Hlavní obsah

Dítě nemůže usnout? Známe rituály, které zaberou

Foto: Thinkstock

Nechce se vašemu drobečkovi spát? Zpříjemněte mu chvíle před usnutím třeba masáží či koupelí. Poradíme vám, jaké bylinky uklidňujíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celodenním zápřahu se těšíte, až vaše dítě usne. Jenže plány na klidný večer vezmou po chvíli za své. Potomek prostě nemůže spát. Jak vyzrát na malé nespavce? Máme jemnější i drsnější tipy!

Článek

Jaké to je mít nespavé dítě, ví čtenářka Kateřina. Do roku její Kačenka spala výborně, potom nastal obrat. „Rychle usne, ale po pár hodinách se vzbudí a nemůže zabrat,“ říká Kateřina. Přiznává, že je to vysilující, s holčičkou už byla u lékaře, nic jí ale není. „Poradil nám usínací rituály, tak je zkoušíme,“ doplňuje unavená Kateřina.

Zná to každá máma. Strávit den s potomkem je fajn, ale večer síly docházejí. Co si ale počít, když se dítěti do říše snů nechce? Pokud jste si jisti, že mu nic není, zkuste to zvládnout pomocí přírody nebo speciální uspávací metody.

Foto: Thinkstock

Miminka milují rituály, k nim patří i to, že by před spaním měla vidět své oblíbené hračkyFoto: Thinkstock

Zkuste různé vůně, i tu maminčinu

Pomoci se spánkem mohou vašemu dítěti éterické oleje. „U malinkých miminek je lepší, aby cítila vůni maminky, většímu kojenci ale už jde navozovat uklidňující pocity díky éterickým olejům, “ říká Barbora Nováková, předsedkyně výboru Asociace českých aromaterapeutů. Doporučuje se tedy používat vůni či parfém přesně takové, jaké maminka měla v době těhotenství, minimálně do jednoho roku dítěte. Z těch ostatních je to heřmánek, levandule a mandarinka – to jsou ty nejlepší příměsi – harmonizují, zklidňují a stabilizují.

Nakládejte s nimi ale opatrně, silně provoněný pokoj by měl opačný efekt, lepší je přidat éterický olej do koupele nebo s ním dítě namasírovat. „Koupel z levandule a mandarinky před spaním malému dítěti pomůže uvolnit se, ale zároveň ho to naladí ke spánku a neruší ho to. Důležité je dodržovat dávkování, éterické oleje jsou velmi silné. K masáži je vhodné přimíchat je do panenských rostlinných olejů,“ radí Barbora Nováková. Ke koupeli stačí přidat trochu oleje do mléka, a poté nalít do vany.

Éterické oleje dokážou pomoci i starším dětem, které ze spánku ruší růstové bolesti: namíchaná rozmarýna, majoránka a levandule působí analgeticky a přináší úlevu, správně naředěný olej z fenyklu zase uleví od bolení bříška. Namíchat lze ale i oleje pro úzkostné děti, stabilizuje třeba cedr, citrusy rozradostňují, borovice pomůže překonat strach.

Foto: Thinkstock

Pokud je dítě nemocné, nezkoušejte s ním žádné nové postupyFoto: Thinkstock

A co hudba nebo čaj? Ano!

Posloužit nespavcům ale mohou i bylinné čaje, na uklidnění je ideální meduňkový nebo heřmánkový čaj nebo správně zvolená hudba. Oblíbená je třeba ta od Rolanda Santé, skladatele relaxační hudby, nebo Spinkání s miminkem od Roberta Jíši či Dětská hrací skříňka. Hudba by měla hrát potichu, zapomeňte ale na sluchátka.

Pomůže i Estivillova metoda s rituály

Pokud přírodním metodám nefandíte, ale usilujete o to, aby dítě samo prospalo noc, zkuste Estivillovu metodu. Začít s ní můžete vcelku kdykoli, důležité je, aby maminka již v noci nekojila a dítě bylo zdravé.

Princip tkví v tom, že dítě systematicky připravíte na spánek a potom se s ním rozloučíte a necháte ho samotné usnout. Začátky jsou těžké, dítě bude dělat vše pro to, abyste se vrátili. Vy ale musíte vytrvat, k potomkovi vždy zajít v pravidelných intervalech (v průběhu celé noci), a jen mu zopakovat připravenou uspávací větu. Po několika dnech by dítě mělo být schopné samostatně spát.

Primář dětského oddělení příbramské Oblastní nemocnice Pavel Marček říká: „Děti potřebují rituály. Pomáhá ,kouzelná formulka', například: ,Aničko, tatínek s maminkou si přejí, abys spinkala, máš tady svého méďu' a podobně.“

Upozorňuje také na to, že je třeba mít v pokoji správnou teplotu nebo učit dítě odlišovat den a noc. Důležité také je, aby dítě mělo na očích něco, co má rádo, třeba plyšáka nebo obrázek na stěně.

Víte ale, že dítě může ze spánku rušit i špatná spánková hygiena?

Jak spí vaše dítě?

Reklama

Načítám