Hlavní obsah

Dovolit dětem piercing?

Foto: body-jewelry-guide.com

Teenageři přirozeně touží po odlišeníFoto: body-jewelry-guide.com

Reklama

Piercing má kdejaký teenager. A před nastávajícím létem jejich touha se "ozvláštnit a zkrášlit" narůstá. Rodiče, kteří to považují za zvrácenost, se děsí: Kde všude ho chce mít? Co když dostane infekci? Jak se tedy zachovat?

Článek

Slovo "pierce" vychází z anglického slova propíchnout. A jak víme, propíchnout lze téměř každou část lidského těla a ozdobit ho šperkem dle vlastního gusta. Pokud si ovšem myslíte, že se jedná o moderní výstřelek, jste na omylu. Pearcingu holdovali již staré domorodé kmeny!

Tajné návštěvy salonů

Pokud váš potomek škemrá, abyste mu piercing dovolili, a vy se vzpěčujete, teoreticky byste mohli být v klidu: Oficiálně by nezletilým neměli v salonech a studiích, kde se piercing aplikuje, bez vašeho doprovodu nebo písemného souhlasu vyhovět. Ale ne všude se to respektuje, a navíc, pro které dítě není snadné napodobit váš podpis...

Například Darina své dceři rezolutně zakázala piercing do jazyka. Marně. "Hádaly jsme se kvůli tomu, ale snažila jsem se být neústupná. Hlavně zrovna propíchnutí jazyka se mi zdá jako sebepoškozování, navíc vím, že může způsobit infekci. Přesto jednoho dne Bára přišla domů a pořád se mi nápadně vyhýbala, nemluvila. A když konečně promluvila, šišlala jako batole. Hned mi to bylo jasné. Už jsem neměla sílu jí nutit, aby si to vyndala," líčí Darina.

Podobně potajmu si nechala propíchnout jazyk neteř naší redakční spolupracovnice Markéta. Postupovala ale chytřeji - piercing si pořídila v době, kdy byli rodiče týden na horách, protože věděla, že léčba opuchlého jazyka chvíli potrvá. V každé volné chvíli usilovně "cumlala" led, aby se zbavila bolesti a otoku. Takže mámě pak trvalo několik týdnů, než si toho všimla. Ztropila scénu, ale pak rovněž rezignovala. Alespoň si dodatečně ověřila, z jakého materiálu ozdoba je a kontrolovala, jestli se rána nezanítila.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rána se může snadno zanítitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tolerance zmírňuje rizika

I jestli se vám piercing bytostně příčí, snažte se smířit s tím, že dospívající těžko odolávají módním trendům. Vaše zákazy pak mají tendenci obejít, což může vést k tomu, že si ho nechají udělat neodborně.

"Důležitý je výběr kvalitního materiálu, jaký tělo co nejsnadněji přijme a který nevyvolá alergické reakce", zdůrazňuje Daniela Kovandová, pracovnice jednoho z kosmetických salonů. "Odborné studie totiž prokázaly, že piercing může kromě nebezpečí infekce zvýšit riziko alergie na kovy. Z tohoto hlediska je vhodná chirurgická ocel nebo titan, naopak se nedoporučuje stříbro ani zlato a už vůbec ne nikl." Takže když už, ať váš potomek není nucen na materiálu šetřit.

Když piercing svému potomkovi absolutně nezakážete, můžete také ovlivnit, kam si ho dá. Podle odborníků je rozhodně nebezpečné pro dívky, nechat si propíchnout bradavky, protože to může poškodit mlékovody a později způsobit problémy s kojením. Poté je dobré dohlížet na zvýšenou hygienu daného místa, protože na povrch ozdob se nejen v uších ukládá ve zvýšené míře kožní maz.

Hojení chvíli potrvá

Piercing rozhodně není zcela bezbolestný zákrok. "U pupíku, uší, obočí nebo nosu to není tak hrozné, i když pupík se pak déle hojí. Bolestivější je brada," tvrdí Irena Veselá, která v jednom z piercingových salonů pracuje a sama je touto módou doslova posedlá (což je na ní na první pohled vidět). U pupíku varuje nechat si ho dělat těsně před tím, než se dotyčný či dotyčná chystá touto okrasou pochlubit v plavkách. Obecně platí, že hojení trvá šest až osm týdnů.

Jak jste se s piercingem u svých dětí vyrovnaly vy? Co tomu předcházelo? Tolerujete tuto módu nebo jste striktně proti? Napište nám na info@prozeny.cz. My i ostatní čtenářky se těšíme na vaše reakce.

Reklama

Související témata:

Načítám