Hlavní obsah

Dětský pokoj, který vydrží až do maturity!

Foto: toto studio

Pokoj pro dvouletou dívku zdobí vyrázné obrázkyFoto: toto studio

Reklama

Dva roky jsou tak akorát, aby se malá slečna osamostatnila a šla bydlet do vlastního. Tedy přesněji řečeno, aby opustila dětskou postýlku v ložnici a přivykla si na svůj pokoj. A protože má chytré rodiče, může v něm bydlet až do maturity. Nevěříte?

Článek

Dvanáct a půl metru čtverečních není v českých poměrech na dětský pokoj zase tak málo. O co štědřejší byl architekt na prostor, o to horší nakreslil dispozice – úzká místnost s oknem a dveřmi naproti sobě moc možností a uspořádání nábytku nenabízela. Přesto se zde designérům a osvíceným majitelům povedlo vytvořit pokoj, který může slečně sloužit klidně až do dospělosti.

Foto: toto studio

Oproti vizualizaci se otevřená skříňka s kontejnery přesunula od stěny mezi postel a skříň. V budoucnu na ní má stát televizeFoto: toto studio

Foto: toto studio

Na půdorysu je patrné, že dispozice místnosti nebyly ideálníFoto: toto studio

Velká postel pro malou slečnu

Klasické „dospělácké“ lůžko s rozměry 200 x 90 centimetrů, dostatek úložných prostorů a také použití neutrálních barev na nábytku – to jsou parametry, díky nimž může slečna bydlet v pokoji až do osmnácti let. I když o současném stavu pokoje rozhodně nelze říct, že je nudný a chybí mu dětská roztomilost a dívčí barvy. Designéři však tyto prvky zvolili na snadno vyměnitelné části, tedy hlavně malbu na stěnách, samolepky, kobereček nebo snímatelné zábradlí u postele.

Měli to poměrně jednoduché, protože rodiče chtěli totéž. „Mezi jejich požadavky patřilo především to, aby pokojíček nebyl přímo miminkovský, tedy plný růžové barvy, ale spíše zařízený pro malou slečnu. A také sem chtěli navrhnout dostatek úložného prostoru, neboť holčička měla mít všechny své věci, od oblečení až po hračky, uložené právě zde,“ říká Věra Tomíčková z Toto studia, které pokoj navrhovalo a realizovalo.

Foto: toto studio

Postel má výšku 60 cm, pod ni se vešel i úložný prostorFoto: toto studio

A od začátku se zde drželi zásady, že méně je lepší než více. Proto tu zbývá dostatek hrací plochy, kterou až v budoucnu zaplní psací stůl a případně další police a úložné prostory.

Nábytek plný pokladů

Prázdná místnost, která sloužila rodině zatím jako komora a skladiště, už měla dveře a laminátovou podlahu, vše v designu světlého dřeva. Z toho designéři vycházeli, a tak i nábytek má korpusy v barvě světlého dřeva a doplňuje ho bílá barva na dvířkách a policích. Skříni dodává dívčí look světle fialová. Pokoj zjemňuje stejně jako růžová, ale její „životnost“ je delší, hodí se do pokoje i pro šestnáctiletou dívku. Na rozdíl od růžové.

Foto: toto studio

Poličky u stěny tvoří schůdky, po nichž se mladá dáma dostane bezpečně do posteleFoto: toto studio

Postel a skříň jsou umístěny k pravé stěně. Vzhledem k tomu, že dveře jsou předsunuté do chodby, není odtud na lůžko vidět. Je to tak příjemnější, což slečna pozná v pozdějším věku.

Postel klasické velikosti je nyní holčičce o něco větší, ale to nevadí. Aspoň se sem vejdou panenky a plyšové hračky. Je však o něco vyšší, má šedesát centimetrů, což designérům dovolilo umístit pod ní úložné prostory, nyní na hračky, v budoucnu zde mladá dáma může mít třeba sbírku bot či kabelek. Aby malá holčička neměla problém s tím, jak se na lůžko dostat, má zde k dispozici prozatímní schodiště, které zároveň slouží jako úložné prostory. Přidržovat se může stěny. Na bezpečnost je myšleno i v posteli, kde ji před pádem chrání zábradlí. Je nasazovací, a tak není při stlaní nebo za pár let problém se ho zbavit. Další zajímavosti, kterými snadno vylepšíte bydlení svých potomků, najdete v článku Tipy do dětského pokoje. Za dvacku!.

Foto: toto studio

Skříň vestavěná až ke stropu a široká 130 centimetrů pojme všechno oblečeníFoto: toto studio

Na postel navazuje velká skříň, mezi se vešlo několik otevřených skříněk, které zároveň slouží jako noční stolek. Skříň vestavěná až ke stropu má šířku 130 a hloubku 55 centimetrů, což dovoluje dávat sem ramínka kolmo ke stěně. To je na místo úspornější, než když se umisťují rovnoběžně se stěnou a za sebe.

Protější stěnu zatím zdobí pouze poličky, a několik polic na stěně v rohu. Sem by měl přijít nejprve malý nízký stolek na kreslení a hraní, s nástupem dívky do školy by ho měl nahradit klasický psací stůl. Prostor pod oknem je pro něj ideální, neboť je zde dostatek světla.

Foto: toto studio

Malba stěn a samolepicí dekorace dělají z obyčejného pokoje dětskýFoto: toto studio

Největší proměnou však budou procházet stěny. „Barvy a samolepky, které jsem tentokrát osobně lepila na zdi, v budoucnu nahradí jiné odstíny a jiné obrázky. Jde totiž o takzvané tetování na stěny nikoli z papíru, ale z fólie, které lze bez problému sundat, aniž by se poškodila omítka. Totéž platí o doplňcích,“ říká Věra Tomíčková a dodává: „Nábytek, za nějž rodiče dali padesát tisíc korun, ale měnit není třeba. Svým nadčasovým provedením volbou barev, vydrží dívce klidně až do její maturity."

Stejné pravidlo platí pro osvětlení a otevřené police, které přišly na pět tisíc korun, na stejnou částku přišla i barevná výmalba, samolepky, barevný kobereček, které odtud zřejmě zmizí jako první a nahradí je jiné, které budou lépe odpovídat věku dítěte.

Foto: toto studio

Pod policemi vedle okna bude stát v budoucnu pracovní stůlFoto: toto studio

Další krásný tip vám ukážeme v článku 7 tipů, jak vytvořit dokonalý dětský pokoj.

Myslíte, že by se takový pokoj líbil i vašim potomkům? A jak jste jejich bydlení vyřešili vy? Podělte se o zajímavé tipy v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám