Hlavní obsah

Dvůr v šoku: Kvůli snoubence prince Harryho královna poruší vánoční tradici!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Vánoce britské královské rodiny jsou samozřejmě více než tradiční. Svazují je zvyky vycházející z historie a také z protokolárních předpisů. Jenže zdá se, že snoubenka prince Harryho Meghan Markle dokázala nemožné. Vánoce oslaví s královskou rodinou, i když ještě není za prince Harryho provdaná. To před ní nedokázala žádná jiná!

Článek

Každý rok je to stejné. Královna Alžběta II. (91) zhruba týden před Vánoci opouští Londýn a normálním vlakem, v němž má ovšem rezervovaný vagon, odjíždí do Norfolku, kde se nachází panství Sandringham. Tam za ní na Štědrý den dorazí zbytek královské rodiny. A to té úzké, protože královský protokol říká, že je možné pozvat jen manželské páry. Meghan Markle (36) je ale nejspíš kouzelnice, protože je první ženou, pro kterou tento předpis přestal platit.

Meghan boří tradice

Na svatbu si doposud museli počkat všechny ženy i muži, kteří se později stali oficiálními členkami a členy královské rodiny. Tenhle protokol o Vánocích platil pro princeznu Dianu, pro druhou manželku prince Charlese (69), Camillu (70), i pro Brity milovanou Kate Middleton (35). Vánočních oslav se před svatbou nemohl zúčastnit ani Mike Tindall (39), manžel vnučky královny Alžběty II., Zary Phillips (36).

Krásná Meghan ale dokázala to, co nikdo před ní. Už před časem se šuškalo, že princ Harry bude chtít být na svátky se svou láskou a požádá svou babičku o výjimku. Královský komentátor Richard Fitzwilliams spekuloval o tom, že jako důvod Harry uvede fakt, že Meghanina rodina je daleko.

Podle britského novináře specializujícího se právě na královskou rodinu, Richarda Kaye, už bylo na začátku měsíce jasné, že je tomu Alžběta II. nejspíš nakloněna. Meghan totiž mohla doprovodit Harryho na vánoční večírek uspořádaný pro personál Buckinghamského paláce. Byla to sice akce pro „pěšáky“, kuchařky, hospodyně, zahradníky a podobně, ale přesto to byl podle Kaye další Meghanin elegantní krůček, kterým mění zvyky královské rodiny.

Ale v úterý přišla skutečná bomba. Buckinghamský palác oficiálně oznámil, že se Meghan zúčastní vánočních oslav v Norfolku, a to i přesto, že oficiálně ještě není za prince Harryho vdaná!

Foto: Profimedia.cz

Královna do Norfolku pravidelně přijíždí, i odtamtud posléze odjíždí, vlakemFoto: Profimedia.cz

Od teď už ale tradičně

Meghan tedy získala výjimku, ale vše ostatní už se prý bude tradicemi a starými zvyklostmi řídit. A platí to i pro příchod hostů. Nemyslete si, že královna zahlásí, že v pravé poledne je oběd, a tak všichni dorazí prostě na dvanáctou. Členové rodiny, kteří jsou pozváni, aby strávili Vánoce s královnou a princem, dostanou pozvání na přesný čas. Kdy, to záleží na jejich postavení v rodině. Nejprve se dostaví ti nejmladší a naopak nejstarší a nejdůležitější, jako je třeba princ Charles (69) nebo jeho syn, William (35) s vévodkyní Kate (35) z Cambridge se dostaví naopak jako poslední.

Dary

Jestli máte někdy problém s výběrem dárku, protože máte pocit, že vaši blízcí všechno mají, představte si, že by vaší babičkou byla královna. A tak je zvykem, že si členové rodiny dávají spíše vtipné dary pro pobavení než pro užitek. Dary kupuje prý královna sama, a to ve známém londýnském obchodním domě Harrods, kam chodí mimo otevírací dobu, aby měla klid na výběr. Ačkoliv si ve Velké Británii lidé rozbalují dárky až 25. prosince na „Christmas day“ (u nás Boží hod), královská rodina si je rozdává už 24. během „Christmas Eve“ (u nás Štědrý den), a to podle německé tradice.

Návštěva kostela

Co by to bylo za hlavu anglické církve, kdyby se královna neúčastnila bohoslužby 25. prosince! Tradičně celá rodina chodí na pětačtyřicet minut dlouhou ranní vánoční mši do kostela sv. Magdalény. Všichni jdou dohromady a vždy v čele kráčel princ Phillip, s výjimkou loňského roku. To ho zaskočil princ Charles. Jak to bude letos, kdo ví. Královna tradičně přijíždí ke kostelu vozem.

Foto: Profimedia.cz

Dopoledne na Štědrý den chodí celá rodina do kostela, vpředu princ Charles (69) a Camilla (70), vévodkyně z Cornwallu Foto: Profimedia.cz

Jídlo

V Británii je zvykem jíst na Vánoce krocana, a tak tomu není jinak ani na Sandringhamském panství. S tím rozdílem, že tam ho připravuje tým profesionálních kuchařů. „Po bohoslužbě mají velký oběd, který zahrnuje salát s krevetami či humrem, pečeného krocana a tradiční přílohy, jako jsou pastiňák, mrkev, růžičková kapusta a vánoční pudink s máslovou polevou jako dezert,“ popisuje bývalý královský kuchař Darren McGrady (55). Menu je každý rok stejné a podle tradice je psané ve francouzštině. K večeři je pak bufet s patnácti až dvaceti jídly. U stolu ale vždy stojí kuchař a hosty obsluhuje.

Výzdoba

Královna na panství přijíždí o týden dříve mimo jiné i proto, aby dohlédla na všechny přípravy. Zdobí se dva vánoční stromečky, jeden obrovský, živý a druhý stříbrný, umělohmotný. Ten už si nějaké ty Vánoce v královské rodině pamatuje, podle kuchaře Darrena McGradyho je kolem třiceti let starý. Co se týče toho živého, zdobí se před Štědrým dnem, ale finální úpravy a konečné zavěšení všech ozdobiček je až na nejmladších členech královské rodiny, když i oni dorazí na panství. Vzhledem k tomu, že královna prosazuje spíše minimalismus, dá se očekávat, že výsledný efekt hlídá.

Foto: Profimedia.cz

Hosté přijíždějí podle dané hierarchie a důležitosti v rodině a stáří. Jedni z posledních přijíždějí právě vévodkyně Kate s princem Williamem a dětmi, princeznou Charlotte (2) a princem Georgem (4)Foto: Profimedia.cz

Další tradice

Je tradicí, že si princové William a Harry zahrají na Štědrý den fotbal. Týmy utvoří z personálu Sandringhamského panství a tamějších obyvatel a hrají proti sobě. Tedy obvykle hrají proti sobě, jen v roce 2015 tuto tradici porušili, když se oba dva postavili v základní sestavě za tým tamější hospody, The Black Horse. Na Štědrý den má v televizi proslov královna (ten je ale natočen pár dnů před jejím odjezdem ještě v Buckinghamském paláci), který poctivě všichni spolu sledují. Celá rodina je pak večer dlouho vzhůru a hrají společně šarády. Nikdo ale nesmí jít spát dříve než královna, tak to alespoň určuje královský protokol. No, snad mají alespoň děti výjimku.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry s princem Williamem tradičně na Štědrý den hrají fotbalový zápas. Týmy jsou složené z tamějších obyvatel a zaměstnanců panství Sandringham. Většinou hrají proti sobě, ale v roce 2015 byli v jednom týmuFoto: Profimedia.cz

Jaké vánoční tradice ve své rodině dodržujete vy?

Reklama

Načítám