Hlavní obsah

Dietářky, pozor! Tři letní koktejly, po kterých zhubnete

Foto: Fascinadora, Shutterstock.com

Foto: Fascinadora, Shutterstock.com

Reklama

V parném létě si chce dát člověk něco, co ho v okamžiku zchladí a osvěží. Ale ledová tříšť nebo jiná cukrová limonáda nejsou zrovna nejzdravější volbou. Zkuste si radši podle receptů v článku vyrobit vlastní osvěžující nápoj, který přispěje ke zdraví i štíhlé linii.

Článek

Když máte jazyk až na vestě a padáte horkem, taková ledově vychlazená limonáda opravdu bodne. My víme! Jenže tyto nápoje jsou obvykle plné cukru a obzvláště při hubnutí mohou dost uškodit. Naštěstí i zde platí, že existují alternativy. Níže najdete tři recepty na chutné letní nápoje, které jednak tělo nezahltí cukrem, jednak výborně osvěží, a dokonce podpoří shazování kil!

Jablečný detoxikant & spalovač

Na 3 nápoje potřebujete: 0,75 l vody, 3 lžíce jablečného octa, 2 lžičky medu

Nápoj si můžete během minuty připravit ráno. První skleničku vypijte nalačno a minimálně půl hodiny poté nic nejezte. Další si dejte před obědem a poslední před večeří.

Jablečný ocet je vynikajícím detoxikačním prostředkem. Napomáhá ke snížení cholesterolu i vysokého krevního tlaku, regeneruje cévy a reguluje hladinu krevního cukru. Je tedy účinný v prevenci všech hlavních civilizačních chorob jako jsou nemoci srdce a cév nebo cukrovka.

Zamilují si ho ale i všechny dietářky! Při hubnutí totiž dokáže být super parťákem. Potlačuje chuť k jídlu, proto se také doporučuje jeho pití před jídly – je to taková prevence přejídání. Má také vliv na metabolismus a jeho pravidelné pití urychlí spalování tuků.

Foto: Thanthima Lim, Shutterstock.com

Jablečný drink pijte před každým jídlem, dělá opak toho, co aperitiv, snižuje chuťFoto: Thanthima Lim, Shutterstock.com

Okurkovka pro ploché břicho

Na 8 nápojů potřebujete: 2 l vody, 1 okurku, 1 citron, hrst mátových listů, 2 lžičky čerstvého zázvoru

Do větší nádoby si vždy připravte nápoj na následující den. Okurku i citron nakrájejte na kolečka, kousek zázvoru nastrouhejte a spolu s mátou zalijte všechny ingredience vodou. Pro správný účinek byste měli vypít alespoň dva litry.

Pro případ, kdy se potřebujte rychle a zdravě zbavit pár přebytečných kil, doporučujeme týdenní okurkovou kúru. Účinky nejvíc ocení ti, kteří potřebují například do dovolené splasknout břicho. Během kúry dojde ke ztrátě nadbytečné vody, úpravě trávení, ale i k menší redukci tuku.

A v čem týdenní okurková kúra spočívá? První dva dny pijte pouze svůj nápoj. Následující dny ho pijte stále, ale přidejte určité potraviny. Třetí a čtvrtý den je to hlavně zelenina. Od pátého dne můžete zařadit vločky, semínka, ořechy, libové maso vařené na páře nebo mléčné výrobky s nižším obsahem tuku.

Vždy však myslete na pravidlo přiměřenosti. V tyto dny doporučujeme tři hlavní jídla a zeleninu v průběhu dne neomezeně. Především však dbejte na pitný režim, který je během tohoto týdne téměř výhradně formou okurkovky.

Foto: Odua Images, Shutterstock.com

Dejte si dvoudenní detox, kdy nebudete jíst, jen pít okurkovku. Následující dva dny přidejte zeleninu, pak další potravinyFoto: Odua Images, Shutterstock.com

Ledové čajové jako osvěžení pro fajnšmekry

Na 6 nápojů potřebujete: 0,75 l vody, 6 lžiček sypaného zeleného čaje, 2 limety, hrst ledu, 0,3 l sodovky

Zelený čaj připravte tradičně – sypanou směs zalijte horkou vodou a přibližně po třech minutách přeceďte. Nechte čaj pořádně vychladnout a dejte na dvě hodiny do lednice. Do každé sklenice pak dejte několik plátků limety, trochu ledu a zalijte asi půl deci sodovky.

Tenhle nápoj vás v první řadě překvapí svou výtečnou osvěžující chutí! Má však také výborné antioxidační účinky. Mimo jiné příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém i hladinu cholesterolu. Vsadit na něj mohou i hubnoucí, protože katechiny přítomné v zeleném čaji štěpí tuky.

Ledový zelený čaj pijte, kdykoli na něj budete mít chuť, vaší celkové kondici to jenom prospěje.

Foto: Odua Images, Shutterstock.com

Katechiny v zeleném čaji štěpí tuky. Takže zhubneteFoto: Odua Images, Shutterstock.com

Co v létě nejradši pijete vy?

Reklama

Načítám