Hlavní obsah

Dobroty z piva. Zkuste koláč, těstoviny i sendviče

Foto: Mona Martinů

Alkohol se během vaření či pečení z jídla vypaří, ale pivní příchuť zůstává. Určitě vyzkoušejte!Foto: Mona Martinů

Reklama

Že se všude vaří s vínem, ale náš národní nápoj zůstává opomíjený? Napravte to našimi recepty na využití piva ve slané, ale i sladké kuchyni, a úspěch máte zaručen!

Článek

Nedávno jsem vařila rizota s vínem a dezerty s tvrdým alkoholem, takže bylo nasnadě, abych tentokrát při vaření využila nápoj naší zemi nejbližší: pivo. Světlé i tmavé, naslano i nasladko, v pikantních těstovinách, sendviči s trhaným vepřovým i v karamelovém koláči s hruškami.

Pikantní těstoviny s cuketou, parmezánem a světlým pivem

Na 4 porce potřebujete: 350 g těstovin (já dala linguine), 4 lžíce olivového oleje, 5 stroužků česneku, 100 g slaniny, 1 čerstvou chilli papričku, 1 velkou nebo 2 menší cukety, 150 ml světlého piva, sůl, pepř, 50 g parmezánu

Foto: Mona Martinů

Tyhle těstoviny máte za chvilku hotové, ale garantuji, že je budete vařit znovu a znovu!Foto: Mona Martinů

Postup: Těstoviny uvařte v hodně osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím dejte na pánev olej, na kostičky nakrájenou slaninu a najemno nasekanou chilli papričku. Když je slanina opečená, přidejte na plátky nakrájený česnek, nechte rozvonět a přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu.

Chvíli restujte, osolte, opepřete, zalejte pivem a nechte cuketu změknout a většinu tekutiny odpařit. Do pánve přidejte na skus uvařené těstoviny s většinou sýra a promíchejte. Podávejte posypané zbytkem parmezánu.

Trhané vepřové v černém pivě

Na náplň 4 sendvičů potřebujete: 600 g vepřové plece, rostlinný olej, sladkou papriku, drcený kmín, sůl, pepř, 750 ml černého piva, lžíci hnědého cukru, 2 lžíce kečupu, 2 velké ciabatty

Foto: Mona Martinů

Trhané vepřové jsem dala do sendvičů, ale zkuste ho i do salátů nebo těstovin. Ať tak, nebo tak, vždycky je skvělé s pivem!Foto: Mona Martinů

Postup: V hrnci o trochu větším, než je maso, rozpalte olej a osolené a opepřené maso vcelku zprudka ze všech stran opečte. Posypte lžičkou papriky a drceného kmínu, zalejte černým pivem (začněte s 250 ml a postupně podle potřeby přidávejte) a nechte pod pokličkou zvolna vařit 2,5 až 3 hodiny, dokud není maso úplně měkké. Občas zkontrolujte a dolejte pivo.

Uvařené maso vyndejte a do zbytku tekutiny vmíchejte cukr a kečup. Dvěma vidličkami roztrhejte plec na vlákna a v misce smíchejte s omáčkou (nemusíte použít všechnu, má poměrně výraznou chuť). Masem naplňte třeba ciabatty a doplňte salátem.

Hruškový karamelový koláč s černým pivem

Na koláč o průměru 25 cm potřebujete:2 hrušky, 100 g másla, 80 g cukru krupice, 2 vajíčka, 150 ml černého piva, 200 g hladké mouky, lžičku jedlé sody, perníkové koření, sůl

Na karamel: 80 g cukru, 30 g másla, 100 ml vody, skořici, sušený zázvor, lžičku citronové šťávy

Foto: Mona Martinů

Perníkové koření vytvoří spolu s černým pivem a karamelem nádherně voňavou kombinaci!Foto: Mona Martinů

Postup:Omyté neoloupané hrušky vyjádřete a rozdělte na osminky. Dortovou formu vyložte celou pečicím papírem a dno poklaďte hruškami. Troubu předehřejte na 170 stupňů. V rendlíku nechte rozpustit cukr na karamel (nemíchejte, jen hrncem občas zatřeste), přidejte máslo, vodu a koření a nechte rozpustit na hladký sirup. Na závěr vmíchejte citronovou šťávu a 2/3 sirupu přelejte hrušky ve formě.

Změklé máslo utřete s cukrem, solí a perníkovým kořením, zašlehejte vajíčka a pivo a vmíchejte mouku se špetkou soli a jedlou sodou. Těstem přelejte hrušky a pečte asi 40 minut. Koláč nechte alespoň 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte a obraťte, stáhněte pečicí papír a silikonovým štětcem potřete zbytkem sirupu.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Dobu vaření masa si zkraťte tlakovým hrncem – v něm máte za chvíli hotovo! Během kuchtění si pošlete nějakého pomocníka pro pivo se stylovým džbánkem a koláč uložte pod poklop, ve kterém ho můžete i odnést.Foto: archiv firem

Do jakého jídla dáváte pivo vy? Nebo podléváte jenom zevnitř :-)?

Reklama

Načítám