Hlavní obsah

Fobie podle znamení: z čeho mají strach?

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Nejrůznější strachy a fobie provázejí většinu z nás a málokdo může říct, že mu husí kůži nenahání vůbec nic. Co děsí jednotlivá znamení horoskopu? Kdo má jakou fobii?

Článek

Když opomeneme strachy způsobené traumaty a zlými zážitky, zbudou nám neopodstatněné a nelogické fobie, které pramení zevnitř člověka a dovedou pěkně potrápit právě proto, že je neumíme rozklíčovat. Čeho se iracionálně nejvíc bojí jednotlivá znamení zvěrokruhu a co jim nedá spát?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani patří mezi nejodvážnější znamení, hlavně kvůli své zbrklosti. Do mnoha věcí se vrhají bez rozmyslu, takže nemají čas se bát. Jinak je u nich častým jevem klaustrofobie, nemají rádi uzavřené prostory, ve kterých se nemohou ani hnout, protože pohyb je pro Berany přirozeností. Kromě toho se bojí odhalení svého pravého já – neradi si druhé pouští pod kůži, raději nosí tvrďáckou masku.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci se bojí hlavně toho, že nad svým životem ztratí kontrolu, že jejich plány přestanou vycházet a oni se budou muset pustit do improvizace, což rozhodně není jejich silná stránka. Nemají rádi nečekané změny a rychlé akce, zpanikaří, když po nich někdo chce flexibilitu. Špatně se vyrovnávají také s nekomfortními situacemi, pokud nemají čas připravit se na ně dopředu – a může jít stejně dobře o náhlou schůzku jako o let letadlem, zkrátka cokoli, co je vystaví stresu a vytrhne ze zavedené rutiny.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Býci se děsí, že všechno bude jinak. Flexibilita není jejich silná stránkaFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci  jsou dost nebojácné znamení, podobně jako Berani se před výzvami života rozhodně nezastaví, ale naopak se do nich vrhají rovnou po hlavě. Děsí je samota – a to ve všech významech toho slova. Nezvládají představu, že by se v životě neměli o koho opřít a museli se spolehnout jen sami na sebe, stejně tak je děsí představa, že budou dlouho v jedné místnosti bez přítomnosti kohokoli dalšího. A že by šli sami do kina? To ani náhodou.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci mají obecně dost nízké sebevědomí, takže často trpí iracionální fobií, že nejsou dost dobří. Mají pocit, že na nic nestačí, že se vždycky najde někdo lepší než oni, že jsou pro své okolí zklamáním – to jsou věci, kvůli kterým nemohou spát a které je hodně trápí. Strach mají taky z odmítnutí, což jim často brání vůbec něco zkusit. Někdy se proto uchylují ke zcela neračímu chování a jednají chladně, odmítavě a povýšeně – vždy však za to může jejich vnitřní nejistota.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

U Lvů  se projevují jejich velikášské sklony a jejich největším strachem je představa, že na ně svět zapomene, že nebudou dostatečně důležití a výjimeční na to, aby se zapsali do jeho běhu. Mají pocit, že po sobě musí zanechat nesmazatelnou stopu, a jakmile tenhle svůj cíl ve vlastních očích nenaplňují, propadají se do ochromujícího děsu. Kromě toho se také bojí dávat všanc své skutečné city a emoce, a tak je často skrývají za nepropustnou fasádou.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Lvi mají hrůzu z toho, že budou nikdo. Potřebují, aby je svět znal a obdivovalFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Největší fobií pro Panny je rozhodně strach z chaosu, z nepořádku a neorganizace. Děsí je nestrukturované a neřízené situace, kdy je třeba improvizovat. Postrádají schopnost se v nich orientovat a zvládat je jako ostatní, cítí se nejistě a pod ohromným stresem. Kromě toho mají doslova panickou hrůzu ze selhání – mají na sebe obrovské nároky a automaticky předpokládají, že se na ně stejně dívají i ostatní.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy mají největší hrůzu z hádek a konfliktů, které přímo bytostně nesnáší. Ke spokojenému životu potřebují harmonii a příjemnou atmosféru. S negativními emocemi nedovedou dobře pracovat, a když na ně někdo křičí, může je to dohnat až k slzám. Bojí se i zodpovědnosti, a proto málokdy šplhají vysoko po kariérním žebříčku. Rozhodování není jejich silnou stránkou a děsí je, že by se na ně někdo jiný spoléhal.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři se bojí, že si někoho pustí blízko k tělu, a ten je zradí. A tak si k sobě nikoho nepouštějí. Jsou podezíraví a nedůvěřiví, vždycky si drží odstup a chladnou fasádu. Nesnáší, když jsou někomu vydáni na milost a nemilost. Jsou-li ve špatném rozpoložení, děsí je vlastně lidi obecně – mají někdy problém se do druhých vcítit a reagovat adekvátně pro danou společenskou situaci, čehož si jsou ale zároveň vědomi. Hrůzu v nich budí také davy a strkanice.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Štíry děsí davy i lidé obecněFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

I když se to nezdá, Střelci jsou často poměrně bázliví a děsí se věcí, které byste do nich neřekli – třeba tmy, pavouků nebo hadů. Kromě toho mají strach z nudy a jakéhosi rutinního zakořenění. Mají pocit, že život je potřeba prožívat aktivně, zažívat stále něco nového, naplnit ho překvapeními a nejrůznějšími „poprvé“. Jak se jim tedy situace začne zdát příliš stabilní, rychle z ní prchají, i když tím většinou škodí hlavně sami sobě.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi mají strach z nepoznaného a nečekaného. Neumí reagovat na situace, na které nejsou připraveni. Další jejich slabinou jsou emoce – protože je sami neumí příliš artikulovat a vyjádřit, neumí si ani poradit s tím, když se před nimi někdo složí nebo jinak silně emocionálně zareaguje. Příliš intenzivní city vyjádřené příliš otevřeně jsou pro ně náročné a často před nimi raději utečou, než aby se s nimi nějak vypořádali.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Jakou fobii mají svéhlaví a silní Vodnáři? Rozhodně u nich převládá strach ze zacyklení, z omezování, z nesvobody. Volnost je pro ně naprosto klíčová, a jakmile je o ni někdo připraví, nedovedou existovat. Hrůza z nesvobodného života je pro ně motivací k tomu, aby si zařídili život, v němž nebudou na nikom závislí. A i když se k něčemu upíšou, neznamená to, že vydrží až do zdárného konce. Nuda a šeď každodenní rutiny je děsí.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby mají v podstatě podobné fobie jako Raci – bojí se samoty, bojí se odmítnutí a bojí se toho, že nejsou dost dobré. Kromě toho si ze všeho dělají hlavu – mají fantazii, která jim umí každou situaci vykreslit v těch nejčernějších barvách. Strach v nich vyvolává i nutnost čelit společenským situacím, zvlášť když se musí pohybovat v kolektivu, který dobře neznají. Výlety „mezi lidi“ jsou pro ně náročné a raději mají po boku nějakého parťáka.

A teď se podívejte na fobie slavných.  Která sexbomba se bojí podívat do zrcadla? 

Reklama

Související témata:

Načítám