Hlavní obsah
3,3
(42)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Plec patří díky křehkosti i příznivé ceně mezi nejoblíbenější kousky vepřového. Poduste ji s pórkem na cideru nebo bílém víně a máte na světě skvělé sezonní jídlo. A když ho navíc zapečete pod poklicí z podmáslového těsta, bude to fajn originální jídlo třeba k večeři.

20 min.
Příprava
2 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 800 g vepřové plece
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce hladké mouky
  • rostlinný olej
  • 2 pórky
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 75 g anglické slaniny
  • 200 ml cideru
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky soli
  • 50 g másla
  • 250 ml podmáslí
Článek

Postup

01.

Plec nakrájejte na kostky velké asi 2 × 2 cm, osolte, opepřete a promíchejte s trochou hladké mouky – jen tak, aby se jemně obalily. V pánvi nebo kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte olej a maso na něm osmahněte dozlatova.

02.

Mezitím nakrájejte pórek na kolečka a slaninu na drobné kostičky. Oboje přidejte k masu a ještě asi 10 minut restujte, dokud pórek nezměkne,

03.

Přidejte šalvěj, podlijte ciderem (nebo suchým bílým vínem, jestli nemáte cider po ruce), přidejte asi 2 dl vody nebo vývaru a duste pod pokličkou asi 75 minut doměkka. Odstavte z plotny a pusťte se do přípravy těsta.

04.

Troubu zapněte na 200 °C. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte na kostky nakrájené máslo a špičkami prstů vytvořte jakoby drobenku. Nakonec vmíchejte podmáslí a vypracujte hladké, spíš tužší těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky.

05.

Na pečicím papíru těsto rozetřete do kruhu o něco menšího, než je obvod kastrolu s masem. Pak na kastrol těsto s pomocí papíru překlopte a vložte přibližně na 40 minut do trouby, až je těsto dozlatova upečené. 

06.

Hotové jídlo nechte asi pět minut odstát a můžete podávat. Těsto do sebe během pečení nasáklo část tekutiny z masa a perfektně ho doplňuje jako příloha.

Oslovila vás kombinace vepřového a cideru, respektive jablek? Dejte si třeba tohle vepřové na moštu nebo kotlety na jablkách a cibuli.

Reklama

Načítám