Hlavní obsah

Drobné fígle, které vám usnadní přípravu svátečního stolu

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Reklama

Přemýšlíte, jak připravit vánoční pohoštění, aniž byste tím strávili spoustu času? Pak se vám možná budou hodit naše tipy, jak se dají zachránit prasklá vajíčka nebo jak nakrájet cibuli bez slz.

Článek

Spousta chutných pokrmů, pěkně nazdobené studené mísy a tácy s obloženými chlebíčky – to všechno sice patří k nadcházejícím svátečním dnům, ale dá vám to také hodně práce. Díky našim radám, jak uvařit vajíčka natvrdo, nastrouhat sýr, vymačkat citron či nakrájet cibuli, snad přece jen ušetříte trochu času.

Aby nepopraskala skořápka

Víte, jak zabránit tomu, aby při vaření vajíček natvrdo nepraskla skořápka a nevytekl bílek? Stačí je před ponořením do vody potřít rozkrojeným citronem. Skořápky pak nejen nepopraskají, ale vejce půjdou i snadno oloupat. Podobného efektu docílíte, když přidáte do vody jednu lžičku citronové šťávy nebo kousek citronu.

Foto: Firma V, Shutterstock.com

Aby vám vejce nepopraskala, přidejte do vody trochu citronové šťávy nebo kousek citronuFoto: Firma V, Shutterstock.com

Co dělat, když se objeví prasklina?

Někdy se toho prostě nevyvarujete a přes veškerou snahu vajíčko přece jen při vaření praskne. Když rychle zareagujete, nemusíte mít strach, že z něj vznikne vyhřezlý patvar. Do vroucí vody přidejte lžičku octa. Bílek se okamžitě srazí a dál už vytékat nebude.

Aby byl žloutek uprostřed

Nakrájená vajíčka se žlutými středy jsou jedinečnou dekorací na obložených mísách i chlebíčcích. Jak to ale udělat, aby byl žloutek pěkně uprostřed? Prostě vodu s vejci musíte při vaření neustále míchat. Není to sice moc pohodlné, ale vyplatí se to. Žloutky zůstanou přesně uprostřed.

Jak vajíčka nakrájet na plátky

Používáte při krájení vajíček na plátky kráječ na vajíčka, nebo si raději vezmete nůž? Když chcete získat opravdu krásná kolečka, kdy se nedrolí žloutek ani se netrhají okraje z bílků, je nůž přece jen lepší volbou. Jen musíte ostří lehce potřít rostlinným olejem nebo postříkat olejem ve spreji. Když zrovna nemáte ani jedno po ruce, tak alespoň těsně před krájením opláchněte nůž pod tekoucí studenou vodou.

Foto: Tasha Cherkasova, Shutterstock.com

Vejce můžete krájet na kolečka pomocí strunového pomocníka, ale stejně je to nejlepší ostrým nožemFoto: Tasha Cherkasova, Shutterstock.com

Jak nastrouhat sýr na zdobení?

Z celého bloku sýra je nejlepší odkrajovat plátky nebo hoblinky škrabkou na zeleninu. Když se rozhodnete použít struhadlo, tak ho předem otřete hadříkem namočeným v rostlinném oleji. Nejen že se vám sýr bude lépe strouhat, ale struhadlo bude pak hned umyté, protože se na něj sýr tak nepřilepí.

Jak urychlit pečení brambor

Čas potřebný k pečení celých brambor můžete zkrátit na polovinu. Vždyť zvláště s těmi většími bývá problém, protože to dlouho trvá, než se dobře propečou. A jak to tedy udělat, abyste nemuseli tak dlouho čekat? Zkuste do každé z nich zapíchnout nerezovou špikovací jehlu. Žár se tak rychleji rozšíří uvnitř brambory a příloha bude včas hotová.

Jak dostat z citronu co nejvíc šťávy?

V tom hraje podstatnou roli už samotné uskladnění citrusových plodů. Když chcete, aby zůstaly hodně šťavnaté a nevysychaly, uchovávejte v uzavřené sklenici s vodou. Pak z nich dostanete až dvakrát více šťávy než obvykle.

Pokud se vám nepodařilo citrony správně uskladnit nebo je potřebujete použít hned poté, co jste je přinesli z obchodu, tak je alespoň před vymačkáním dvakrát nebo třikrát propíchněte ostrým nožem a dejte na 15 sekund do mikrovlnky na střední výkon.

Foto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

Víc šťávy získáte, když necháte citrony uložené v uzavřené sklenici s vodouFoto: Joshua Resnick, Shutterstock.com

Konec červených očí při krájení cibule

Také nesnášíte krájení cibule, protože pak máte uslzené a rudé oči? Možná vás zachrání chleba. Stačí jen, když kousek napíchnete na nůž, a pak ho posunete co nejblíž k rukojeti, aby vám při krájení nepřekážel. Chleba totiž absorbuje většinu nepříjemných cibulových výparů, které dráždí vaše slzné kanálky.

Vyzkoušet můžete také to, že dáte před krájením cibuli asi na čtvrt hodiny do mrazáku. Pak z ní bude unikat nepatrné množství par, které dráždí vaše oči.

Taky máte nějaké vychytávky, díky nimž vám jde všechno rychle od ruky?

Reklama

Související témata:

Načítám