Hlavní obsah
3,5
(110)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Zkuste každoroční vaječňák letos trochu obměnit – přidejte do něj perníkové koření nebo se rovnou pusťte do přípravy domácího perníčkového likéru. Krásně voní a kořeněný rum do základu můžete mít hotový i dlouho předem. O Vánocích ho pak už jen smícháte s ostatními ingrediencemi.

5 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1100 mililitrů
Na perníkový rum
  • 500 ml rumu
  • 3 ks skořice
  • 10 hlaviček hřebíčku
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 3 kuličky nového koření
Na dokončení
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 8 kostiček hořké čokolády
Článek

Postup

01.

Z lahve kvalitního tmavého rumu trošku odlijte a hrdlem do ní nasypejte všechno koření a plátky čerstvého zázvoru. Zrychlenou verzi připravíte se směskou perníkového koření, ale v likéru pak budete mít jeho zrníčka.

02.

Nechte na tmavém místě týden louhovat, poté sceďte. Takto ochucený rum vydrží minimálně rok. Dá se pít i takto, akorát samozřejmě nebude sladký jako ten s kondenzovaným mlékem.

03.

Až těsně před tím, než budete chtít likér použít či někomu darovat, vmíchejte (v míse s nálevkou nebo ve velké lahvi) zbytek – slazené kondenzované mléko a v horké smetaně rozpuštěnou čokoládu. Pořádně promíchejte a podle chuti případně doslaďte nebo dochuťte vanilkou.

04.

Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 týdnů. Pokud chcete menší množství likéru, namíchejte s mlékem a smetanou třeba jen polovinu perníkového rumu.

Tip: Jako jedlý dárek se hodí i božské domácí baileys, klasický vaječný koňak nebo třeba kávový likér bez smetany.

Vyrábíte jedlé dárky? A který mívá největší úspěch?

Reklama

Související témata:

Načítám