Článek
Vepřovka ve slanině
Půl kilogramu vepřových jater nakrájejte na kousky, přidejte najemno nasekané dvě cibule a restujte, dokud játra nezměknou. Poté směs rozmixujte dohladka, přidejte dvě menší vejce, zhruba 2 dcl vývaru a teprve poté osolte a opepřete. Jako koření se hodí také provensálské. Směs zahustěte nastrouhanou houskou a nechte odpočinout. Mezitím pekáč vyložte plátky anglické slaniny. Paštiku vložte do pekáče, přikryjte alobalem a pečte ve vodní lázni zhruba hodinu při teplotě 180 °C. Podávejte druhý den, chutná skvěle s čerstvým chlebem a lžící brusinkové marmelády.
Kachní paštika s portským
Zhruba půl kilogramu očištěných kachních jater na noc naložte do zhruba 100 ml portského vína, poté je nakrájejte na menší kousky a polovinu dávky orestujte na pánvi. Druhou půlku rozmixujte s plátkem másla, posolte a opepřete barevným pepřem. Pak obě poloviny smíchejte dohromady a přidejte malého panáka portského, maličko dosolte a dopepřete. Pokud milujete vlašské ořechy, nebojte se přidat nasekanou hrst. Pekáček vystelte potravinářskou fólií nebo vymažte sádlem. Poté do něj dejte směs a řádně stlačte. Pečte zhruba 50 minut ve vodní lázni, poté nechte paštiku na 24 hodin vychladnout v lednici.
Domácí bůčková rychlovka
Namelte půl kila bůčku s 200 g vepřových nebo kuřecích jater. Přidejte lžíci soli a půl lžíce mletého černého pepře. To vše pořádně promíchejte a nechte odpočinout, aby se koření pořádně zapustilo do masa. Poté přimíchejte do směsi dvě celá vejce a řádně promíchané vložte do menších zavařovacích sklenic. Následně ve vodní lázni sterilujte přibližně půldruhé hodiny. Nechte zhruba den v chladu, pak podávejte – jak jinak – s čerstvým pečivem.
Gurmánská kuřecí paštika
Očistěte zhruba půl kila kuřecích jater a nakrájejte na kousíčky. Na másle osmažte jednu cibuli nakrájenou najemno a dva stroužky česneku na plátky, až lehce zhnědnou. Přidejte játra, orestujte, poté přidejte špetku tymiánu, sůl a pepř. Směs rozdělte na polovinu. Jednu rozmixujte úplně dohladka a smíchejte se zbytkem. Přisypte cca 80 g mandliček a 1 dcl koňaku. Vložte do připravené formy (můžete ji předtím vyložit anglickou slaninou) a řádně upěchujte. Zakryjte alobalem, poté je třeba formu něčím zatížit a nechat zhruba den odstát v lednici.
Houbová paštika
Máte v mrazáku úrodu lahodných lesních hub a nevíte, co s nimi? Poté z nich můžete vyrobit tuto výtečnou paštiku. Půl kilogramu hub poduste v oleji na dvou větších cibulích, dokud nezměknou, po vychladnutí je rozemelte v domácím mlýnku. Přidejte sůl, barevný pepř, lžičku octa a trochu muškátového květu. Pak řádně promíchanou směs dejte do zavařovacích skleniček a sterilujte ve vodní lázni necelou hodinu.
Tip: Výtečná je na topinkách!
Dobrou chuť!