Hlavní obsah

Dietní zázrak mug cake: Této ideální snídani pro hubnoucí podlehnete

Foto: zoryanchik, Shutterstock.com

Foto: zoryanchik, Shutterstock.com

Reklama

Je zdravý, výživný a mimořádně chutný. Vhodný před sportem i na dietu. Mug cake je teplá snídaně nebo svačina, kterou máte během pěti minut hotovou. Dá se udělat na milion způsobů a postačí vám k tomu pouze tři suroviny. Už jste ho ochutnali?

Článek

Není divu, že je mezi příznivci zdravé stravy tak oblíbený: dodá energii, na dlouhou dobu zasytí a je vhodný také před tréninkem. Nejčastěji se peče v hrníčku v mikrovlnce (jde to i v troubě) a příprava nezabere víc než pár minut! Je příkladem toho, že co je zdravé, může být i velmi dobré!

Dezert plný vitaminů

Základem klasického receptu na sladko jsou většinou tři suroviny: banán, ovesné vločky a vejce (může být i bez něj). Všechny tyto suroviny se hodí jak při hubnutí, tak při zdravém jídelníčku či silovém tréninku. Banány obsahují tryptofan, což je aminokyselina, která se v těle přeměňuje na serotonin, který pozitivně ovlivňuje náladu. Vitamin B6, který je v banánech také obsažený, zase reguluje hladinu cukru v krvi, což na dobrém psychickém rozpoložení také přidá. Banány jsou bohaté i na železo a draslík, který pomáhá zvyšovat pozornost a soustředění.

Ovesné vločky jsou na tom se zdraví prospěšnými účinky dost podobně. Ne bezdůvodně je milují všichni pohybově aktivní lidé. Nezatěžují organismus, jsou zdrojem řady významných antioxidantů, jsou protizánětlivé a pozitivně působí na střeva. Díky pravidelné konzumaci vloček se vám upraví zažívání, což může pomoct při snaze zhubnout.

A do třetice – vejce jsou superpotravina, která by rozhodně při dietě neměla v jídelníčku chybět. Obsahují vitaminy B, C, D, E, jsou skvělým zdrojem bílkovin, lecitinu, vápníku, snižují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi, pozitivně působí na paměť a snáz se s nimi hubne.

V mikrovlnce i v troubě

Připravit mug cake se vším všudy vám nezabere víc než pět minut. Stačí dobře rozmačkat banán a všechny suroviny pořádně promíchat. Pak už směs nalijte do hrnečku, který je možné dát do mikrovlnky a za tři minuty máte nadýchanou pochoutku hotovou. Mug cake je díky banánu vláčný a díky vločkám krásně nadýchaný. Odpůrci mikrovlnek ale nepřijdou zkrátka: mug cake lze udělat i v klasické troubě. Pečte v troubě předehřáté na 250 °C přibližně 12–15 minut.

Mug cake můžete jíst lžičkou přímo z hrnečku nebo si ho ozdobit na talíři, případně vzít s sebou do práce jako svačinu. Pokud nejste zastánci sladkého po ránu, můžete podobným způsobem dělat i variace na slano. Mug cake je skvělou možností, jak chutně a zdravě začít den!

Znáte tyto dortíky z hrnečku? Jaký si připravíte jako první?

Reklama

Související témata:

Načítám