Hlavní obsah

Dokonalá manikúra: Z jakých metod můžete vybírat?

Foto: KOBRIN PHOTO, Shutterstock.com

Foto: KOBRIN PHOTO, Shutterstock.com

Reklama

Akryl, gel, gel-lak, p-shine a už ani nevíme co dalšího ještě. Je opravdu dost metod, ze kterých můžete vybírat, když přijde na dokonale upravené nehty. Co bude pro vás tou nejlepší volbou?

Článek

Klasickou manikúru v podobě střihání, pilování, odstranění a zatlačení kůžiček zvládnete asi každá i z pohodlí domova. Na co se ale vyplatí si zajít do salonu? Svět manikúry nabízí spoustu variant, ale ne každá se hodí pro všechny nehty. Dejte si záležet i na výběru salonu, měly byste si být jisté, že manikérka pracuje s kvalitním materiálem. To samé, pokud se rozhodnete pořídit si sadu domů, v tomto případě se vyplatí si připlatit.

Laky 21. století

Lakování nehtů klasickými laky má jednu výhodu – nezruinuje to vaši peněženku, na výběr je nespočet barev a značek a zvládnete to doma. Má to jen jedinou nevýhodu, musíte tomu věnovat poměrně dost času, který se ne vždy vyplatí. Je snad něco otravnějšího než oprýskaný lak po hodině od lakování?

Proto vyzkoušejte raději gelové laky, které drží na nehtech lépe a více se lesknou. Důležité je také použít „base coat“ (podkladový lak), pak nanést barvu, a nakonec ji přetřít „top coatem“ (horní vrstvou), který barevný lak chrání. Avšak nemáte-li nehty od přírody tvrdší, ani „top coat“ vás moc nezachrání. Nicméně lak vydrží o pár dní nebo alespoň hodin déle, než kdybyste poslední vrstvu nepoužily. Navíc to bude vypadat opravdu dobře – nehet bude lesklejší a hladší.

Foto: Nadin Panina, Shutterstock.com

Pokud jste věrné klasickým lakům, v obchodě hledejte ty s nápisem „gelové“, lépe na nehtech drží. Stojí většinou okolo 100 korunFoto: Nadin Panina, Shutterstock.com

P-shine

Jestliže barvy nejsou nic pro vás a preferujete nehty zcela přirozené, bude se vám líbit japonská metoda p-shine. Do nehtů se zapracuje v podstatě vitaminová bomba se včelím voskem a mateří kašičkou. Díky tomu budou hladší a lesklejší. Metoda je vhodná pro všechny, ale nejvíc ji ocení ty z vás, které mají nehty zničené, lámavé nebo třepící se.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jestliže jste zastánkyněmi přirozených nehtů, ale chtěly byste jejich kvalitu zlepšit, zajděte si na p-shine. V salonech vás vyjde asi na 300 korun a doporučuje se ho opakovat jednou až dvakrát do měsíceFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Gel-lak, shellac a striplac

Mezistupněm mezi klasickými laky a modeláží nehtů gelem nebo akrylem jsou gel-laky. Postup je stejný jako u gelových laků, akorát se každá vrstva musí zapéct buď v UV nebo LED lampě, a tím pádem jsou odolnější. Výhodou je, že nehty téměř neničí, avšak před aplikací první vrstvy gel-laku je potřeba nehet zdrsnit pilníkem. Výdrž je asi 14 dnů až čtyři týdny a nejlépe budou držet na tvrdších nehtech. Vypadají přirozeně a zvládnete si je udělat doma, pokud vám nevadí investice do lampy. Gel-lak z nehtů dostanete pomocí speciálního kosmetického acetonu, který nanesete na vatičku, zabalíte prst do alobalu a necháte chvíli působit.

Další podkategorií jsou pak shellac a striplac, které na první pohled vypadají stejně jako gel-laky, avšak svou technologií se trochu liší. Při jejich aplikaci se nehet nemusí zdrsnit, a tím pádem se vůbec neničí. Striplac pak vyniká v tom, že ho z nehtu sloupnete jako samolepku. Výdrž ale není tak vysoká jako u gel-laků, neoprýskané nehty vydrží nejvýš 10 dnů. U shellacu nehty vydrží krásné až tři týdny.

Foto: Alim Yakubov, Shutterstock.com

Gel-lak vydrží na nehtech klidně i čtyři týdny a cena v salonech se pohybuje okolo 500 korunFoto: Alim Yakubov, Shutterstock.com

Akryl a gel

Pokud nejste se svými nehty spokojené, protože vám nikdy nenarostou tak, jak byste si přály, a lámou se vám, zachrání vás nehtová modeláž. Můžete si vybrat buď akryl, nebo gel, každopádně u obou metod je třeba dojít za 3–5 týdnů do salonu na doplnění. Samozřejmě si můžete sadu pořídit i domů, ale ruku na srdce, kdo z nás je tak zručný?

Akryl je oproti gelu tvrdší a na nehtech drží doslova jako přibitý. Jde o směs prášku a speciální tekutiny, která schne na vzduchu, takže se nemusí zapékat v lampě. Nevýhodou u akrylu je, že při aplikaci zapáchá – měly byste tudíž vy i manikérka mít roušku. Není také tolik prodyšný jako gel, takže pod ním nehty víc trpí. Pokud není aplikace akrylu precizní, můžou se pod vrstvou začít tvořit plísně a nehet poškodit.

Foto: marigo20, Shutterstock.com

Nové gelové a akrylové nehty vás vyjdou na 700–1000 korun, doplnění pak stojí okolo 500–800 korunFoto: marigo20, Shutterstock.com

Gel i akryl se nanáší rovnou na pilníkem zdrsněný nehet a může se zapilovat do jakéhokoliv tvaru. Nehet lze i uměle prodloužit, můžete ale začít s krátkými a nechat nehet postupně růst.

Obecně jsou oblíbenější gelové nehty, protože oproti akrylu jsou pružnější a vypadají přirozeněji. Pokud máte štěstí a narazíte na manikérku, která má vkus a je pečlivá, budou gelovky vypadat jako vaše nehty. Důležité je, aby byly pěkně vypilované a neměly jste na nehtu deset vrstev. To už je vážně out.

Foto: woodpencil, Shutterstock.com

Gelové nehty nemusí být vůbec nevkusné, můžete je nosit i krátkéFoto: woodpencil, Shutterstock.com

A jak si upravujete nehty vy?

Reklama

Související témata:

Načítám