Hlavní obsah

Dům pod zemí: rostlinám se daří uvnitř i na střeše

Foto: Dominik Dubec

Foto: Dominik Dubec

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život pod zemí má mnoho výhod. V krtkodomě panuje příjemné klima, je soběstačný, ekologický a na jeho střeše se dají pěstovat jahody i hrušky.

Článek

Nový rodinný dům byl pro paní Adrianu a jejího manžela nejprve čistě investiční projekt. V průběhu stavby se ale seznámili se slovenskou firmou Krtkodom, která navrhuje a realizuje ekologické pasivní domy, a byla z toho láska na první pohled. Výsledek nevzbuzuje nežádoucí pozornost, dům je součástí svahu, díky tomu se citlivě spojuje s okolním terénem.

„Nikdy dříve jsme o něčem takovém neuvažovali, ale krtkodům se nám zalíbil natolik, že jsme se rozhodli dostavět ho pro sebe, respektive pro mé rodiče. V té době bydleli ve velkém domě, který už pro ně byl jen ekonomickou zátěží. O prodeji však nechtěli ani slyšet. Když jsme jim ukázali projekt krtkodomu, k našemu velkému překvapení řekli, že pokud se mají stěhovat ze svého ‚horko těžko vlastníma rukama postaveného‘, tak jedině sem,“ vzpomíná paní Adriana.

Nízké náklady a zahrádka na střeše

Dům má celkem 123 metrů čtverečních a patří k němu krytá terasa. Parkovací stání je řešené o úroveň níže, přibližně o 1,5 metru, takže auto nijak neomezuje výhled, ale zůstává pod dohledem. Co je však nejcennější, to jsou nízké náklady na provoz, které činí přibližně 40 € měsíčně (v přepočtu 1020 Kč), skvělé klima, které vládne uvnitř domu, a zahrada na střeše, která je pomyslnou třešinkou na dortu.

„Chlazení je díky tomu zajištěné i bez klimatizace. Zemina za domem a na střeše akumuluje teplo z letních měsíců a přenáší ho do zimy. V zimě čerpáme převážnou část tepla ze země, část přes okna ze slunečních paprsků a jen zlomek je potřeba dovytopit. Zelená střecha také zadržuje vodu – deset takových domů by výrazně zmírnilo lokální záplavy a zlepšilo mikroklima v jejich okolí,“ vysvětluje Martin Pribila ze společnosti Krtkdom.

Foto: Dominik Dubec

Velkou devízou je květinová zahrada před domem a další zahrada na jeho střešeFoto: Dominik Dubec

Výhled na květinové záhony

Že je uvnitř opravdu příjemně, dokládají majitelé i tím, že se ve všech částech domu daří pokojovým rostlinám. V každé místnosti je okno až na zem, takže je tu dostatek světla a je zajištěný neustálý kontakt se zahradou. „Vidíme, kdo právě přišel, kdo sedí venku, kde je náš pes a tak dále,“ dodává paní majitelka. A promyšlená je také poloha domu, díky které v létě nedopadají sluneční paprsky přímo do oken, takže se vzduch nepřehřívá, a v zimě je tomu naopak.

„Ze všeho nejvíc si ale rodiče pochvalují zahradu na střeše, kde pěstují vše od jahod přes rajčata, mrkve a kedlubny až po třešně, hrušky a rybíz. A sednout si na konci dne a kochat se výhledem do dálky, to je čistá nádhera,“ říká majitelka.

Foto: Dominik Dubec

K domu patří terasa s posezením a krásným výhledem do krajeFoto: Dominik Dubec

Interiér jako překvapení

Co se týče interiéru, vzala si ho na starost sama paní Adriana, a pro rodiče byl překvapením. Prioritou bylo použít v co největší možné míře přírodní materiály a přírodní barvy kamene, dřeva a lesa. Důraz kladli také na praktičnost a snadnou údržbu.

„Myslím, že se rodičům výsledek líbil na první pohled. Že jsou spokojeni, dokládá snad i to, že vše zůstalo i po nějaké době užívání na svém místě tak, jak tomu bylo v den stěhování. Jediné, v čem nemám prsty, je zahrada. To už si své představy plnila maminka,“ dodává k tomu.

Foto: Dominik Dubec

Interiér pro své rodiče navrhla sama majitelka. Měl být hlavně praktický a snadný na údržbuFoto: Dominik Dubec

Vizitka společnosti

Společnost Krktodom založil v roce 2010 Martin Pribila. Tým odborníků průběžně testuje nové technologie a postupy a projekty pro rodinné domy v přírodě tak posouvají neustále vpřed – jsou lídrem v oblasti výstavby pasivních a energeticky soběstačných domů se zelenou střechou. Více na krtkodom.sk.

Řešíte v bydlení také ekologii? Jak by se vám líbil život pod zemí?

Reklama

Načítám