Hlavní obsah

Dresink, kečup, majonéza: Jak je zdravě a dietně nahradit

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Přijde vám trocha kečupu v hamburgeru nebo majonéza k hranolkům v podstatě neškodná? Možná dodají jídlu víc chuti, ale i nemálo cukrů a kalorií. Jídlo jde přitom dochutit zajímavěji a mnohem dietněji.

Článek

Přidáváte různé omáčky či dochucovadla k masu, slaným snackům i do salátu a nešetříte jimi? Měli byste zpozornět: kečup, majonéza i rozličné dresinky a dipy dokážou pěkně zamávat s celkovým kalorickým příjmem. Takže pokud si hlídáte váhu, může to být problém. Co se s tím dá dělat?

Kolik kalorií má majonéza, hořčice a kečup

Lehké dochucení si upírat nemusíte, ale mělo by jít jen o občasné zpestření. Připadá vám trocha omáčky neškodná? Malá mistička kečupu představuje asi 230 kJ a navíc až tři kostky cukru. I nevinně vyhlížející hořčice k párkům dělá 200 kJ, kupovaný jogurtový dresink, který možná považujete za dietní, vám dodá ještě o stovku více. Nejhůř je na tom majonéza: 50g porce vám dodá 1500 kJ a 36 g tuků.

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Kečup, majonéza i dresinky a dipy dokážou zamávat s celkovým kalorickým příjmemFoto: nadianb, Shutterstock.com

Čím nahradit majonézu: jde to snadno

Používáte majonézu do salátů? Zkuste ji nahradit jogurtem: i když je kyselejší, nemusí to být k neprospěchu. Přijde vám takový pokrm ošizený? „Zkuste do bramborového salátu bílý jogurt namíchat  v poměru 1 : 1 s majonézou light,“ radí nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Hned uberete trochu kalorií. Anebo vyzkoušejte recepty bez majonézy a připravte tradiční bramborový salát podle vídeňských kuchařek.

V různých jídlech lze místo majonézy užít nejen jogurt, ale i kysanou smetanu, tvaroh, sýr cottage, hummus nebo bylinkové pesto. Do sendvičů a salátů se hodí i zálivka z rozmixovaného avokáda s kapkou oleje a výborný je i avokádový dip s tvarohem.

Co jíst místo kečupu: zkuste ajvar a protlak

Dáte-li si čas od času párek v rohlíku s kečupem, nic se neděje. Je-li to však vaše běžná snídaně a k večeři si vrstvou kečupu zaléváte hromadu těstovin, nedivte se, že jsou vám kalhoty těsné. Kečup působí nevinně, ale přečtěte si na obalu, kolik je v něm cukru. Přitom ho hravě připravíte doma – a nedoslazovaný. Nebo si vyrobte ajvar z pečených paprik a lilků či pesto z červené řepy. Vypadají podobně, ale jsou chutnější, zdravější a bez cukru. Je-li kečup častou ingrediencí vašich receptů, sáhněte raději po rajském protlaku, čerstvých nebo sušených rajčatech či passatě. Inspirujte se přitom recepty na tři rychlé rajčatové omáčky na těstoviny.

Foto: vanillaechoes, Shutterstock.com

Vyrobit dietnější a zdravější zálivku na salát není žádná vědaFoto: vanillaechoes, Shutterstock.com

Dietní zálivka na salát: žádná věda

Zeleninový salát je dobrá volba, ale tučný dresink ho často promění v kalorickou bombu. Majonézu či hořčici odložte a vyhrajte si se zeleninou: k tužším druhům přidejte měkčí, dodají příjemnou konzistenci a klouzavost i bez dresinku. Kombinujte různé zeleninové chutě, ať je výsledek jemně nasládlý díky mrkvi, nebo naopak pikantní s papričkami.

Příprava lehčího dresinku není žádná věda: měl by obsahovat olej a kyselou, sladkou i slanou složku. Až ochutnáte naši domácí zdravou zálivku, nebudete chtít jinou. Naučte se tradiční sladkokyselou zálivku, uberte cukr a přidejte koření, čerstvé byliny a užívejte různé druhy octa. Do salátu patří i oříšky, semínka a olivový olej. Jsou sice bohaté na tuky, takže jimi při dietě šetřete, ale nevyhýbejte se jim – tělo bez nich nevstřebá některé důležité živiny.

Na zálivky vyzrajete i v restauraci. „Objednejte si dresink zvlášť, a ne přímo na salát. Tak budete mít pod kontrolou, kolik ho sníte,“ radí Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife.

Foto: Nungning20, Shutterstock.com

Korejské nakládané zelí kimči je populární po celém světě. V Koreji ho jedí ke každému jídluFoto: Nungning20, Shutterstock.com

Nejlepší náhražky: domácí a kysané výrobky

Při dochucování spoléhejte na čerstvé ingredience a suroviny, které máte doma. Hotové kečupy, dresinky, dipy a omáčky k masu nechte v obchodě: obsahují zbytečně moc cukrů, tuků, soli i konzervantů. Raději si vyhrajte s bylinkami, jogurtem a kořením nebo zkuste pikantní voňavá pesta a čatní. Krok správným směrem je i domácí hořčice jen ze semínek, vody a octa. Hledáte výraznou chuť? Místo kalorické bomby vyzkoušejte fermentované potraviny. Raw ocet, zelí kimči i české kysané zelí dodají pokrmu říz. Vyzkoušejte pohankové placky s kysaným zelím nebo domácí zavináče s kysaným zelím. Jsou dietní!

Reklama

Načítám