Hlavní obsah

Erotické pomůcky: Kdy vám mohou ublížit?

Foto: thinkstock

Erotické hračky mohou život zpříjemnit, ale dejte pozor na jejich bezpečnostFoto: thinkstock

Reklama

Tyhle vibrující, mazlicí i dráždící věcičky můžou vás i vašeho partnera vystřelit do nečekaných výšin vzrušení. Dejte si ale pozor, aby vás místo toho neodeslaly do lékařské ordinace!

Článek

Při výběru erotických pomůcek na sobě nešetřete. Stánku v tržnici se zdaleka vyhněte, nakupujte v zavedených obchodech a dopřejte si kvalitní materiály a osvědčené značky. Jinak vám hrozí (ne)obyčejné úrazy...

Přiškrcený penis

Erekční kroužek, vyrobený nejčastěji ze silikonu nebo PVC, se nasazuje na kořen ztopořeného penisu. Zaškrcení způsobí, že z něj krev odtéká mnohem pomaleji – a tím se zpevní a prodlouží erekce. Jednoduché a účinné.

Ovšem i v tom největším víru vášně byste občas měli mrknout na hodinky. Omezení průtoku krve totiž není žádná legrace. Nedostatek kyslíku může způsobit poškození až odumření tkáně.

Na co si dát pozor:Nepoužívejte kroužek déle než 10–15 minut. Při otékání, brnění nebo bolesti se jej okamžitě zbavte. Dejte přednost takovému, který se dá sundat bez přetahování, případně snadno přestřihnout či přeříznout.

Foto: thinkstock

Některé materiály mohou způsobit i silnou alergickou reakciFoto: thinkstock

Jedovaté milování

Ftaláty jsou látky, využívané ke změkčování plastů. Čas od času je kvůli nim zakázán prodej některých dětských hraček (vloni to například byla čínská panenka, kde bylo nalezeno 60x více ftalátů, než povoluje evropská norma). Často je ale obsahují i „hračky pro dospělé“. Ftaláty se uvolňují z vibrátorů, dild a dalších pomůcek; přicházejí do těsného kontaktu se sliznicemi, přes které pronikají do krevního oběhu. V těle pak ohrožují funkce ledvin a jater a zvyšují riziko rakoviny, alergií či astmatu. U pánů jedovaté sexuální pomůcky snižují tvorbu testosteronu a spermií.

Na co si dát pozor: Na výrobky z gelu nebo PVC – u těch je vysoký obsah ftalátů pravděpodobný. Bezpečným (a také podstatně dražším) materiálem je silikon.

Zubní kartáček a vibrátor se nepůjčují

Lze se pomocí erotické hračky nakazit sexuálně přenosnou chorobou? „Bakterie a viry, způsobující tyto nemoci, mimo tělo nepřežijí," vysvětluje Roman Trýzna z Dermatovenerologické kliniky VFN a 1.LF UK. „Obecně se dá říci, že infekce je přenosná pouze při právě probíhající sexuální aktivitě, tedy například sdílením vibrátoru," doplňuje Roman Trýzna. Při divočejších zábavách je ale právě tohle – střídání pomůcky mezi dvěma i více účastníky – poměrně běžné.

Na co si dát pozor: Nepůjčovat bez důkladného omytí a dezinfekce. Pokud jste přímo „v akci“, platí pro vibrátor či anální kolík totéž, co pro penis: jedině s kondomem. To je samozřejmě nutné i tehdy, pokud používáte stejný přístroj pro pochvu a pro konečník. A nebojte se, sex s kondomem může být zábava.

Foto: thinkstock

Vyvarujte se přenosu pohlavních chorob. I na pomůcky použijte v případě jejich střídání kondom!Foto: thinkstock

Alergie na latex: stále častější

Latex je netoxický, hygienický a příjemný na dotek – ideální materiál na výrobu erotických pomůcek. Bohužel proti bílkovinám, které obsahuje, náš imunitní systém často protestuje. Čím častěji s latexem přicházíte do styku, tím větší je pravděpodobnost, že se alergie rozvine (kdykoli v průběhu života). Můžete očekávat vyrážku, ekzém, otoky, ale i potíže s dechem, v krajním případě šok.

Na co si dát pozor: Na běžné kondomy, ale i další výrobky s latexem (třeba sexy oblečky). Nezbude vám než používat bezlatexovou pánskou ochranu, i když je výrazně dražší a výběr je omezený. Pozor, přecitlivělost na latex se často kříží s alergií na tropické ovoce, například ananas nebo avokádo.

Jakou máte s erotickými hračkami zkušenost vy, dobrou, nebo špatnou? Fungují? Způsobily vám potíže? Svěřte se v diskusi – Vaše tipy i varování můžou ostatním pomoci.

Reklama

Načítám