Hlavní obsah
3,1
(105)
 

Můžete ho odmítat, ale Valentýn je posledních pár let chtě nechtě všude kolem nás. A naše strategie je jasná. Spíše než shánět kýčovité dárky (nebo svátek zamilovaných pro jistotu bojkotovat úplně) obdarujte svého drahého (nebo třeba opuštěnou kamarádku) vlastnoručně vyrobenou dobrotou. Domácí čokoládové kuličky se přímo rozplývají na jazyku!

30 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
35 kuliček
Lanýže
  • 300 g hořké čokolády
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička instantní kávy
Na obalení
  • 1 hrnek kakaa
  • 1 hrst mrazem sušených malin
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 kelímek čokoládové rýže
  • 1 hrnek ořechů
Článek

Postup

01.

Smetanu přiveďte spolu s kávou k varu. Nalijte na rozlámanou čokoládu, nechte pět minut odstát a rozmíchejte dohladka. Kdyby ve směsi byly stále kousky čokolády, ještě trochu ji zahřejte.

02.

Vmíchejte vanilku a sůl a nechte v lednici či mrazáku téměř zatuhnout.

03.

Ze ztuhlé hmoty pak lžičkou oddělujte kousky, obalte je a rukama dotvarujte. My jsme obalovali v holandském kakau, drceném, mrazem sušeném ovoci, kokosu, čokoládové rýži a mletých ořeších, ale použít můžete jen jeden druh, nebo naopak přidat barevné cukrové posypky, sezam, mák či třeba nasekané sušené brusinky.

04.

Pralinky skladujte v chladu, kde vydrží asi dva týdny. Mimo lednici je spotřebujte do tří dnů.

Tip

K čokoládě přidejte lžíci kvalitního alkoholu.

Slavíte Valentýn, nebo si raději počkáte na První máj?

Reklama

Načítám