Hlavní obsah

Domácí pekárna. Tohle všechno umí

Foto: Mona Martinů

S domácí pekárnou se pracuje jedna radostFoto: Mona Martinů

Reklama

„Nejen chlebem živ je člověk“ a moderní domácí pekárny jsou toho krásným důkazem! Samy totiž dokážou vedle lahodných chlebů s křupavou kůrčičkou vykouzlit i jogurt, makový závin nebo perník. Že se vám to nějak nezdá? Pak vás dnešní článek určitě překvapí.

Článek

Vlastnit domácí pekárnu není nic tak vzácného. Vždyť se ceny nejlevnějších typů pohybují už kolem 1500 Kč za kus! Je ovšem pravda, že pokud chcete, aby váš nový kuchyňský pomocník uměl i „psí kusy“, musíte si trochu připlatit. Ale všeho s mírou! Ty nejvyladěnější modely nepřesáhnou hodnotu 3500 Kč!

A jaké zázraky jsme s jedním z nich dokázali my?

Kynutý makový závin

Potřebujete:150 ml mléka, 70 ml oleje, 30 g cukru krystal, špetku soli, citronovou kůru, 300 g polohrubé mouky, 1 lžičku instantního droždí; na naplnění směs mletého máku a cukru

Foto: Mona Martinů

Nadýchaný kynutý makový závinFoto: Mona Martinů

Postup:Do pekárny přidejte všechny suroviny kromě máku s cukrem (v pořadí nejdříve tekuté, potom tuhé) a zapněte ji na program „Těsto“. Měl by trvat asi 100 minut, přičemž se těsto samo uhněte a vykyne. Po vykynutí je krásně vláčné a hebké, pečicí nádobu vyjměte a rukama těsto opatrně vyndejte ven na připravený silikonový vál. Odstraňte hnětací háky a těsto postupně roztáhněte nebo rozválejte na silnější plát.

Rozválený závin posypte směsí máku a cukru a zabalte ho do nadýchané rolády. Přendejte ho zpět do pečicí nádoby (s tím, že ho „nabodnete“ na vyčnívající držáky bez hnětacích háků) a necháte asi hodinu odpočívat. Poté nádobu vložte do pekárny, zapněte program „pečení“ na 45 minut a je hotovo.

Hranatý perník

Potřebujete:250 ml mléka, 1 vejce, 10 lžic oleje, 250 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce kakaa, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do perníku, rozinky a ořechy

Foto: Mona Martinů

Perník s rozinkami a ořechyFoto: Mona Martinů

Postup: Do pekárny nalijte mléko a přidejte vejce, olej i ostatní suroviny. Zvolte program „Dort“, který by měl přispět k nadýchanému výsledku, a pečte. Pokud vaše pekárna „Dort“ neumí, kombinujte volby „Těsto“ (na promíchání) a „Pečení" (asi 50 minut).

Česnekový chléb s taveným sýrem

Potřebujete:350 ml vody, 3–4 prolisované stroužky česneku, 4 trojúhelníčky taveného sýru, 2 lžičky soli, 250 g žitné chlebové mouky, 310 g hladké mouky, 2 rovné lžičky instantního droždí, lžičku oleje, lžičku cukru krystal

Foto: Mona Martinů

Česnekový chléb s taveným sýremFoto: Mona Martinů

Postup:Je nádherně jednoduchý! Do pečicí nádoby nejprve nalijte vodu a olej, přidejte ostatní suroviny a dejte péct. My jsme tentokrát zvolili „Ultrarychlý chléb“, protože jsme měli naspěch a zároveň jsme chtěli dvouhodinový program otestovat. Výsledek nebyl špatný, ale zdál se nám přeci jen málo nadýchaný. Proto si raději dejte načas a zvolte program na čtyři hodiny.

Překvapení s klobáskou

Potřebujete:jakoukoli směs na kmínový chléb (například 350 m vody, 500 g chlebové mouky, po lžičkách cukru a soli, 3 lžičky drceného kmínu, 3 lžičky octa, 2 lžíce oleje, 1 lžičku sušeného droždí), 4 nožky klobásy

Foto: Mona Martinů

Zapečené klobásky jako překvapeníFoto: Mona Martinů

Postup:Těsto připravte dle návodu (nebo klasicky nejdříve tekuté, potom tuhé suroviny) a nechte na program „Těsto“ v klidu vykynout. Pekárnu otevřete, vyndejte pečicí nádobu, prsty zalovte v těstu a vyjměte hnětací háky. Potom přicházejí na řadu skvostné klobásy. Ty zatlačte postupně na různá místa do těsta tak, aby nebyly vidět (totéž můžete udělat i se sekanou nebo zbytky salámu, které takto alespoň zužitkujete). Nádobu (bez hnětacích háků) vložte zpět do pekárny, zvolte „Ultrarychlý program“. A za dvě hodiny si už můžete pochutnávat – s kečupem nebo jen tak!

Exotická marmeláda

Pokud jste dosud marmeládu z pekárny nezkoušeli, děláte velkou chybu! Je to totiž opravdová brnkačka. Na naši exotickou marmeládu potřebujete: 4 větší pomeranče, 6 kiwi, želírovací prostředek 2 : 1, 400 g cukru

Foto: Mona Martinů

Vynikající domácí marmeládaFoto: Mona Martinů

Pomeranče oloupejte a na odšťavňovači zpracujte. Poté v mixéru pomerančovou šťávu smíchejte s kousky kiwi a směs přelijte do domácí pekárny. Přisypte cukr, želírovací prostředek a nastavte program „Džem“. Po 80 minutách je marmeláda na světě, plňte jí pečlivě vymyté sklenice a pevně je utěsněte víčkem.

Experiment: Rozmnožování jogurtu

Největší výzvou v souboji s domácí pekárnou byl rozhodně vlastní jogurt. Jak je možné, že ho takový malý přístroj dokáže rozmnožit? Princip spočívá v tom, že do čerstvého mléka (kravského, kozího nebo bio mléka) přidáte 25 ml jogurtu s živou kulturou a zahříváte a zahříváte a zahříváte...

Foto: Mona Martinů

Připravte si svůj jogurtFoto: Mona Martinů

Pekárna by měla být nastavena na program „Kvašení“ (ovšem ne každá to umí), přesně na 44 stupňů. Pak si stačí dát ruce za hlavu nebo si jít zdřímnout, hotovo a rozmnoženo je totiž až za 6 až 8 hodin. Nečekejte přitom jogurt, který koupíte v obchodě. Je o něco tekutější, nicméně po přidání oříšků a kandovaného ovoce nemá chybu!

Živou kulturu obsahuje většina bílých jogurtů, stačí se podívat na údaje na obalu. A pozor: pokud použijete zcela čerstvé mléko, je lepší ho krátce převařit, zchladit na 50 stupňů, až poté smíchat s jogurtovou kulturou a vložit do pekárny.

A jaké dobroty připravujete v pekárně vy? Podělte se s ostatními v diskusi pod článkem nebo v rubrice Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám