Hlavní obsah

Dokonalý meruňkový koláč se smetanovým krémem. Neodoláte!

Foto: Eva Malúšová

Upečte si křehký mandlový koláč plný meruněk a smetanového krému

Přemýšleli jsme, jak by asi chutnalo léto koncentrované do jednoho kousku koláče. A výsledek? Křehké mandlové těsto, šťavnaté meruňky a jemný smetanový krém. Pojďte ho s námi ochutnat!

Článek

K létu neodmyslitelně patří ovocné koláče, a proto by se měl každý povinně alespoň jednou za srpen zastavit někde v přírodě nebo na zahrádce a kousek takového letního koláče si pěkně u kávy vychutnat. Svět to sice nespasí, ale určitě pak bude alespoň o kousek hezčí!

Mandlový koláč s meruňkami

Na formu o průměru 22 cm potřebujete: 150 g hladké mouky, 70 g mletých mandlí, 115 g másla, 3 lžíce cukru krupice (já dala třtinový), ¼ lžičky soli, 2 lžíce studené vody

Na náplň: 300 g 30% zakysané smetany (nebo crème fraîche či čerstvého sýra), 1 žloutek, 3 lžíce cukru krupice, lžičku kukuřičného škrobu, 500–700 g meruněk, hrst mandlových lupínků

Foto: Eva Malúšová

Na koláč nepotřebujete žádné složité ingredience

Postup: Mouku, mandle, cukr, sůl, vodu a na kousky pokrájené máslo rozmixujte na hladké těsto (kdyby se drolilo, přidejte ještě trošku vody), které rukama natlačte do koláčové formy. Dejte na 15 minut zamrazit a mezitím si připravte krém: smetanu prošlehejte se žloutkem, cukrem a škrobem (místo něj můžete přidat další 2–3 žloutky).

Foto: Eva Malúšová

Těsto za vás připraví mixér: máslo o pokojové teplotě pokrájejte na kousky a spolu s moukou, mletými mandlemi, polovinou cukru, špetkou soli a vodou vypracujte hladké těsto

Foto: Eva Malúšová

Těsto natlačte do koláčové formy a dejte na 15 minut zamrazit

Foto: Eva Malúšová

Mezitím prošlehejte smetanu s cukrem, škrobem a žloutkem

Ztuhlé těsto několikrát propíchejte vidličkou, dno zakryjte pečicím papírem a zatižte luštěninami. Pečte 15 minut při 190 °C, pak z korpusu odstraňte luštěniny a papír, dno obložte vyjádřenými meruňkami a zalejte krémem. Posypejte mandlovými lupínky a pečte (raději na plechu než na mřížce, kdyby náplň přetekla) ještě asi 50 minut při 180 °C. Nechte vychladnout (ano, chce to pevnou vůli!) a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Těsto několikrát propíchejte vidličkou, zakryjte pečicím papírem, zatižte fazolemi a dejte na 15 minut péct

Foto: Eva Malúšová

Předpečený korpus obložte meruňkami, zalejte krémem a posypejte mandlovými lupínky

Tip: Pro luxusnější variantu koláče vyměňte mandle v těstě i na povrchu za pistácie.

Foto: Eva Malúšová

Takhle podle nás voní léto...

Jaký je váš nejoblíbenější letní koláč? Drobenková klasika, ovocný nepečený, či snad cheesecake?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.