Hlavní obsah

Fitjazz: Baví vás hubnout tancem?

Foto: Refmedia

Fitjazz využívá taneční technikuFoto: Refmedia

Reklama

Stále hledáte, jak byste obohatili své sportovní aktivity a spálili přebytečné kilojouly? Zhubli jste nějaké to kilo, ale váha stagnuje? Dopřejte tělu změnu. a zkuste úplnou novinku – fitjazz. Posílíte kondičku, zatančíte si na náročnější hudbu a protáhnete celé tělo. Zvládnou ho i úplní začátečníci!

Článek

Nové cvičení využívá taneční techniku pro ovládnutí jednotlivých svalových skupin. Kromě samotného posilování problematických partií si také zlepšíte kondičku a držení těla. Nejvíce však dostanou zabrat vaše dolní končetiny, které dobře tvaruje, břicho, hýždě, ale i paže.

Tanec ve velkém stylu!

Jeho zakladatelka a lektorka Helena Peerová se inspirovala taneční technikou Jazz dance. Už z názvu je jasné, že pomocníkem při tomto formování postavy je jazzová hudba. Kromě toho si na hodinách můžete zatančit i na soulové písně Louise Armstronga, Franka Sinatry nebo Arethy Franklin, což jistě potěší jejich příznivce. Máte-li obavy, zda pro vás nový druh cvičení je vhodný, nemusíte se bát. Jednoduché variace hravě zvládnou i začátečníci a ještě se při nich zapotí i pobaví.

Jak vypadá hodina

Jako při jiném cvičení se na začátku hodiny nejprve řádně protáhnete a prodýcháte. Pak následuje část, při které lektorka podrobně vysvětlí a pomalu vás naučí kroky, které budete potřebovat v závěru lekce. Když už vám to půjde, přejde se plynule k silovému cvičení. Závěrečná sestava, která se opakuje vždy asi tři lekce za sebou, přichází na řadu po posilování. Na konci nesmí chybět ani klasický strečink, aby se tělo protáhlo a uvolnilo.

Aerobní, nebo silové cvičení?

Toto cvičení se řadí spíše k silovým tréninkům. Ty by v hubnoucím cvičebním plánu rozhodně neměly chybět, i když by jich mělo být méně než aerobních aktivit, a to asi jedna třetina ku dvěma. „Tempo bych označila jako středně rychlé. Pohybujeme se v aerobní zóně a také jistý čas i v anaerobní,“ říká Helena Peerová. Jak již bylo řečeno, fitjazz tvaruje zejména dolní končetiny, ale nevynechává ani bříško, zadeček nebo paže.

Ohebnost budete mít v malíčku!

Při cvičení se ovšem zvyšuje i rozsah pohybu v kloubech (ramenních, kolenních, kyčelních a hlezenních) a celková pružnost páteře. Od ostatních cvičebních metod se fitjazz liší zejména tím, že využívá speciálního způsobu postavení chodidla, které přímo ovlivňuje držení těla. To má dobrý vliv i na správnost provedení cviků na břišní svalstvo, které se nevyklenuje směrem ven, ale drží se ve správné poloze. Jde o techniku, která pravděpodobně byla již využita při cvičení původní jógy, ale dosud nebyla přenesena do běžného cvičení.

Foto: Refmedia

Cvičení dbá na správné držení tělaFoto: Refmedia

Co byste o fitjazzu měli vědět

  • „Fitjazz vznikl v Čechách a stále ještě vlastně vzniká, jelikož se dolaďuje jeho finální podoba a umístění i v dalších fitcentrech v České republice,“ říká Helena Peerová.
  • Cvičit jej můžete, i když nemáte valnou fyzičku. Podle zakladatelky tohoto cvičení se kondička buduje a zvyšuje postupně. Jde hlavně o to, pracovat s tělem tak, abyste si uvědomovali jednotlivé pohyby.
  • Cvičit jej mohou všechny věkové kategorie. Nejstarší účastnici je dokonce sedmdesát let. Zatím se v blízké budoucnosti nepočítá jen s dětskými lekcemi. Na hodině se sejde ideálně 10 až 12 lidí.
  • Jednotlivé sestavy jsou rozděleny podle náročnosti od nejjednodušších po složitější. Nejsložitější sestavy jsou v podstatě čistě taneční a jen lehce obohacené o posilování problematických partií. Proto se klidně po čase můžete odhodlat tančit i na profesionálnější úrovni.
  • Při hodině spálíte podle lektorky 1670 až 2100 kilojoulů, pro porovnání  - za hodinu na in-line bruslích spálíte 1700 až 3000 kilojoulů a za hodinu běhu 1750 až 3200 kilojoulů.
  • Omezení prakticky neexistuje, pokud netrpíte vážnými zdravotními problémy, onemocněním srdce či většími problémy s páteří.

Zatím se fitjazz cvičí od ledna jen v Praze, ale nebude dlouho trvat a bude jistě okupovat i fitcentra v krajích, jelikož poptávka po něm stále roste a školí se nové a nové lektorky. Hodina cvičení vás přijde na 90 korun. Můžete ale získat i množstevní slevu.

Nevím, jak vy, ale já si určitě zatančit půjdu.

Reklama

Související témata:

Načítám