Hlavní obsah

Fenomén singles - máme se ho bát?

Foto: shutterstock.com

Jste typ, který nemůže žít bez partnera?Foto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už několik let se singles skloňuje v mnoha pádech. Život bez závazků se stal zkrátka trendy. Samotářů rapidně přibývá - proč tomu tak je? Co vám solitérní život může dát a o co všechno přicházíte?

Článek

Podle odborníků důvodem tohoto fenoménu může být negativní zkušenost z dětství. Děti vyrůstají v rodinách, kde klasický model manželství nefunguje, někdy jim dokonce působí jisté trauma, a pak není divu, že mají do budoucna strach se vázat. A také nechtějí opakovat chyby, kterých se jejich rodiče dopustili.

Jak se rodí singles

To, jestli najdete oblibu v singles, může ovlivnit i společnost, ve které se pohybujete. Pokud vaše kamarádky preferují svobodný život, půjdete pravděpodobně v jejich šlépějích. Stane se to jistou normou, podle které se budete řídit. Dalším faktorem může být i vaše bydliště. Maloměsto nebo vesnice singles zrovna nepřejí. Velkoměsto je naopak jejich semeništěm. Nahrává tomu anonymita prostředí.

Pro začátek vyšli do ulic a zeptali se přímo vás. Co myslíte, je lepší být single, nebo mít partnera?

Nedobrovolné stoupenkyně

Doba je zkrátka neúprosná a věčná potřeba peněz nás někdy do stavu singles sama přivede. Znáte to, klasický příklad, peníze dělají peníze a z vás se postupem času stala workoholička pracující v dobře zavedené firmě. Není možné se nijak vázat, není čas na to být s někým, a když je, volíte raději relax. Jak ze začarovaného kruhu ven? Chvilková samota nikomu ještě neublížila, ale čeho je moc, toho je příliš. Je na čase uvědomit si, že všechno je otázkou vlastních priorit a hodnot. Je to jen na vás. Bude-li na nejvyšším stupínku kariéra, nezbude vám čas na vztah.

Co vám hrozí?

Zeptali jsme se odborníka na názor, jaká rizika s sebou život singles přináší. „Singles jsou zaměření na zážitky, kariéru, touhu být oceňováni. Partnerství si však cení více kooperace a naslouchání a tyto dovednosti mnohým singles chybí," říká Lucian Kantor, psycholog a manželský poradce, a přitom varuje: „Nečiňme z nich prvoplánové egoisty, ale jejich pozornost na sebe sama je zvýšená. Užívají si života, sil a zdraví, dokud to jde a mnohdy, když se rozhodnou zakládat rodinu, nemohou nalézt správného partnera." Podle něj jsou singles ohroženi samotou a pocitem nepochopení, což ovšem neznamená, že všichni tito lidé touží po rodině nebo že by byli pouze nešťastní. „Výzkumy na druhou stranu ukazují, že svobodní zaměstnaní lidé žijící samotářsky jsou mnohem nešťastnější než důchodci, pracující páry a mladé rodiny," dodává psycholog Kantor.

Samota není přirozená!

Mám kamarádky, které si samotu zvolily jako svůj životní styl. Ať už proto, že po několika vztazích, které řekněme nebyly ideální, ztratily nejen důvěru v partnera, ale i chuť se komukoli přizpůsobovat. Nekompromisně žijí svůj nezávislý život.Je třeba si uvědomit, že přátelé budou suplovat partnery pouze dočasně, jelikož i oni mají svůj vlastní život.

Foto: shutterstock.com

Dokážou partnera nahradit přátelé?Foto: shutterstock.com

Statistiky hovoří jasně

Uvádí se, že u nás je 15 % lidí ve věku do třiceti let, kteří žijí solitérním životem. Tohle číslo zatím není nijak alarmující. Ovšem neblýskáse ani na lepší časy. Těchto lidí bude rozhodně kvůlidisfunkčnímu rodinnému zázemí a pozdějšímu psychickému vyspívání apod. ještě přibývat. A není divu. Vždyť dnes a denně nás současný životní styl nutí k individualismu, ať chceme nebo ne. Přidá-li se k tomu pracovní vytížení, budování kariéry a nepovedené vztahy, je singles na světě. Existují také teorie, které tvrdí, že singles prosazují hlavně narcističtí jedinci neschopní přijmout odpovědnost za druhé.

Muži versus ženy

Ženy se liší od mužů. Muže více ovlivňuje společnost, ve které se pohybují. Singles muži bývají z rodin, kde měli nebo mají velmi úzký vztah s matkou. K tomu tíhnou spíše jedináčkové nebo prvorození synové z rodiny, kde otec nezastával svou roli dobře nebo chyběl úplně. A tak se vlastně stali pomyslnými náhradníky partnera.

Na rozdíl od toho ženy singles bývají spíše kariéristky, které se bojí přiznat samy sobě, že touží po něčem jiném, než je nevázaný způsob života. Odsouvají rodinu do pozadí a nepřijímají klasický model ženy v domácnosti vychovávající děti. Mohou se také tímhle způsobem projevovat i přemrštěné nároky na partnera, který by se měl podobat jejich ideálnímu silnému otci. Přesto - biologické hodiny tikají každé z nás a naše názory se tak díky tomu mohou zásadně změnit.

A kdo nese samotu hůře, muži nebo ženy? „Výzkumy i moje zkušenost ukazují, že ženy se více obávají samoty, ale pokud ve stáří samota nastane, jsou připravené ji snášet," dodává Lucian Kantor.

Foto: shutterstock.com

Může mít žena rodinu a přitom dělat kariéru?Foto: shutterstock.com

Jak z toho ven?

Patříte-li k samotářkám, vězte, že na život plný svobody se opravdu lehce zvyká. Cesta ven, pokud se rozhodnete jinak, je ovšem mnohem komplikovanější. Je spousta lidí, kteří si tuto past neuvědomují. Jsou svobodní, mají dobrou práci a vlastně nikdy být single ani nechtěli. Tehdy byla svoboda bez závazku příjemná. Proč ne? Ale pak se objeví známí a přátelé, kteří už všichni do jednoho založili rodinu v době, kdy oni dělali svá důležitá pracovní rozhodnutí a věnovali se úplně jiným věcem. Rázem se změní pracovní kázeň, a protože všechno na sebe navazuje, tak může být váš život náhle v troskách. Situace se mění a je těžké vrátit se zpět do pohody, natož začít navazovat trvalý vztah. Jinak, než změnou priorit a uskromnění se však  ze začarovaného kruhu nedostanete.

Má partnerství šanci?

Myslíte si, že má v dnešní době plné rozvodů tradiční manželství šanci? „Klasický fungující manželský svazek je nejlepší variantou pro výchovu dětí, vše ostatní je pouhým kompromisem. Udržet manželský svazek ve fungujícím stavu je nekončící, celoživotní úkol, který začíná výběrem správného partnera. V mé poradenské praxi se setkávám často s páry, které se při výběru soustředily na pomíjivé hodnoty a po čase zjišťují, že jim chybí to základní - pocit sounáležitosti," uzavírá psycholog Lucian Kantor.

Vize do budoucnosti...

Čistě hypoteticky - jaký může mít vzrůstající tendence fenoménu singles -vliv na společnost? „Nerad se pouštím do sociologických teorií dopadu moderního chování populace na dopad lidstva. Ale vyjdu-li z mého subjektivního názoru, pak situaci je nutno vnímat v širším kontextu a z jiného úhlu. Jelikož je  v moderních společnostech při výchově dětí a mladé generace kladen důraz na jednotlivce, jeho seberealizaci a blaho, potýkáme se s fenoménem singles. Až budeme klást kooperaci nad individualitu, bude se fenomén singles upozaďovat," říká psycholog Kantor. Spolu s tím je také pravděpodobné, že oddalování manželství bude mít dopad na porodnost, která se tak bude snižovat a pravděpodobně také dojde k vyrovnání rolí mezi ženami a muži. Ale skutečnost ukáže až čas.

Chcete vědět, jak to opravdu chodí v běžném životě?

O fenoménu singles stejně jako o partnerských problémech všeho druhu pojednává i nový třináctidílný seriál Přešlapy, který startuje úvodním dílem dnes ve 20.00 na TV Prima. Ve společnosti známých populárních herců budete moci sledovat životní kotrmelce tří párů ve věku od 30 let. Jsou stejní jako vaši sousedé či kolegové z práce, a proto si je brzy oblíbíte. Nejen pro příznivkyně seriálů je to další důvod, proč si každou středu zapnout televizi a příjemně u ní zrelaxovat.

Hrdinové prožívají to samé, co většina třicátníků – šťastné okamžiky i partnerské neshody, problémy s rodinnými financemi, rozhodování mezi mateřstvím a kariérou, žárlivost i nevěru, a to vše s obrovským nadhledem a humorem jim vlastním. Hlavní postavy seriálu ztvárnili Filip Blažek, Zuzana Norisová, Jitka Schneiderová, David Novotný, David Matásek a Soňa Norisová. Potěšeni mohou být i fanoušci skupiny Support Lesbiens, kteří nahráli titulní píseň k seriálu. Kromě příjemně stráveného večera můžete vyhrát i 250 000 korun! Více informací o seriálu a soutěži najdete ZDE.

A jaké zkušnosti máte se solitérním životem vy? Co vás na single baví? V čem je naopak partnerství podle vás hodnotnější? Pojďte si s námi vyměnit názory na toto téma a sdělit nám důvody, proč jste se rozhodly pro to či ono na info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám