpečná. V případě, že problémy s vaginou nemáte, není radno citlivé vnitřní prostředí nějak pokoušet. A pokud prý problémy máte, vydejte se určitě k lékaři, abyste nezanedbali třeba nějaký důležitý problém…

Trpíte vaginálními problémy? Daří se vám je řešit?

Reklama

Načítám