Článek
Postup
Krok 1: Omyjte a osušte maso a nakrájejte ho na kostky asi 4 x 4 cm. Osolte ho a vložte do pekáčku, máte-li kůže a kosti, vložte je do pekáčku také, šťáva bude silnější. Neoloupanou palici česneku překrojte příčně napůl a přidejte k masu. Podlijte vodou a pečte při 160 °C asi hodinu a půl až dvě hodiny do měkka. Během pečení podlévejte vodou.
Krok 2: Sklenice a víčka řádně vypláchněte vařící vodou a nechte volně oschnout. Z upečeného masa odstraňte případné kosti a kůže a česnek (měkké stroužky můžete vytlačit a použít do pomazánky nebo jenom tak na kousek opečeného chleba). Maso napěchujte do sklenic asi do dvou třetin. Výpek přeceďte a podle potřeby buď zredukujte, nebo naopak doplňte vodou. Zalijte maso, otřete okraje skleniček pořádně je uzavřete.
Krok 3: Sklenice vložte do vodní lázně, voda musí dosahovat přibližně do dvou třetin. (Víte, že zavařovat se dá i v myčce?) Zavařujte hodinu při přibližně 100 stupních (voda mírně pobublává). Hotové vepřovky vytáhněte a nechte vychladit, neobracejte je ale víčkem dolů. Skladujte je v chladu, ideálně v lednici, a spotřebujte do dvou měsíců, maso poté šedne a ztrácí na kvalitě.
Zavařené maso není jediná pochoutka léta. Nakládaný hermelín jako z hospody je bezkonkurenční. A k tomu kvašená zelenina, to je ten správný vyprošťovák po letní grilovačce!