Hlavní obsah

Domácí dýňové noky se šalvějovým máslem a sýrem

Hodnocení:
(147)
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Stejně jako se domácí bramborové noky (chcete-li gnocchi nebo dokonce knedlíčky!) nedají s těmi kupovanými vůbec srovnávat, budou vás doufám bavit i tyto dýňové. Mají krásně oranžovou barvu a jemnou chuť, která si perfektně rozumí i jen tak s máslem a šalvějí.

Ingredience pro:
3 porce
Na noky
  • 1/2 dýně hokkaido
  • sůl
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička sušeného česneku
Na omáčku
  • 50 g másla
  • 1 snítka šalvěje
  • 1 hrst parmezánu
  • 2 hrsti rukoly
Článek

Postup

Krok 1: Z dýně vydlabejte semínka a buď ji jako ve videu upečte zabalenou v alobalu vcelku (trvá to asi 30 minut), nebo ji nakrájejte na kostky, pokropte vodou a upečte tak (to trvá o něco méně). Z upečené dýně pak lžící snadno vydlabete změklou dužinu, kostičky budou ale potřeba rozmixovat.

Krok 2: K dužině přidejte asi 1,5 hrnku mouky, lžičku soli a sušený česnek nebo špetku muškátového oříšku. Rukama zpracujte na hladké těsto. Nezapomeňte, že čím méně mouky přidáte, tím nadýchanější noky budou.

Krok 3: Na pomoučené ploše pak z těsta vytvarujte asi 2 cm tlusté hady, které nožem krájejte na nočky. Vidličkou nebo rádýlkem na nich můžete ještě udělat typické vroubky.

Krok 4: Noky vařte v osolené vroucí vodě jen do momentu, kdy všechny vyplavou napovrch.

Krok 5: Mezitím si na pánvi rozehřejte máslo, opečte na něm šalvěj a přidejte noky. Můžete je jen lehce prohodit nebo jako já opéct dokřupava. Podle chuti přidejte sýr (parmezán, Grana Padano nebo Gran Moravia) a rukolu a podávejte.

Tip: Pro jemnější strukturu můžete do těsta vmíchat vajíčko nebo trochu vařených či ve slupce pečených brambor jako v receptu na domácí bramborové gnocchi.

Druhou půlku dýně upečte také a použijte do vláčného dýňového chlebíčku se zakysanou smetanou nebo si z ní uvařte krémové dýňové rizoto.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama