Hlavní obsah

Francouzská okna do bytu i domu

Foto: Thinkstock

Francouzské okno nepřináší jen radostFoto: Thinkstock

Reklama

Architekti je milují a jejich majitelé také. Aspoň na začátku. Okna až k zemi, kterým se říká francouzská, nabízejí krásný výhled, propojují místnosti s okolím a vypadají zajímavě. Ale pozor, mají i spoustu nevýhod!

Článek

Jako francouzská se označují okna začínající u podlahy. Ta klasická mají oproti nim dolní hranu zhruba osmdesát centimetrů nad podlahou. Zpravidla na ně navazuje zahrada či terasa, v bytech pak balkon nebo lodžie. Pokud tam nejsou, musí okna chránit zvenku bezpečnostní zábradlí.

Více světla a lepší výhled

Mezi výhody francouzských oken rozhodně patří lepší výhled, a to nejen v rodinných domech. Je to důležitá vlastnost zvlášť pro byty ve vyšších patrech, kde jinak člověk kouká do nebe a nemá kontakt s okolním světem pod sebou. Francouzská okna to dokážou napravit.

Velkou plochou francouzských oken proudí do bytu až dvakrát tolik světla než u těch obyčejných. Večer tak rozsvěcujeme až později a šetříme energii. Můžeme jim přiznat ještě jednu úsporu, a to v zimě při větrání. Tedy když měníme vzduch v místnosti správně, to znamená, že je otevřeme na zhruba pět až deset minut zcela dokořán. U velkých oken proudí do místnosti více čerstvého vzduchu, proto stačí ta kratší doba. Také úniky tepla jsou tak menší. Jenže tím seznam výhod zřejmě končí.

Foto: archiexpo.com

U oken na jih je třeba vyřešit zastíněníFoto: archiexpo.com

Kvalita na prvním místě

Než se pro francouzská okna rozhodneme, měly bychom vědět, že právě skly utíká z bytu či domu až jedna třetina energie. A u velkých oken to bude ještě více. Proto je třeba při výběru dbát na kvalitní tepelněizolační vlastnosti, i když nás takový výrobek přijde dráž. Kvalitu okna udává písmeno U, tedy takzvaný koeficient prostupu tepla. Platí, že čím je hodnota U menší, tím lépe. V současnosti se jako dobrá označují okna s hodnotou 1,1. Pozor, musíme sledovat vlastnosti celého okna a ne pouze skla. Pokud by bylo osazené v nekvalitním rámu, uteče skrze něj spoustu tepla. Je také třeba, aby bylo okno správně zabudované, jinak se můžeme potýkat nejen s únikem tepla, ale okno se může i více rosit.

O nevýhodách velkých prosklených ploch, zvlášť pokud jsou natočené na jih či západ, jsme se mohly přesvědčit v minulých dnech. Zatímco venku bylo kolem třiceti, v místnostech teploty stoupaly i o deset stupňů více. Kdo tedy uvažuje o francouzských oknech, měl by se hned zajímat o účinné, nejlépe venkovní zastínění. Zde si lze vybrat od speciálních textilních až po velmi účinné hliníkové rolety.

Foto: vsechnydomy.cz

Velká francouzská okna vypadají velmi dobřeFoto: vsechnydomy.cz

Kam s radiátorem?

Pokud se rozhodneme pro francouzská okna, měly bychom také počítat s vyššími náklady na topení, tedy jeho pořízení. Klasický radiátor, který máme zavěšený pod oknem, sem nedáme. Respektive lze ho sem dát, ale zkazíme si tím výhled a nebude to vypadat pěkně. Proto je třeba vymyslet jiný způsob – projektanti zpravidla do těchto místností navrhují podlahové konvektory, kdy je topné těleso umístěné v podlaze a zakryté mřížkou, přes kterou sálá do místnosti. Jenže toto řešení je nejen dražší než instalace klasického radiátoru, zároveň je třeba počítat s tím, že se také zanáší prachem a je ho třeba často čistit.

Další možnost nabízí instalace podlahového topení. I zde je ale třeba konzultace s projektantem, jaký typ a výkon zvolit, abychom doma nemrzly a navíc neplatily vysoké účty.

O tom, že je francouzské okno krásné a zajímavé, není pochyb. Ale právě pro ně platí, že krásné věci jsou drahé věci.

Reklama

Související témata:

Načítám