Hlavní obsah

Eliška Balzerová slaví 70

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Je to jedna z nejkrásnějších českých hereček a diváci ji milují už desítky let. Doktorka Čeňková z Nemocnice na kraji města, Dáša ze S tebou mě baví svět a sexy Vilma z filmu Ženy v pokušení dneska slaví. Sedmdesátku by jí ale hádal málokdo!

Článek

Začínala v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, ale v podstatě už na začátku sedmdesátých let se začala věnovat i filmu. První velká bomba ale přišla v roce 1977, kdy se na obrazovkách objevil legendární a národem milovaný seriál Nemocnice na kraji města. V tu chvíli se zrodila nejen doktorka Alžběta Čeňková, ale také hvězda jménem Eliška Balzerová.

A téhle dámě je dnes sedmdesát, tomu ani nejde věřit!

Národem zbožňovaná

V podstatě se dá říct, že na co Eliška Balzerová sáhla, to se povedlo. Snad každý titul, ve kterém se objevila, stál za to.

Foto: ČTK

Seriál Nemocnice na kraji města byl obrovským úspěchem. Balzerová tam zářila mimo jiné po boku Ladislava Chudíka (†91), který hrál primáře SovuFoto: ČTK

Ze starších věcí je samozřejmě potřeba zmínit nejen seriál Nemocnice na kraji města, ale také seriál Zkoušky z dospělosti a roli profesorky Jánské.

Super úspěch přišel i v roce 1983 s také legendární komedií S tebou mě baví svět, kde Eliška Balzerová hrála Dášu Adámkovou, filmovou manželku Václava Postráneckého. Navíc byla od roku 1977 členkou Divadla na Vinohradech, a zářila tedy i na prknech, co znamenají svět.

Devadesátá léta ve znamení Fidlovačky

Ve druhé polovině devadesátých let se Eliška Balzerová vrhla do obnovy Divadla Na Fidlovačce, které bylo od roku 1976 zavřené. Herečka tehdy jela kolem a dostala nápad, který nakonec spolu s hercem Tomášem Töpferem proměnila v realitu.

V roce 1995 spolu založili Nadaci Fidlovačka, uspořádali tři benefiční večery, kde vystupovali čeští umělci bez nároku na honorář a které vysílala televize. A právě televizní diváci mohli na obnovu zchátralé budovy a obnovu divadla přispět.

Foto: Profimedia.cz

Eliška Balzerová a Tomáš Töpfer na snímku z roku 2011. Tihle dva spolu dokázali oživit Divadlo Na FidlovačceFoto: Profimedia.cz

Výsledek? Divadlo na Fidlovačce se v říjnu 1998 znovu otevřelo veřejnosti. Eliška Balzerová byla členkou souboru a Tomáš Töpfer ředitelem. V roce 2012 ale odešel ředitelovat do Divadla na Vinohradech a vedení po něm převzala právě Balzerová. V roce 2017 ale i ona z divadla odešla, nepohodla se s novou uměleckou šéfkou divadla a novým majitelem divadla.

Nové tisíciletí, nové úspěchy

Kromě smutného odchodu z Fidlovačky bylo ale pro Balzerovou nové tisíciletí ve znamení úspěchů. V roce 2003 spatřila světlo světa Nemocnice na kraji města po dvaceti letech a o pět let později další pokračování, seriál Nemocnice na kraji města – nové osudy.

A hlavně nesmíme zapomenout na rok 2010 a veleúspěšný film Ženy v pokušení, kde Balzerová dokonale ztvárnila sexy Vilmu, dámu v letech, z níž by si ale měly brát příklad o desítky let mladší ženy. Za tuhle roli získala Balzerová Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli!

Foto: Profimedia.cz

Českého lva předával Balzerové herec Martin HubaFoto: Profimedia.cz

Ani v dalších letech pak Balzerová nezahálela, excelovala třeba po boku Jiřího Bartošky v úspěšné Teorii tygra či ve filmu Tátova volha.

Rodina je základ

Jedno ale bylo pro herečku vždy důležitější než filmové či divadelní role a kariéra. Byla to rodina.

Foto: Profimedia.cz

Eliška Balzerová s manželem na konci loňského roku vyrazila na premiéru divadelní hry Malý princ v divadle Studio Dva, kde herečka také hrajeFoto: Profimedia.cz

Se svým manželem producentem Janem Balzerem (78) žije celý život. Vzala si ho v roce 1974 a má s ním dvě děti. Syna Jana (narozený 1976), který je farmaceut, a dceru Adélu (narozená 1983), která je divadelní dramaturgyní.

Věk je prostě jen číslo, a nedokazuje to jen Eliška Balzerová. Mnohem mladší ženy by mohly závidět i dalším slavným Češkám. Věřili byste, že Královna večerníčků JIřina Bohdalová sfoukne už 88 svíček?

Reklama

Načítám