Hlavní obsah

Diagnóza: Suchá pleť! Jaké krémy vás spasí?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Máte po zimě vysušenou pokožku, která by potřebovala doslova spasit? Zaměřte se na kvalitní hydrataci a vynechte dlouhé koupele. Co dalšího pomůže?

Článek

Trpíte v zimě na vysušenou pokožku, nebo patříte k těm, které trápí tento problém dokonce celoročně? Pak už jistě tušíte, co byste pro správnou péči měli udělat. Ano, pořádně vyživit! Pokud ale tápete a chcete se suchých šupinek rychle zbavit, poradí vám náš článek.

Jasné signály

Suchá pokožka se vyznačuje šupinatěním, začervenáním, případně i drobnými prasklinkami. Proto potřebuje specifickou péči v podobě dostatečné hloubkové hydratace. „V zimním období volte hutnější hydratační krémy, které pleť přikryjí, ale nezadusí. Pokud jedete ještě na hory, tak je dobré mít i zvýšenou UVA a UVB ochranu,“ radí kosmetička Marcela Baldas. Nezbytný je také pitný režim a vitaminy, které jdou ruku v ruce s hydratovanou pletí.

Otestujte se doma

Pokud nevíte, jaký typ pokožky máte, lze si doma provést jednoduchý test: „Nejprve si obličej důkladně ošetřete čisticím prostředkem bez alkoholu a jemně osušte. Na pleť pak nepoužívejte žádný krém či sérum. Pokud po 45 minutách máte pleť vysušenou, matnou a stahuje se, zvláště když používáte mimiku, budete inklinovat k sušší pokožce,“ prozrazuje dermatoložka Lucie Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

V praxi to znamená, že vaše pokožka trpí nedostatkem kožního mazu, který zadržuje vlhkost. Kvůli tomu je citlivější a více se pne. Suchá pleť má také za následek větší sklon k vráskám. Příčinou může být dědičnost, životní styl, ale i chladnější počasí a přechody z tepla do zimy.

Vhodná péče

Důležitá je prevence, která začíná už ve sprše a při běžné hygieně. „Obecně je vhodné volit jemné, nevysušující sprchové gely či syndety bez obsahu mýdla, s vysokým obsahem lipidů, které pokožku nedráždí a dodávají jí pružnost i vláčnost. Druhým krokem je promazání, abyste kůži poskytli přirozenou ochranu, vykompenzovali nedostatek lipidů a zjemnili její povrch,“ radí Iveta Kučerová z La Roche-Posay.

Vyplatí se sáhnout po kosmetice s obsahem glycerinu, urey či vitaminu E, které mají na kůži regenerační a zvláčňující efekt. „Naopak se zkuste vyhýbat složkám, jakými jsou parabeny, lanolín, peru balsam a odpusťte si i různé parfemace – mohly by kůži dráždit,“ doporučuje dermatoložka Katarína Třísková z Medicom Clinic. Pokud si přesto nejste jistí, jaké produkty zvolit, sáhněte po kosmetice z lékárny určené pro atopiky – ta už všechny potřebné složky obsahuje.

Dobré je vynechat v tomto období i dlouhé a horké koupele a raději si dát sprchu. Pokud byste však přeci jen trvali na koupeli, přidejte do ní i zvláčňující olej. Pozor si dejte na hrubé ručníky a drhnutí pokožky.

Tělový balzám

Foto: Archiv firem

Zleva: La Roche-Posay, Lipikar Baume AP+ tělový balzám proti podráždění, svědění a vysoušení pokožky, od 470 Kč (400 ml). Uriage, Eau Thermale – Baume Fondant Corps, hydratační tělový balzám, 369 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Tělové máslo

Foto: Archiv firem

Zleva: Weleda, Skin Food Body Butter, tělové máslo s našlehanou texturou, 369 Kč (150 ml). Dove, DermaSpa Cashmere Comfort, obnovující tělové máslo, 229 Kč (300 ml)Foto: Archiv firem

Denní krém

Foto: Archiv firem

Zleva: Natinuel, Hydra Gen, hydratační krém, 1320 Kč (50 ml). NeoStrata, Daytime Protection Cream SPF 23, zvláčňující denní krém s ochranným faktorem, vitaminem E a extraktem z hroznů odrůdy Chardonnay pro suchou a citlivou pleť, 1100 Kč (40 ml)Foto: Archiv firem

Výživa pod make-up

Foto: Archiv firem

Zleva: Essenté, výživný hydratační krém na obličej, krk i dekolt ideální pod denní make-up, 590 Kč (50 ml). Lavera, Ultra-Hydrating Cram, Intenzivní hydratující krém Bio růže, 359 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Hydratace na cesty

Foto: Archiv firem

Zleva: Bioderma, Autoderm Nutritive, výživný krém pro suchou až velmi suchou pleť, 199 Kč (40 ml). Havlíkova apotéka, Havlíkova přírodní vazelína vhodná na problematickou až atopickou pleť, 239 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Nezapomeňte také na správnou péči o dekolt a krk

Reklama

Načítám