Hlavní obsah

Důvody, proč si najít čas na mazlení

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Foto: GaudiLab, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Je zdravé a žádoucí chtít být blízko toho druhého. Kromě tepla lidského těla se z fyzického kontaktu dá vytěžit mnoho výhod, které jsou prospěšné nejen po stránce emoční, ale i zdravotní! Mazlení totiž funguje jako osobní a párová terapie. Nevěříte? Tohle jsou důkazy, že ho i vy potřebujete co možná nejčastěji!

Článek

Ruce patří k nejvýmluvnějším částem lidského těla, poskytují nepočítaně náznaků vašich skutečných pocitů. Prozrazují například nudu (ruka je pod bradou), sebejistotu (prsty jsou spojené a míří vzhůru), sexuální zájem (palec bývá sice v kapse u kalhot, ale prsty poukazují na genitálie) i frustraci – když jsou ruce křečovitě sevřené. (Chcete si přečíst víc o řeči těla?) Oněch deset prstů však bývá i zdrojem potěšení a radosti. Stačí, když se dotknou někoho, kdo o to stojí. „Otlapkávání“ pak spustí procesy, o které je rozhodně zájem. Proč byste si i vy měli na dotyky najít čas?

Je vám fajn

Mazlení uvolňuje hormon oxytocin. Ten se nejprve tvoří v hypotalamu, následně je uvolňován do krve. S oblibou se mu říká hormon lásky. Jeho produkci ovlivňuje právě mazlení a dotyky, z druhé strany vypětí a stres jeho množství v těle snižují.

Odborníci přitom tvrdí, že se jedná o prastarou věc, která se týká přežití. Tvor, bytost, člověk či zvíře, chcete-li, se tak chrání před navazováním přátelství s predátorem. Kromě toho však oxytocin zvyšuje celkové štěstí a podílí se na pocitech pohody, uvolnění a klidu.

Vědci jsou si zároveň jistí, že díky mazlení obohacujete své tělo o porci endorfinů, tedy chemických látek, jenž organismus potěší například po dobrém tréninku nebo konzumaci čokolády. V porovnání s čokoládou se ale po objetí nepřibírá na váze!

S partnerem jste si (sexuálně) blíž

Nejzřejmější přínos fyzického kontaktu je propojení s protějškem, což má na svědomí neurotransmiter dopamin neboli excitační hormon, zvyšující sexuální touhu. Dopamin pomáhá cítit se úžasně, vyvolává radost, euforii a motivaci. Pro páry jsou tedy dotyky prokazatelně terapeutickou a povzbuzující pomůckou. Mimochodem, víte, jak poznáte, že vy sami trpíte nízkou hladinou tohoto hormonu?

Vykazujete-li nedostatek zájmu o věci, všimli jste si závislosti na kofeinu a dalších stimulantech, máte nějaké to kilo navíc, názory a nálady se u vás mění z minuty na minutu, nic vás netěší a neuspokojuje a zároveň si u vás splíny podávají dveře, honem se přitulte k partnerovi!

Foto: dekazigzag, Shutterstock.com

Vzájemné dotyky a mazlení nejen podporují vztah, ale doslova i vaše zdravíFoto: dekazigzag, Shutterstock.com

Podporujete své zdraví

Fyzický kontakt je bez debat prospěšný po všech stránkách. Nejen, že se dotyky postarají o dobrou náladu, ale při líbání nebo kontaktu pokožky s pokožkou toho druhého dochází k chemickým reakcím, jež snižují krevní tlak. Ve výsledku tedy působí jako prevence proti srdečním onemocněním, ke kterým mají bohužel Češi velmi blízko. Ze statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) dokonce vyplývá, že za deset let podlehlo nemocem srdce přes půl milionu našinců! Nezvyšujte statistiky, mazlete se!

Dokážete spolu lépe komunikovat

Nejeden psycholog, terapeut či kouč partnerských vztahů svým klientům radí, aby s partnery věcně a často komunikovali. Že už jste to také slyšeli, ale na slova vás nějak moc neužije? Nevadí. Pokud chcete komunikovat srozumitelně a jasně, spolehněte se právě na mazlení. Nonverbální „řeč“ představuje silný způsob, jak drahé polovičce prokázat své city. Lepší důkaz lásky byste hledali jen stěží. (Pokud vás už partnerovy dotyky nenaplňují štěstím, zjistěte, proč tomu tak je.)

Pohlazení, objetí a polibek do vlasů umožňují, aby se partner cítil skvěle – takovým způsobem, který slova rozhodně nemohou zprostředkovat. Z těchto důvodů experti doporučují mazlení jako formu komunikace, jež může pomáhat párům v cestě za bohatším vztahem.

A jak často se mazlíte právě vy?

Reklama

Načítám