Hlavní obsah

Doopravdy se díky úsměvu můžete snadněji seznámit?

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Reklama

Že se šťastní lidé snadněji seznamují? To nemusí být nutně pravda. Ve skutečnosti ti, kdo se usmívají, mohou snižovat své šance na pozdější schůzku! Pro koho to platí a proč roztažené koutky (někdy) škodí?

Článek

Úsměvem člověk většinou reaguje na vtip, radostnou novinu, ale i na pomoc nebo pozdrav. Ale jak je to při seznamování? Je úsměv namístě? Jen velmi málo vědeckých prací se soustředilo na vztah mezi emocemi a přitažlivostí, takže se dlouho čekalo na konečný ortel. Věřte nebo ne, ale na poli flirtování a seznamování existuje významný genderový rozdíl v atraktivitě úsměvu. A jak na to vědci přišli?

Zamyšlený pohled do dáli je sexy

Podle studie kanadské Univerzity Britské Kolumbie ženy přitahují „zlí hoši“. Vědci požádali více než tisíc dospělých mužů a žen, aby zhodnotili sexuální přitažlivost stovek jedinců opačného pohlaví na fotografiích. Pokusné snímky jasně zobrazovaly projevy štěstí, jako třeba široké úsměvy, nebo stud s očima sklopenýma k zemi, zamyšlenost zastoupenou pohledem do dáli anebo hrdost se zvednutou hlavou. Výsledky zveřejněné v odborném časopise Science Daily šokovaly. Všichni totiž čekali, že s vřelostí dojdeš nejdál!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Úsměv mužům kazí seznamování, ale neznamená to, že se mají tvářit zádumčivě po celou dobu vztahuFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Ženy a muži se v reakci na úsměv liší

„Tato studie odhalila, že muži a ženy reagují na projevy emocí, včetně úsměvu, velmi odlišně,“ nechala se slyšet psycholožka Jessica Tracy s tím, že šťastná tvář je sice obecně považována za nezbytnou pro přátelství a sociální interakce, ale není to dogma. Oslovené ženy se cítily nejméně přitahovány k mužům, kteří se usmívali. Dávaly přednost spíš pánům stydlivým, hrdým nebo zadumaným. Naproti tomu pro mužské účastníky byly nejvíc sexy ženy, které vypadaly šťastně, a nejhůře hodnotili Venušanky hrdé až pyšné a také ty maximálně sebevědomé.

Zamrač se, budeš ten pravý

„Účastníků experimentu jsme se neptali, jestli si lidi na fotografiích dokážou představit jako partnera, partnerku, manžela či manželku. Šlo nám pouze o sexuální přitažlivost a první dojem,“ dodal spoluautor studie Alec Beall, který se nechal slyšet, že co se týče názoru žen na pánský úsměv, vysvětlení se ukrývá v historii. Evoluční teorie totiž naznačují, že dámám imponují mužské projevy hrdosti, protože signalizují jakousi schopnost zajistit a ochránit partnerku i potomky. A úsměv od ucha k uchu k takovým projevům nepatří.

„Obecně se zdá, že výsledky odrážejí některé velmi tradiční genderové normy a kulturní hodnoty, které se postupem času vyvinuly a posílily, tedy alespoň v západních kulturách,“ uvedla Jessica Tracy. Podle ní předchozí výzkumy naznačily, že úsměv u mužů je spojován s nedostatkem dominance.

Když to nejde hrdě, vtip zabere určitě

U žen je to úplně jinak. „Když žena chce, aby ji muž oslovil, použije nefalšovaný, široký úsměv doprovázený pohledem z očí do očí,“ objasňuje v knize Superflirt sexuální guru Tracey Cox, která právě úsměv považuje za jednu z mocných zbraní seznamování – a to pro obě pohlaví: „Veselost a schopnost rozesmát ostatní jsou klíčové složky sexuální přitažlivosti.“ Dámy se s roztaženými koutky snadněji seznámí stoprocentně a co se týče pánů, tak ti mají na vybranou. Nezabere-li zamyšlený výraz, mohou zkusit nasadit lehký úsměv a utrousit nějaký vtip. Bez ohledu na vědu tím nic nezkazí. Nebo snad máte jiný pocit?

Partnera už máte, ale nějak vám to v poslední době neklape? Zkuste se víc líbat!

Reklama

Načítám