Hlavní obsah

Fantastická domácí zmrzlina: Hotová za 3 minuty a bez zmrzlinovače!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Na to, abyste si dopřáli kvalitní domácí zmrzlinu, nepotřebujete mít v kuchyni další přístroj ani její výrobou strávit více než tři minuty. Nevěříte? Pojďte se naučit, jak se to dělá.

Článek

Jestli sem tam zrakem zabrousíte na etikety balených zmrzlin, leckdy se asi nestačíte divit. O těch točených z prášku ani nemluvě… Vyrobte si raději domácí pochoutku ze samých zdravých surovin – bude krásně sladká a krémová i bez přidaného cukru nebo smetany.

Onou zázračnou ingrediencí, která tohle všechno zařídí, jsou banány. Po zamrazení mají totiž parádní krémovou konzistenci a čím zralejší (tedy i tmavší) kusy vyberete, tím sladší zmrzlinu budete mít. Podle chuti banány pak už jen doplníte dalším ovocem, zředíte mlékem nebo dochutíte třeba dobrým kakaem. A na přípravu vám stačí jen kvalitní mixér!

Zdravá čokoládová zmrzlina

Potřebujete: 3–4 hodně zralé banány, 1/3 hrnku holandského kakaa, 4 lžíce arašídového nebo mandlového másla

Dle chuti: rostlinné nebo živočišné mléko, javorový sirup

Foto: Jakub Jurdič

Holandské kakao v kombinaci s arašídy dodá zmrzlině intenzivní chuť, barvu i krémovou strukturuFoto: Jakub Jurdič

Postup: Banány pokrájejte na tenké plátky, rozložte na pečicí papír a dejte zamrazit. Poté spolu s kakaem a arašídovým máslem rozmixujte na hladký krém. Podle potřeby zřeďte oblíbeným mlékem a případně doslaďte. Buď ihned podávejte, nebo přemístěte do jiné nádoby a hodinu dvě nechte v mrazáku.

Tip: Milujete čokoládu, ale hlídáte si linii? Zkuste naši čokoládovou pěnu z avokáda. Nikdo nepozná, že v ní není smetana!

Malinová zmrzlina

Potřebujete: 3–4 hodně zralé banány, hrnek čerstvých nebo mrazených malin, mléko (kravské, kokosové, mandlové)

Dle chuti: oblíbené sladidlo (javorový či agávový sirup, kokosový cukr, med)

Foto: Jakub Jurdič

Místo malin můžete použít i borůvky, ostružiny nebo třeba jahody. Prostě cokoli, co vám roste na zahrádce nebo čeká na upotřebení v mrazáku Foto: Jakub Jurdič

Postup: Na plátky pokrájené banány a celé maliny rozložte na pečicím papíře a dejte zatuhnout v mrazáku. Poté rozmixujte dohladka a podle potřeby a výkonnosti přístroje průběžně přilévejte mléko na zředění. Rovnou servírujte, nebo nechte ještě chvíli zatuhnout v mrazáku.

Ananasová zmrzlina à la Piña Colada

Potřebujete: plechovku ananasu (580 ml) nebo 1 čerstvý ananas, plechovku kokosového mléka (400 ml), 3–4 zralé banány

Dle chuti: limetku, javorový sirup, rum

Foto: Jakub Jurdič

Exotická chuť ananasu a kokosového mléka vás v létě příjemně zchladíFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na kousky pokrájený ananas a plátky banánu dejte zamrazit rozložené na pečicím papíře. Poté přemístěte do mixéru a spolu s kokosovým mlékem rozmixujte dohladka. Podle chuti dolaďte trochou sirupu (jestli jste používali nakládaný ananas), rumu, limetkové šťávy nebo sladidla. Ihned podávejte, nebo nechte ještě chvíli odpočívat v mrazáku.

Tip: Ananas je skvělý i naslano – na grilovačce jako první mizejí pikantní ananasové jednohubky se slaninou a v těsném závěsu za nimi i kuřecí špízy s ananasem.

Mixéry, které si poradí i se zmrazeným ovocem

Foto: Archiv firem

Mixér s příkonem 1000 W a ocelovým příslušenstvím si s mrazeným ovocem i ledem poradí opravdu hravě (vyzkoušeno v redakci!). Na foto (zleva): Braun MQ 9045, 3490 Kč, G21, 2499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

I tak praktická věc jako tyčový mixér může mít hezký design a na výběr několik barevných provedení. Na foto (zleva): Kenwood, 3990 Kč, KitchenAid, 4490 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Ty nejvybavenější tyčové mixéry zastanou i velkého robota: umějí nejen mixovat, šlehat a drtit led, ale i strouhat. Na foto (zleva): Braun, 4290 Kč, Bosch, 2589 KčFoto: Archiv firem

V jednoduchosti je krása, nemyslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám