Hlavní obsah

Dieta podle krevních skupin: Další nesmysl, nebo efektivní hubnutí?

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to trochu jako zázrak nebo přinejmenším velký medicínský pokrok. Budete jíst potraviny, které vám „geneticky“ sedí, a naopak vyloučíte ty, co se k vaší krevní skupině nehodí. A kila poletí dolů! Skutečně to ale tak funguje?

Článek

Zatímco většina nových diet se sice rychle vyšvihne na výsluní, ale pak zase stejně raketově zmizí, výživa podle krevních skupin si drží oblibu už celkem dlouho. Je to proto, že je skutečně funkční a zdravá? Nebo je to jen dobře maskovaný trik? Zeptali jsme se odborníků!

Tohle si myslí…

Foto: Naturhouse

Foto: Naturhouse

Věra Burešová, výživová poradkyně Naturhouse

„Podle zakladatele diety postavené na krevních skupinách vlastně záleží na tom, čí jste potomci.

Například lidé s krevní skupinou 0, která je prý nejstarší a která se přiřazuje lovcům, tedy ,masožravcům‘, by měli jíst hodně živočišných bílkovin a syrové zeleniny. Vyhýbat by se měli naopak obilovinám a mléčným produktům.

Ti, kteří mají krevní skupinu A, jsou zase první zemědělci, kteří jedli, co vypěstovali – zeleninu, obiloviny, luštěniny. Nesvědčí jim naopak maso, konzumovat prý mohou maximálně to drůbeží. Skupina B jsou potomci kočovníků, jsou nejodolnější a zvládnou cokoli, snad jen na obiloviny by měli být opatrnější. Skupina AB má vlastnosti od obou krevních skupin.

Vědecky ale není nikde dokázáno, že tato dieta stoprocentně funguje. Podle mě je výhodou určitě změna stravovacích návyků i to, že díky ní začnete přemýšlet nad tím, co jíte. Nicméně lepší než jakékoli diety je změnit celkově a hlavně navždy své stravovací zvyky. To znamená přestat konzumovat průmyslově upravené výrobky, zařadit více ovoce, zeleniny, zdravých tuků a jíst pravidelně. Jenom tímto způsobem si budete udržovat svoji optimální hmotnost a svoje tělo ve zdraví.“

Foto: Archiv Pavla Dvořáčka

Foto: Archiv Pavla Dvořáčka

Pavel Dvořáček, osobní trenér fitness

„Dietu dle krevních skupin považuji za efektivní a bezpečnou z důvodu, že nedochází k drastickému omezování sacharidů, tuků a celkového množství energie. Jedná se pouze o úpravu stravovacích návyků pro tělo přesně tak, jak je geneticky dáno. Dieta předpokládá, že vaše tělo je schopno určité potraviny preferovat před jinými.

Výhodou také je, že ji lze kdykoli přerušit a pokračovat v dietě zvané ,zdravý životní styl‘ bez jakýchkoli následků, jako je například jo-jo efekt. Pokud někomu nevyhovuje fakt, že nemá jíst určité potraviny, tak je zařadit může, nic závratného se nestane. Teoreticky jen hrozí trávicí problémy.

Mohu potvrdit, že tato dieta skutečně funguje. To proto, že se jedná o úpravu životního stylu založeném na pojídání ,doporučených‘, ale zároveň zdravých potravin. Důležitým bodem je i jejich množství, protože to ve výsledku určuje celkovou energetickou hodnotu přijatou za daný den.“

Foto: Najimseazhubnu.cz

Foto: Najimseazhubnu.cz

Cecílie Jílková z poradny Najím se a zhubnu

„Dietu dle krevních skupin bych přirovnala k měsíčnímu horoskopu. Vzhledem k tomu, že nedědíte pouze krevní skupinu, ale také individuální schopnost trávit různé potraviny, není možné rozdělit všechny strávníky na planetě pouze do čtyř skupin.

Nicméně dieta dle krevních skupin je rozdělena tak šikovně, že je velmi snadné se s ní identifikovat, protože si každý ve své skupině najde pár svých oblíbených i neoblíbených potravin.

To vše, zaobaleno do odborného hávu, může působit velmi věrohodně, ale nezapomínejte na zdravý selský rozum. Pokud budete jíst kvalitní přirozené potraviny, a ne průmyslové výrobky, nebudete žádné speciální diety potřebovat.

Zcela konkrétní složení ideální stravy si potom každý člověk musí najít sám stylem ,pokus-omyl‘, případně je možné si nechat poradit od odborníka, který ke každému klientovi přistupuje individuálně a nezařazuje ho do ,škatulky‘.“

Co si o této dietě myslíte vy?

Reklama

Načítám