Hlavní obsah

Druhá šance pro ex? Víme, kdy to (ne)má cenu!

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozešli jste se, už je to nějaký čas, ale najednou stojí před vašimi dveřmi. Chce vás zpět! Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, ale přece jen – platí to vždy? Britská sexpertka Tracey Cox popisuje šest případů, kdy se možná vyplatí zkusit to ještě jednou.

Článek

Na život jednoduchá pravidla neexistují. Žádné „nikdy“ neplatí stoprocentně, výjimky potvrzují pravidla. Takže když před vámi stojí váš ex, lituje vašeho rozchodu a vyznává vám lásku, nemusíte před ním hned zavírat dveře. Podle Tracey Cox se občas vyplatí dát jemu (i sobě) ještě jednu šanci.

1. Rozchod s ním byla chyba

Vztah jste ukončila vy, dala jste mu kopačky a následně jste zjistila, že to byla chyba? Rozhodně to zkuste znovu.

Běžně se stává, že až když o někoho přijdete, poznáte, jak úžasný je a jak život bez něj stojí za starou bačkoru. A i když teď nestojí před vašimi dveřmi a neprosí vás o návrat, jděte za ním a zkuste ho získat zpět!

2. Příčina rozchodu je pryč (vyřešená)

Nějaký čas jste strávili bez sebe, a tak můžete s odstupem a nadhledem posoudit, proč jste se doopravdy rozešli a jak to s tímhle důvodem vypadá nyní.

Možná jste se rozešli, protože ho stresovala práce, dělal dlouhé přesčasy, netrávil s vámi žádný čas, a když už byl doma, byl nerudný, protivný a nervózní. Ale co když už tuhle práci nedělá? Co když má jiné, mnohem méně stresující zaměstnání? Mohlo by to klapat!

3. Uvědomil si svou chybu a nabízí změnu

Každý někdy udělá chybu. Ale jak jde o lásku, nestačí říct jen „promiň“. Zásadní je nejen omluva, ale také nápad, jak problém vyřešit a napravit.

A jestliže s takovým návrhem a především odhodláním pracovat na sobě a na vašem vztahu váš ex nyní přichází, minimálně stojí za úvahu jeho návrat zvážit. „Nestačí, že přišel. Musí přijít s jasnou nabídkou, jak hodlá změnit své chování, postoje, prostě to, co váš vztah předtím narušilo a zničilo,“ upozorňuje Tracey Cox.

Není-li však schopen tuhle změnu popsat, dívat se vám přitom do očí a navrhnout konkrétní věci, zavřete před ním dveře. Nemá to cenu!

4. Nečekáte zázraky

Lidé se sice mění, ale bývá to výjimečné. Mohou změnit určité návyky, způsoby chování, ale své skutečné já většinou ne. Pokud vám tedy vadí jeho povaha, jeho skutečné vnitřní uspořádání, nemá cenu doufat (a případně věřit jeho slibům), že bude jiný.

Jestli ale nečekáte zázračné proměny a na otázku „chci s někým, jako je on, žít“ odpovídáte ano, zkuste to.

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Jsou situace, kdy se vyplatí dát vztahu druhou šanciFoto: 4 PM production, Shutterstock.com

5. Odpustila jste

Kvůli něčemu jste se rozešli, možná vás něčím zklamal, provedl něco, co vás zranilo. Vracet se k sobě má význam jen ve chvíli, kdy jste tuhle věc zpracovala, smířila se s ní, odpustila mu. „To samozřejmě neznamená, že kdyby to udělal znovu, nevadilo by vám to a akceptovala byste to. Myslí se tím, že jste třeba pochopila, proč se tak zachoval, co ho k tomu vedlo, a tuhle situaci přijímáte,“ vysvětluje Tracey Cox.

6. Oba chcete stejné věci

Lidé se ne vždy zamilovávají se stejnou rychlostí. Takže někdy se stane, že třeba vy jste ve fázi „chci se usadit a zakládat rodinu“ mnohem dřív než on. A ten čas, co jste byli od sebe, mohl pracovat pro vás.

Takže pokud jste teď oba ve stejné fázi, oba chcete v podstatě to samé a máte stejnou vizi budoucnosti, mohlo by to vyjít.

Takhle ne!

Stejně tak jsou ale situace, kdy se druhá šance nevyplácí. V těchto případech se se svým ex snad ani nebavte a rychle se ho zbavte.

  • Je opilý - Škemrá o návrat v opilosti? Nevěřte jedinému jeho slovu. Chcete-li mu dát šanci, zkuste si s ním promluvit, až bude střízlivý. Ale i tak buďte obezřetná.
  • Má někoho jiného - Miluji tě, jsi jediná láska mého života, bez tebe nemůžu být, jen jsem si to uvědomil až teď, když mám přítelkyni nebo třeba manželku, či dokonce tři děti. Tak to ne, díky.
  • Už měl šanci - Jestli je tohle jeho druhý, třetí, nebo dokonce čtvrtý návrat, ani o tom neuvažujte. Neklaplo to předtím, proč by mělo teď?
  • Chce sex - Pokud se na vás sápe hned ve dveřích, není do vás zamilovaný, je jen nadržený.
  • Ubližoval vám - Bylo důvodem rozchodu například fyzické či psychické násilí či podobně závažný prohřešek? Neotevírejte mu dveře ani své srdce. Tohle se neodpouští.

Daly jste někdy svému ex druhou šanci? Jak to dopadlo?

Reklama

Související témata:

Načítám