Hlavní obsah

Fotografie z královského alba: Jaký je princ Charles?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdéle čekající následník trůnu, rozvedený princ, potížista. Princ Charles dnes slaví 70. narozeniny. Podívejte se, jaké to je vyrůstat s tím, že vaše matka je královna a vy jednou budete panovníkem.

Článek

Jestli se nestane nic nepředvídatelného, princ Charles, který dnes slaví 70. narozeniny, usedne na královský trůn jako nejstarší panovník v historii Británie. Nechává tak za sebou krále Williama I., který usedl na trůn v roce 1830 v necelých pětašedesáti letech. Věk ale není jediná zajímavá věc na nejstarším synovi královny Alžběty II. (92). Je vlastně takovým spojovatelem mezi tradiční britskou královskou rodinou a tou moderní.

To, co by bylo v mládí u jeho matky naprosto nepřijatelné, se u jeho synů, prince Williama (36) a prince Harryho (34) i jejich manželek toleruje. Podívejte se, jakých bylo sedmdesát let života prince Charlese, čím si musel projít nejen on, ale i jeho nejbližší, potažmo celá Velká Británie.

Do školy jako prostý Brit

Nejstarší syn královny Alžběty II. a prince Philipa (97) se narodil 14. listopadu 1948 jako princ Charles Philip Arthur George. Jeho matka se stala královou, když mu byly teprve tři roky.  Prý byl velice plachý, stydlivý, ale také poněkud neohrabaný. Zprvu měl guvernantku, která ho vyučovala, ale v roce 1956 se rodiče rozhodli, že Charlese pošlou do běžné denní školy, což bylo něco do té doby naprosto nevídaného. Královské děti se učily vždy doma.

Foto: Profimedia.cz

Tehdy to byla teprve dvaadvacetiletá princezna Alžběta. Královnou se stala o tři roky později Foto: Profimedia.cz

Milovaná babička

Dětství prince Charlese ale asi vždycky nebyl úplně med, podobně jako pro jeho mladší sestru, princeznu Annu (68), která se narodila o necelé dva roky později, v srpnu 1950. Když se jejich matka stala královnou, diář se jí rázem zaplnil a na děti nezbývalo příliš času. Snažila se veškerá rodinná rozhodnutí delegovat na svého muže, prince Philipa, ale i ten měl své povinnosti. Princ Charles měl ale velice blízko ke královně matce (†101), své babičce, která ho také zbožňovala. Jak ukazuje osobní korespondence, královna matka se snažila svoji dceru a zetě přemluvit, aby malého Charlese poslali na školu do Eatonu, který je k Londýnu mnohem blíže než Gordonstoun, jenž leží ve Skotsku a kam nakonec skutečně šel.

Foto: Profimedia.cz

Při cestě na oslavu 60. narozenin královny matky. Vedle prince Charlese sedí jeho sestra princezna Anna a na klíně má bratra, prince Andrewa. Nejmladší, princ Edward, se narodí až za čtyři roky Foto: Profimedia.cz

První studovaný princ 

Budoucímu králi se samozřejmě dostalo toho nejlepšího vzdělání. Jako hlavní obor si vybral dějiny a tímto směrem se ubíral po celou dobu studia, na Univerzitě v Cambridge se věnoval archeologii a antropologii. V roce 1970 pak jako první člen britské královské rodiny získal vysokoškolský titul. V královské rodině je tradicí, že muži stráví nějaký čas v armádě. Princ Charles, inspirován svým otcem, který miluje letadla a lodě, se dal nejprve k letectvu, a posléze i námořnictvu.

Foto: Profimedia.cz

Na horách s otcem princem Philipem (vlevo) a sestrou princeznou Annou (vpravo). Fotografie byla pořízena v roce 1965Foto: Profimedia.cz

Královský sukničkář 

Princ Charles byl prý pěkný sukničkář. V roce 1977 chodil s jistou lady Sarah Spencer (63), když poprvé uviděl její sestru, lady Dianu (†36). Rozhodně to nebyla láska na první pohled, chodit spolu začali o tři roky později. Dvojice se snažila schovávat před médii, ale ta je nakonec stejně vyčmuchala. Poprvé zachytila stydlivou „Lady Di“ a celý národ (a nejen on) se do ní okamžitě zamiloval. V únoru 1981 oznámili zasnoubení a v červenci se brali.

Foto: Profimedia.cz

Trasu princezny Diany z Clarance House do katedrály sv. Pavla, kde se svatba konala, lemovalo šest set šedesát tisíc divákůFoto: Profimedia.cz

Na věky věků?

Pochyby nad velkou láskou se ale vznášely už od prvního společného rozhovoru po zasnoubení. Když se dvojice redaktor ptal, zda jsou zamilovaní, Diana okamžitě vyhrkla, že samozřejmě ano, ale princ Charles s potutelným úsměvem odpověděl otázkou – co vlastně znamená milovat? No, nebyla to zrovna ta pravá chvíle na filosofické úvahy o lásce a jejím významu. Nicméně i přesto byly první roky jejich manželství šťastné. V roce 1982 se jim narodil syn William a o dva roky později Harry.

Foto: Profimedia.cz

Manželství s princeznou Dianou trvalo jen do roku 1996, než byli rozvedeni Foto: Profimedia.cz

Ochrana chlapců

Rozvod rodičů William a Harry nesnášeli úplně dobře – které dítě je z toho šťastné? To nejhorší ale mělo teprve přijít. V roce 1997 jejich matka, princezna Diana, zemřela v Paříži při autonehodě. Princ Charles nad nimi držel ochrannou ruku a snažil se je ušetřit tlaku veřejnosti a médií, který na ně dopadal, ačkoli ne vždycky se mu to dařilo. A snažil se jim maximálně kompenzovat, že přišli o jednoho rodiče. Dodnes se ani jeden z princů se smrtí své matky úplně nevyrovnal, jak řekli v dokumentu „Diana, naše matka: Její život a odkaz“, který byl natočen k loňskému 20. výročí jejího úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles vždy bral své syny na hory si zalyžovat, jeho nejoblíbenější destinací je Klosters ve Švýcarsku (vepředu ve žluté bundě je mladší princ Harry, vedle princ William a princ Charles je za nimi)Foto: Profimedia.cz

Femme fatale budoucího krále 

První ženou prince Charlese byla sice Diana, ale tou osudovou byla Camilla Parker-Bowles (71), rozená Shand. Poprvé se s princem potkali už v roce 1970, ovšem nic z toho nebylo, ačkoliv při pohledu na tuto ženu zažil Charles něco, co do té doby neznal. Královský životopisec Penny Junior později napsal, že na ní miloval stejný smysl pro humor a to, že se smála očima úplně stejně, jako ústy.

Během sedmi let, co byl princ v armádě, se Camilla vdala, a tak o jejich románku nemohla být ani řeč, nicméně zůstali přáteli. Jenže lásce neporučíte, a to ani v případě, kdy jste dědic trůnu. Nakonec, ačkoli byli oba dva v manželství s někým jiným, nechali popustit uzdu vášním a z jejich vztahu se stalo veřejné tajemství. V roce 2005 se vzali. A byl to skutečně revoluční sňatek v královské rodině – do té doby nebylo možno, aby si člen královské rodiny vzal člověka, který je rozvedený a jehož bývalý partner je stále naživu.

Foto: Profimedia.cz

Camilla dodržela tradici a jakožto rozvedená se vzdala bílé barvy svatebních šatů Foto: Profimedia.cz

Dědeček workoholik 

Princ Charles patří k nejaktivnějším členům královské rodiny, a dokonce si ho kvůli tomu dobírají i jeho synové. V novém dokumentu, který byl natočen k jeho jubileu, se nechali slyšet, že jejich táta pracuje dlouho do noci, až se kolikrát ráno probudí s papíry obtisknutými na čele. I přesto se ale snaží najít si čas na svá tři vnoučata, ke kterým příští rok na jaře přibude ještě čtvrté. Prý jim rád předčítá z knih, jeho oblíbenými jsou ty o čarodějném učni Harry Potterovi. Že má princ Charles dobré srdce a svoji rodinu miluje, dokázal i letos v květnu. Když si mu mladší syn postěžoval, že jeho nastávající Meghan Markle nemá kdo odvést k oltáři, odpověděl, že udělá vše, co si Harry bude přát, a že ji k tomu oltáři klidně odvede on sám.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. a tři následníci trůnu. Její nejstarší syn, princ Charles, nejstarší pravnuk, princ George a nejstarší vnuk, který má šanci stát se králem, princ WilliamFoto: Profimedia.cz

Myslíte si, že by byl Charles dobrým králem?

Reklama

Načítám