Hlavní obsah

Domácí paštiku musíte vyzkoušet!

Foto: Thinkstock

Zkuste si připravit skvělou paštiku domaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte mezi kuchařské nováčky, možná to bude pro vás těžké... Ale jestli milujete francouzské víno, zkuste si k němu připravit dokonalou delikatesu – domácí paštiku. Připravte se, že jejich výrobou strávíte více času, než jste při vaření zvyklé. Výsledek ale bude stát za to!

Článek

Vepřovka ve slanině

Půl kilogramu vepřových jater nakrájejte na kousky, přidejte najemno nasekané dvě cibule a restujte, dokud játra nezměknou. Poté směs rozmixujte dohladka, přidejte dvě menší vejce, zhruba 2 dcl vývaru a teprve poté osolte a opepřete. Jako koření se hodí také provensálské. Směs zahustěte nastrouhanou houskou a nechte odpočinout. Mezitím pekáč vyložte plátky anglické slaniny. Paštiku vložte do pekáče, přikryjte alobalem a pečte ve vodní lázni zhruba hodinu při teplotě 180 °C. Podávejte druhý den, chutná skvěle s čerstvým chlebem a lžící brusinkové marmelády.

Kachní paštika s portským

Zhruba půl kilogramu očištěných kachních jater na noc naložte do zhruba 100 ml portského vína, poté je nakrájejte na menší kousky a polovinu dávky orestujte na pánvi. Druhou půlku rozmixujte s plátkem másla, posolte a opepřete barevným pepřem. Pak obě poloviny smíchejte dohromady a přidejte malého panáka portského, maličko dosolte a dopepřete. Pokud milujete vlašské ořechy, nebojte se přidat nasekanou hrst. Pekáček vystelte potravinářskou fólií nebo vymažte sádlem. Poté do něj dejte směs a řádně stlačte. Pečte zhruba 50 minut ve vodní lázni, poté nechte paštiku na 24 hodin vychladnout v lednici.

Domácí bůčková rychlovka

Namelte půl kila bůčku s 200 g vepřových nebo kuřecích jater. Přidejte lžíci soli a půl lžíce mletého černého pepře. To vše pořádně promíchejte a nechte odpočinout, aby se koření pořádně zapustilo do masa. Poté přimíchejte do směsi dvě celá vejce a řádně promíchané vložte do menších zavařovacích sklenic. Následně ve vodní lázni sterilujte přibližně půldruhé hodiny. Nechte zhruba den v chladu, pak podávejte – jak jinak – s čerstvým pečivem.

Gurmánská kuřecí paštika

Očistěte zhruba půl kila kuřecích jater a nakrájejte na kousíčky. Na másle osmažte jednu cibuli nakrájenou najemno a dva stroužky česneku na plátky, až lehce zhnědnou. Přidejte játra, orestujte, poté přidejte špetku tymiánu, sůl a pepř. Směs rozdělte na polovinu. Jednu rozmixujte úplně dohladka a smíchejte se zbytkem. Přisypte cca 80 g mandliček a 1 dcl koňaku. Vložte do připravené formy (můžete ji předtím vyložit anglickou slaninou) a řádně upěchujte. Zakryjte alobalem, poté je třeba formu něčím zatížit a nechat zhruba den odstát v lednici.

Houbová paštika

Máte v mrazáku úrodu lahodných lesních hub a nevíte, co s nimi? Poté z nich můžete vyrobit tuto výtečnou paštiku. Půl kilogramu hub poduste v oleji na dvou větších cibulích, dokud nezměknou, po vychladnutí je rozemelte v domácím mlýnku. Přidejte sůl, barevný pepř, lžičku octa a trochu muškátového květu. Pak řádně promíchanou směs dejte do zavařovacích skleniček a sterilujte ve vodní lázni necelou hodinu.

Tip: Výtečná je na topinkách!

Dobrou chuť!

Reklama

Načítám