Hlavní obsah

Dům v ceně bytu? Jasně! A bydlí se v něm skvěle

Foto: vasebyty.cz

Řadový dům za Prahou přijde majitele na tři a půl milionu korunFoto: vasebyty.cz

Reklama

Čtyři místnosti, sto čtyři metry čtvereční, malá zahrádka… Také si občas řeknete, že takové bydlení by vám stačilo a nepotřebujete ke štěstí velký palác? Koukněte se, jak prakticky a také úsporně lze bydlet v řadovém domku nedaleko Prahy.

Článek

Tři a půl milionu korun, tolik se běžně platí v Praze za dvou- až třípokojový byt o velikosti kolem pětašedesáti metrů čtverečních. Ovšem stačí popojet městskou dopravou pět minut za okraj do Drahelčic u Prahy, a hned se ceny i velikost liší. Za stejné peníze zde koupíte řadový dům s podlahovou plochou sto čtyři metry, dvěma koupelnami a šatnou. A k tomu ještě zahradu o průměrné velikosti dvě stě padesát metrů čtverečních. Láká vás to? Pojďte se podívat i dovnitř.

Přízemí, kam vše schováte

Celý prostor vyplnil jen obývací pokoj s kuchyňským koutem – i tak by šlo jednoduše popsat přízemí tohoto domu. Ale není to zase úplně pravda.

V zádveří totiž narazíte hned na troje dveře – první vedou dál do chodby a obýváku, druhé do šatny a třetí do koupelny. Šatna má velikost skoro šest metrů čtvereční, a slouží tak i jako komora, do níž lze odkládat nejen sezonní věci, ale i kola a další sportovní pomůcky nebo třeba sekačku a věci na zahradu. Navazuje hned na zádveří, proto si majitelé nenanosí špínu do bytu.

Foto: vasebyty.cz

V interiéru se střídá bílá barva s dezénem dřevaFoto: vasebyty.cz

Podobný účel má i koupelna naproti. „Zařízená je jednoduše, najdete zde umyvadlo, toaletu a sprchový kout. Zbylo zde i místo na pračku, a tak majitelé v létě snadno vyběhnou s mokrými věcmi ven a pověsí je před dům, v zimě zde mohou rozložit sušák," popisuje Jan Koubík ze společnosti Bemett, která domy v lokalitě Slunečná stavěla.

Foto: vasebyty.cz

V koupelně si architekt vyhrál s kombinací světlého obkladu na stěně a tmavší dlažbyFoto: vasebyty.cz

Foto: vasebyty.cz

Asymetricky osazené umyvadlo vytvořilo na dřevěné desce spoustu odkládacího prostoruFoto: vasebyty.cz

Prakticky je zařízený i obývací pokoj s kuchyňským koutem. A tentokrát jde opravdu u o kout, linka je totiž zasazená do výklenku o velikosti zhruba šest metrů čtverečních. Zbytečně tak nezabírá prostor v obývacím pokoji, ale hlavně je zde šikovně schovaná, takže nemáte hned na očích případný nepořádek.

Foto: vasebyty.cz

Kuchyňská linka dostala tvar písmene UFoto: vasebyty.cz

Celý prostor je sladěn do bílé barvy v kombinaci se dřevem. To platí jak pro kuchyňskou linku ve taru písmene L, kterou zdobí bílá dvířka dole, dřevěná pracovní deska a horní police jsou z nenápadného mléčného skla. Vedle nich je v praktické výšce očí zavěšena mikrovlnná trouba.

Foto: vasebyty.cz

Bílá dvířka vhodně doplňuje dřevěná pracovní deskaFoto: vasebyty.cz

Ve stejné kombinaci je i obývací část – bílou sedačku doplňuje dřevěný nábytek.

Dětský pokoj to rozsvítil

V prvním patře má rodina zatím zařízeny dvě ze třech místností. Ložnice rodičů kopíruje styl přízemí – dřevěný nábytek a podlahu doplňují dvířka ze satinovaného skla jako u kuchyňské linky a bílá barva stěn.

Foto: vasebyty.cz

Jednu stěnu v ložnici vyplnila velká vestavná skříňFoto: vasebyty.cz

Foto: vasebyty.cz

Zvýšené čelo postele je ze stejného materiálu jako korpus skříněFoto: vasebyty.cz

Podobně je na tom i koupelna, kde si architekt krásně vyhrál hlavně s obkladem vany. Ta má zaoblený tvar, a proto se na ni ideálně hodila drobná mozaika. Kombinace světle krémové barvy a tmavě hnědé se opakuje na obkladech stěn i na dlažbě. Ladí i s deskou pod umyvadlem, které je na ní osazeno asymetricky, takže z jedné strany vznikla poměrně velká odkládací plocha.

Foto: vasebyty.cz

Mozaika se ukázala jako ideální pro obložení zaoblené vanyFoto: vasebyty.cz

Chybí vám v tomto domě barvy? Stačí otevřít dveře do dětského pokoje, a hned si budete připadat jako v zeleném království. Postel s úložným prostorem i šatní skříň a zásuvky mají totiž dvířka v trávově zeleném odstínu. Korpus je však ze světlého dřeva, a tak až se tato barva okouká, není problém ji vyměnit třeba za neutrální bílou, šedou nebo třeba design dřeva. Z dětského pokoje se tak snadno stane bydlení pro dospělé.

Foto: vasebyty.cz

Netradiční úložné prostory nabízí postel se zásuvkami v dětském pokojiFoto: vasebyty.cz

Foto: vasebyty.cz

Stačí vyměnit zelená čela nábytku za jiná v neutrální barvě a nábytek bude vhodný i pro dospěléFoto: vasebyty.cz

Za co byste raději dali tři a půl milionu: za byt, nebo za tento dům? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám