Hlavní obsah

Dům pro pětičlennou rodinu: odhalený krov a přírodní motivy

Foto: Barbora Jozová

Foto: Barbora Jozová

Reklama

Aktualizováno

Pětičlenná rodina zatoužila po bydlení v přírodě. Postavit si nechali dvougenerační pasivní dům, který je plný moderních technologií, ale zároveň se s nimi prolíná téma přírody a lesa. Pohled na odhalený krov je doslova dechberoucí.

Článek

Po 20 letech života v rodinném domku na okraji Prahy se manželé se třemi dětmi rozhodli změnit lokalitu a přestěhovat se z města blíž přírodě. „To bylo možné až poté, co všechny děti dosáhly plnoletosti, aby mohly řídit auto a nebyly odkázané pouze na vlak nebo autobus. Chtěli jsme tedy dům, kde budeme my rodiče žít trvale a každé z našich dětí tu bude mít svůj vlastní pokoj na bydlení, případně návštěvy a přespání, až založí vlastní rodiny,“ vysvětluje pán domu.

Prostor pro dvě generace i zvířata

V malém městečku na Benešovsku, v těsné blízkosti lesa a krásné přírody, tak vyrostl dvougenerační dům, který obklopuje velká zahrada nabízející dost prostoru i pro domácí zvířata – v současnosti dva psy a jednu kočku. Zastavěná plocha je 300 m2 a dům je rozdělený na tři zóny: prostor pro rodiče, prostor pro děti ve 2. patře a společné prostory, jako jsou fitness, sauna s relaxační místností, pokoj pro hosty a pracovna.

„Chtěli jsme, aby dům vkusně zapadl do okolního prostředí, byl v pasivním standardu a náklady na jeho provoz byly minimální. Řízený a zabezpečený je moderními technologiemi a jeho fungování je kdykoli v budoucnu možné přeprogramovat podle aktuálních potřeb,“ dodává majitel.

Foto: Barbora Jozová

Kromě ložnice rodičů jsou v domě i pokoje pro všechny tři dospělé dětiFoto: Barbora Jozová

Mladá progresivní architektka

I kvůli tomu nechtěli architekta „staré generace“, ale vsadili na mladou progresivní architektku Barboru Jozovou, s níž se majitel znal z práce a věděl, že je perfekcionistka, která nic neponechá náhodě. „S pasivními a ,smart' domy v té době byly pouze malé zkušenosti a já jsem se bál, že ,starého psa novým kouskům nenaučíš'. Mládí se tentokrát 100% vyplatilo,“ pochvaluje si majitel.

A spoluprací byla nadšená i architektka: „Probíhala ve velice příjemném duchu, majitelé věděli, co chtějí, a chtěli být součástí návrhu v co největší možné míře. Bylo úžasné sledovat, jak se během projekce a výstavby o vše zajímají, jak některá odvětví měli nastudovaná a v některých se stali takřka profesionály. Dalo by se říci, že našemu ateliéru byli rovnocennými partnery. Jejich přáním byl velkorysý prostor inspirovaný přírodou. Žádná moderna, a rozhodně ne minimalismus.“

V hlavní roli příroda, les a kámen

Na začátku bylo potřeba najít koncept, kterým by se měl celý interiér ubírat. Architektka ho chtěla pojmout trochu jinak, osobitě a velice individuálně: „Tím tématem, které se domem prolíná, je příroda a les. Zobrazujeme ho nejen v použití masivních dřevěných prvků, ale i v detailech, jako je grafický potisk skleněných dveří znázorňující mihotání listů, cortenové pásky na krbu připomínající podzimní krajinu nebo vegetační stěny v obývacím prostoru a relaxační místnosti.“

Foto: Barbora Jozová

Grafický potisk skleněné stěny znázorňuje mihotání listů – další z prvků, který odkazuje na příroduFoto: Barbora Jozová

Střecha je základ

Dalším přáním majitelů bylo použití kamene, který je vidět jak v interiéru, tak v exteriéru. V domě dominuje zejména jako obklad krbu a zdi za postelí v ložnici.

Vzhledem k tomu, že se majitel řídí heslem, že základem domu je střecha, vznikl velice krásný masivní krov, který je v části obývacího prostoru a tělocvičny obnažený. Střecha je zároveň přetažená i přes obvodové konstrukce, a dala tak vzniknout příjemné venkovní terase.

Dům plný technických vychytávek

A zmiňované moderní technologie? Dům využívá tepelné čerpadlo, vzduchotechniku s rekuperací a v budoucnu přibudou i fotovoltaické panely. Technických vychytávek je tu opravdu hodně. „Celý dům je řízený chytrou technologií, do které je napojené nejen vytápění a vzduchotechnika s rekuperací, ale hlavně všechny prvky slaboproudu a silnoproudu. Například když se otevřou dveře do koupelny, automaticky se rozsvítí světla, spustí se větrání a hudba,“ popisuje Barbora Jozová. (Chcete se podívat na krásné doplňky, které využívají energii za slunce?)

Vizitka ateliéru

Ing. arch. Barbora Jozová a Ing. arch. Vladislava Zikešová založily sdružení Kreatier v roce 2015. Vytvářejí svěží a sympatickou architekturu, zabývají se celou škálou návrhů staveb a interiérů včetně rekonstrukcí. Největší odměnou za odvedenou práci je pro ně spokojenost klienta. Více na www.kreatier.cz.

Co na dům říkáte? Jak se vám líbí odhalený krov? Máme pro vás i článek o dokonalé půdní vestavbě s otevřeným krovem či o rekonstrukci staré chalupy, kde jsou stropní trámy prostě nádherné!

Reklama

Související témata:

Načítám