Hlavní obsah

Do nového roku s přívalem energie: 4 rady, jak nastartovat změny

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Řekneme vám, jak mít v roce 2017 dostatek energieFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že se ve vašem životě všechno zaseklo na jednom místě? Přineste do něj s novým rokem trochu čerstvé energie, udělejte si zkrátka ve vašem bytí průvan. Poradíme vám, jak na to.

Článek

Začátek ledna je ideálním časem pro větší i menší změny v životě. Lidé mají pocit, že s novým rokem nalistovali čistou stránku, nepopsaný list, na kterém mohou začít znovu. A tahle příležitost je tu i pro vás! Vpusťte si do života čerstvý vítr, proud energie, která rozhýbe to, co dlouho stálo na jednom místě. Stačí mu otevřít dveře do vašeho bytu či domu. Jak na to?

Ukliďte si

A to jak doslovně, tak i obrazně. Všimli jste si někdy toho, jak moc se vaše nálada a vaše pocity změní, když se ocitnete v uspořádaném prostoru, kde má každý předmět své místo, nikde se nekupí zbytečnosti a nepovalují hromádky papírů? Jak se vám ulevilo, jak z vás opadl jakýsi tlak, když jste si uklidili na pracovním stole, roztřídili vyčítavě pomrkávající hromadu prádla nebo přerovnali zásuvku, která to potřebovala již dávno?

Jakmile si zorganizujete své pracovní a celkově životní prostředí, zorganizujete si tím i myšlenky, prostor ve vaší hlavě. Chaos kolem totiž vyžaduje přílišné množství vaší pozornosti a jakmile vás přestane rozptylovat, byť jen podvědomě, hned pocítíte příval energie a nového nadšení do čehokoli, co stojí před vámi.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Uklizeno okolo sebe, uklizeno v sobě. Podle odborníků tahle rovnice dokonale fungujeFoto: fizkes, Shutterstock.com

Vyhazujte

Podívejte se na svůj byt či dům kritickým okem – opravdu potřebujete vlastnit všechny ty věci? Musí jich být tolik? Překvapivé množství lidí přiznává, že když vyrazili na delší dobu někam na cesty, zaskočilo je, kolik věcí jim vlastně nechybí. Zjistili, že spoustu toho, co jim doma zabírá prostor, vůbec nepotřebují.

Když protřídíte záplavy majetku kolem sebe, konečně budete moci volně dýchat. Vlastnictví velkého množství věcí vás svazuje a vlastně omezuje mnohem víc, než si připouštíte. A pocit vyřazování a vyhazování je tak očistný!

První krok je tím nejtěžším, tak si na něj pozvěte třeba nějakého parťáka, který vám s prvotním rozhodováním o tom, co v životě nepotřebujete, pomůže. Pak už to půjde samo. Budete překvapeni, jak moc se toho změní, když bude mít vaše životní energie prostor k proudění.

Mějte v bytě živo

Pokud máte pocit, že váš život tak nějak přešlapuje na místě a nehýbe se vpřed, postrčte energii kolem sebe taky tím, že si do života vnesete kus přírody. A to lze všemožnými způsoby. V první řadě rozhodně není dobré šetřit květinami a rostlinami. Obklopte se zelení, a pokud vám doma pravidelně všechno usychá, vyzkoušejte buď odolné kaktusy, nebo alespoň květiny řezané, které slouží jako první pomoc.

Další možností jsou také přírodní živly – zapalujte si doma svíčky či palte vonné tyčinky, pořiďte si miniaturní fontánku, která vám bude příjemně šumět a bublat v pozadí. Na škodu nejsou ani nejrůznější zenové zahrádky s malými hrabičkami – neuvěříte, jak pozitivní a uklidňující může rovnání písku být!

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Květiny, bylinky, zkrátka cokoli zeleného váš byt krásně oživíFoto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

A stimulovat energii můžete i smyslovými vjemy – rozsviťte si domov solnou či lávovou lampou, zapalte aromalampu s některou z energizujících vůní, jako jsou citrusy, vůně nejrůznějších jehličnanů, eukalyptus, máta nebo růže. Pověste si někam zvonkohru, která bude jemně pocinkávat, komu chladný kov vadí, využije některou z dřevěných se sytějším a hřejivějším zvukem dřeva.

Přerovnávejte

A poslední, možná nejnáročnější metoda – nebojte se věci kolem sebe měnit. Tím, že přerovnáte nábytek v bytě, vyzkoušíte něco nového, změníte zaběhlé trasy, kudy chodíte, a místa, kde sedíte, přeprogramujete svůj mozek na nové vzorce a uvedete tak do chodu další podpůrné procesy, které do vašeho života přinesou změnu. Stačí to jen vyzkoušet!

A jak nastartujete rok 2017 vy?

Reklama

Načítám