Hlavní obsah

Dvě koupelny v malém bytě? Ano!

Foto: Thinkstock

I v malé koupelně můžete mít pohodlíFoto: Thinkstock

Reklama

Dvě koupelny nebo aspoň dvě umyvadla – to je sen snad každého, kdo bydlí v bytě, který je standardně vybaven malou koupelnou a ještě menší toaletou. Máte pocit, že se vám sem nevejde navíc už ani háček na ručníky? Omyl! My dokonce víme, jak i u vás vytvořit ještě jednu malou „koupelničku"!

Článek

Můžete si o ranní sprše nechat tak akorát zdát, protože během těch pěti minut, které máte vyhrazené na mytí, česání a líčení, vám aspoň třikrát vběhne někdo z rodiny do koupelny se slovy: jdu ze záchodu, jen si umyju ruce!? Udělejte tomu přítrž. Na mytí rukou je přece umývátko na záchodě. A vejde se i k vám.

Malá koupelna chce všechno malé

Velikost toalet v panelákových, ale i ve starších bytech, je zpravidla 100 x 100 plus minus nějaký ten centimetr. I na tak malý prostor lze dát kromě záchodové mísy malé umývátko a přidat speciální baterii nahrazující bidet. Tím se „uleví“ koupelně nejen v ranní špičce, ale třeba i návštěvy si budou moci mýt ruce po použití toalety přímo tady a nemusejí chodit do koupelny, která je přece jen velmi privátním místem.

Stačí si pořídit sanitární keramiku určenou právě do malých prostorů, její nabídka se rozšiřuje. Jak toaleta, tak umyvadlo jsou o nějaký ten centimetr menší, což jim neubírá na funkčnosti, ale dovoluje umístit na malou plochu vše potřebné.

Foto: Ideal Standard

Bidet a záchod v jednomFoto: Ideal Standard

Zbytečně velký záchod

Všimly jste si někdy, kolik místa máte za sebou, když sedíte na toaletě? Ano, zůstávají zde volné centimetry, na kterých se dá šetřit. Hloubka klasické WC mísy bývá 53 až 54 centimetrů. Nové závěsně toalety mají 49 centimetrů. K jejich instalaci je sice třeba speciální konstrukce, tu lze ale většinou maximálně zasunout do stoupaček. Místo aby byla na obtíž, přináší užitek.

Jejím obezděním vznikne sokl ve výšce kolem jednoho metru a ten snadno poslouží buď jako odkládací polička, nebo ho lze až ke stropu uzavřít dvířky a doplnit jednoduchými policemi a máme zde skříňku o hloubce kolem dvaceti centimetrů, do které snadno uložíme zásoby toaletního papíru a čisticích prostředků.

Na malý prostor tak vtěsnáme jak záchod, tak skříňku a ještě nám zde zbude zhruba půlmetrový volný prostor, který je třeba, abychom měly při dosednutí na záchod kam „složit“ nohy.

Foto: archiv firem

Malá umývátka se vejdou i do malého WCFoto: archiv firem

Foto: archiv firemNemusíte se zříkat ani bidetuUmývátka – poklad k nezaplacení

I když předpokládáme, že skoro celou jednu stěnu vaší toalety zabírají dveře, v rohu zpravidla bývá prostor na umyvadlo. Samozřejmě sem nikdo nedává klasické umyvadlo, ale umývátko. „Jako umývátka se označují výrobky, které mají délku maximálně čtyřicet pět centimetrů, nad tento rozměr už hovoříme o klasických umyvadlech,“ popisuje Petr Čech ze společnosti Laufen. Vyrábějí se ale i mnohem menší, a to jak do šířky, tak hloubky. Zřejmě nejmenší, které je k mání, má velikost 36 x 24 centimetrů. Málo náročné na prostor jsou rohová umývátka s délkou stran pouhých 35 centimetrů.

Baterie se u těchto typů většinou umisťuje do některého z rohů, kde je na ni připravený otvor. Zpravidla lze sehnat jak levé, tak pravé provedení. „Tímto řešením není třeba nechávat na armaturu prostor v zadní části umyvadla, a proto lze zmenšit jeho hloubku, aniž bychom příliš omezovali mycí prostor,“ popisuje Petr Čech.

Bidet je standard, tak z něj neslevujte

Když už budete mít vedle toalety umývátko, není problém si sem nechat instalovat i speciální baterii nahrazující bidet, většinou se označuje jako bidetta či bidette. Tato páková baterie je doplněna sprškou a vybavena speciální kartuší, která dovoluje pouštět a zavírat vodu tlačítkem přímo na rukojeti spršky. Proto voda stříká jen tam, kam má. Taková baterie spolu s toaletou nahradí klasický bidet. Ale má i více využití. Díky délce hadice, která bývá metr až dva, ji lze použít i k mytí vlasů nad umyvadlem, napouštění vody do kbelíku, mytí bot a podobně.

Ještě stále si myslíte, že dvě umyvadla jsou výsadou pouze majitelů velkých vil s obrovskými koupelnami? Nikoli. Dopřejte si je také!

Reklama

Související témata:

Načítám