Hlavní obsah

Domov plný lesku nejen o Vánocích? Ano!

Foto: Kika

Používání lesku na kuchyňské lince je trendyFoto: Kika

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před svátky mnohé domácnosti díky třpytivým dekoracím doslova září. Je vám líto, že to trvá jen pár dnů? Zařiďte si interiér tak, aby se blýskal po celý rok.

Článek

Chcete mít blesky před očima denně? Pak si pořiďte nábytek s lesklými dvířky a ti odvážnější třeba i podlahu. Pokud však nejste stoprocentně přesvědčení, volte bytové textilie, menší doplňky nebo výmalbu stěn – zkrátka to, co můžete bez problémů změnit.

Ozdobte stěny

I když vaše zdi nemusí zářit jako zrcadla, část stěny lze vymalovat barvou s částečným leskem. „Prodávají se omyvatelné nátěry s vysokou paropropustností, které díky pololesklému efektu eliminují riziko ohlazení nebo ohmatání povrchu stěn na exponovaných místech. Požadovaný odstín vám na počkání namíchají kolorovací centra,“ upřesňuje Petr Kavalír, zástupce značky Primalex. A Stanislav Kralovanský ze společnosti Malíři Natěrači CZ dodává, že různých druhů odlesků a efektů je celá řada, například do některých barev se přimíchávají mikročástice hliníku nebo zinku. Dále existují například třpytky, které se rozmíchají v bezbarvém matném akrylátovém laku a nanesou se na čistě vymalovanou stěnu.

Foto: inku international

Vliesové tapety Wall Couture od designéra Ulfa Moritze rozzáří každý interiér (10,05 x 0,7 m, cena od 2590 Kč)Foto: inku international

Foto: Primalex

Netroufáte si na výmalbu stěn se třpytkami? Pak zkuste natřít třeba kovové rámy zrcadel (jednovrstvá barva 2 v 1, například 0,75 l za 229 Kč)Foto: Primalex

Foto: le patio

Svítidla jsou vyrobená z mušlí Capiz, které se vyskytují jen ve filipínských vodách. Broušením se z nich získává pevná a zároveň tvárná perleť. Na foto (zleva): lustr za 11 900 Kč, lampa za 4500 KčFoto: le patio

Vaše zdi ovšem můžou „svítit“ nejen díky výmalbě, ale i tapetám.

Blýskněte se textiliemi

Decentní lesklé vzory na textiliích, povlaky na polštářky počínaje a závěsy konče, můžou být vytvořené mnoha způsoby, například typem vlákna a také strukturou tkaní.

Foto: inku international

Jemné odlesky hází i Carballo – pruhovaná dekorační látka, kterou lze použít na závěsy, ale třeba i na povlaky polštářků (polyester, šířka tkaniny 150 cm, 1390 Kč/m)Foto: inku international

„Každá látka je vlastně mřížka, kdy se osnova a útek protínají. Při menším odstupu jednotlivých vláken od sebe vznikne lesklejší látka – označuje se jako organza – a při větším odstupu bude látka matnější – tyto textilie se nazývají voály,“ vysvětluje Aleš Vrána ze společnosti Inku. Ovšem lesklého efektu se dá dosáhnout i druhem materiálu, nejčastěji se používá polyester, dále viskóza, akryl, hedvábí či bavlna. Samozřejmě každá látka může vycházet i z kombinace materiálů. Jednou z možností pak je spojit matnou podkladovou plochu s lesklým vzorem, obě ve stejném odstínu.

Foto: Blancheporte

Rychlá proměna interiéru za pár korun: mašle s hvězdičkami z organzy, kterou odekorujete jídelní židle. A až bude po svátcích, vyberete si zase jiný motiv (polyester, 9 x 0,36 m za 315 Kč)Foto: Blancheporte

Zářivý nábytek

Pokud se vám líbí lesk jako blesk, který odborníci označují jako vysoký lesk, vyberte si z několika typů povrchových úprav.

  • Lak: Například dvířka opatřená polyuretanovými laky slibují dobrou odolnost, jak mechanickou, tak proti vodě. „Používají se na lakování čelních ploch, odkládacích desek, boků skříněk a jiných částí nábytku,“ říká Zdeněk Blažek ze společnosti Dřevojas. Tloušťka laku se pohybuje v desetinách milimetrů.
  • Akrylát: Tento lesklý materiál může rozzářit například vaši kuchyňskou linku. Mezi novinky letošního roku patří i T.acrylic, který je výjimečně lesklý a nabízí i velkou škálu barev. „Odolává vlhku, teplu, slunečnímu záření… A pokud by nějakým silným, cíleným nárazem došlo k jeho poškození, jeho tloušťka 1,4 mm dovoluje opravu,“ připomíná Martin Dusík z Trachei.
  • Fólie:Aplikuje se podobně jako předchozí povrchové úpravy na podkladový materiál, například MDF desku, tloušťka fólie je v řádech několika desetin milimetru.
  • Lamino: Existuje i varianta lesklého lamina. Martin Dusík však uvádí, že tento materiál nikdy nedosáhne takové hloubky a kvality lesku jako ostatní zmiňované povrchy.
Foto: trachea

Vysoký lesk povrchové úpravy T.acrylic v atraktivním provedení hliník na kuchyňských dvířkách vás stoprocentně oslní (cena od 2730 Kč za 1 m^2 )Foto: trachea

Foto: keramika Soukup

Odolné lakované provedení dvířek skříňky pod umyvadlo Logic v barvě Crazy Orange je výsledkem pětivrstvého nástřiku polyuretanovou barvou (60 x 40 cm za 7853 Kč)Foto: keramika Soukup

Foto: Sapeli

Pro všechny milovníky šperků jsou určené dveře Lotos ve vysokém lesku s krystaly Swarovski, u nichž si můžete vybrat i barvu – bílou, červenou, zelenou či modrou (dveře od 10 636 Kč)Foto: Sapeli

Zpátky na zem

Vysokých lesků u podlahovin se dosahuje specifickými technologickými postupy a úpravami povrchu v průběhu výroby, které si firmy hlídají jako oko v hlavě. Používají se například u dřevěných podlah, kde se jedná o speciální laky.

Foto: Kratochvíl parket profi

Dubová podlaha v dekoru Dub Tabac patří do kolekce Shine značky Kährs. Lamely jsou z výroby vybavené extra lesklým odolným lakem o hodnotě 85 podle stupnice matu a lesku u dřevěných krytin (3315 Kč/m^2 )Foto: Kratochvíl parket profi

„Existuje stupnice lesku dřevěných krytin, kdy nejmatnější povrchy mají hodnotu 0 a nejlesklejší hodnotu 100. Tradiční dřevěné lakované krytiny se pohybují kolem hodnoty 50, matné laky kolem 10 a přírodní oleje kolem 8,“ říká Milan Mrkáček ze společnosti Kratochvíl parket profi a dodává, že nablýskanou podlahu si lze pořídit i v laminátu.

Foto: Keramika Soukup

Tip pro odvážné – lesklá dlažba Maxis Blanco výrobce Saloni cerámica. Počítejte s rozměry 80 x 80 cm (1828 Kč/m^2 )Foto: Keramika Soukup

Ovšem lesknout se můžou i vinyly nebo přírodní linolea, avšak zde se blyštivosti většinou dosahuje dodatečně přípravky, u kterých již nedosáhnete takového lesku jako třeba v případě zmiňovaného dřeva.

Víte, že podlahoviny můžou nejen oslňovat, ale také vám „zatopit“? Chcete podlahu, která vás zahřeje i bez topení? Čtěte!.

Reklama

Načítám