Hlavní obsah

Dušená hovězí žebra s kořenovou zeleninou

Hodnocení:
(104)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 hodiny 40 minut
Náročnost
nízká

Na kopečku jemné bramborové kaše se rozlévá jezírko silné a lahodné šťávy s kousky opečené zeleniny a maso se rozplývá na jazyku – takhle si představuji to, čemu v anglicky mluvících zemích říkají „comfort food“. Čeští foodblogeři se zatím na překladu neshodli – možná nejblíž má k původnímu významu spojení „konejšivé jídlo“.

Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 2500 g hovězích žeber
  • 6 lžic oleje
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • celer
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček celého nového koření
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 4 snítky tymiánu
  • 2 lžičky soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
Článek

Postup

Na přípravu jídla se nejvíc hodí krátká a masitá hovězí žebra – objednejte si je včas u v svého řezníka.

Krok 1: Omyjte a oloupejte zeleninu, nakrájejte ji na kostičky a zatím odložte bokem. Zeleninou nešetřete, ve finále bude lahodná a plná chuti. Žebra omyjte, osušte, osolte a opepřete.

Krok 2: Ve velkém hrnci, který může do trouby, rozpalte olej a žebra na něm ze všech stran opečte. Nesnažte se je násilím „odlepovat“ ode dna, až budou správně opečená, pustí se sama. Opečená žebra na chvíli vyndejte a do hrnce vsypte zeleninu. Troubu rozpalte na 160 stupňů.

Krok 3: Zeleninu osolte a opečte do světle hnědé barvy. Do hrnce přidejte rajčatový protlak a lžíci cukru a krátce rozmíchejte v horkém tuku. Vlijte víno (podle velikosti hrnce dolijte případně ještě trochu horké vody nebo vývaru), přidejte koření a do hrnce vraťte žebra i se šťávou, kterou pustila. Hrnec přiklopte, dejte do trouby a pomalu duste asi dvě a půl až tři hodiny. Hotová jsou, až se budou rozpadat na jednotlivá vlákna.

Krok 4:  Podávejte s jemnou bramborou kaší nebo širokými nudlemi, bohatě sypané petrželovou natí.

Tip: Když vám žebra zbudou, oberte maso a na druhý den ho servírujte prohřáté, v opečené hamburgerové housce s listem salátu, kolečkem cibule, plátkem kyselé okurky a lžičkou majonézy.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama